Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 770.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproximativ 770.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita
Aproximativ 770.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

Aproximativ 770.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

  • În cadrul Lunii plantării arborilor, care în zona de munte începe mai târziu decât în restul ţării, în total DS Harghita va regenera artificial sau natural 281 de hectare de teren forestier
  • De asemenea, vor fi organizate acţiuni pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri

În campania de împădurire din această primăvară, Direcţia Silvică Harghita şi-a propus să regenereze o suprafaţă totală de 281 de hectare terenuri forestiere aflate în administrarea instituţiei. Din acestea, 173 de hectare vor fi împădurite artificial, pe această suprafaţă fiind plantaţi aproximativ 770.000 de puieţi, iar 108 ha vor fi regenerate natural.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că în fiecare an, la direcţia silvică, la RNP – Romsilva, la ocoalele silvice, primăvara înseamnă refacerea suprafeţelor exploatate, însă şi faptul că responsabilitatea silvicultorilor în ochii opiniei publice iese mult mai mult în evidenţă în această perioadă decât acţiunile pe care le desfăşoară în cursul anului. „Activităţile de împădurire, de reîmpădurire, de refacere, de completări în plantaţiile vechi calamitate sau mai slab regenerate sunt mult mai evidente în această perioadă pentru marea majoritate a persoanelor neavizate în domeniu”, a spus directorul DS. Astfel că în această perioadă se pune accent atât pe conservarea durabilă a pădurilor, cât şi pe munca silvicultorilor, conştientizarea valorii fondului forestier, a funcţiilor importante pe care le are pădurea „şi a ceea ce putem face fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem sau nu silvicultori, pentru păstrarea şi dezvoltarea în continuare a fondului forestier”.

Acesta a punctat că şi în cursul anului activitatea silvicultorilor este la fel de mult orientată spre gestionarea durabilă a fondului forestier, însă când e vorba despre împăduriri, „lucrurile sunt mult mai clare pentru toată lumea”. „Din acest motiv, şi în Codul silvic s-a instituit o perioadă de o lună, între 15 martie şi 15 aprilie, care în mod generic este denumită Luna plantării arborilor”. Însă în funcţie de caracteristicile terenurilor, de condiţiile meteo, de speciile care se plantează, această lună începe în zona de munte mult mai târziu. De regulă, în Harghita, Luna plantării arborilor începe efectiv în teren cu o lună mai târziu. Astfel, în judeţ, acţiunile de împăduriri vor demara după 15 aprilie.

69 de hectare vor fi regenerate în fond forestier de stat şi 212 ha în suprafeţe administrate de DS Harghita

Directorul DS Harghita a punctat că în momentul de faţă, instituţia pe care o conduce este pregătită pentru campania de împăduriri. Cum am arătat, anul acesta vor fi regenerate, în total, 281 de hectare. Din acestea, 69 de hectare vor fi în fond forestier de stat şi 212 ha în suprafeţe administrate de Direcţia Silvică Harghita, dar aparţinând diverşilor proprietari (unităţi administrativ-teritoriale, composesorate, persoane fizice). „Această suprafaţă pe care intenţionăm să o redăm fondului forestier – şi care va fi în viitor arborete valoroase sperăm noi – e constituită din terenuri împădurite artificial, deci cu munca fizică a colegilor noştri, şi suprafeţe regenerate natural, la care şi noi, în bună parte, am contribuit. Prin lucrările de exploatare promovate, prin tratamente aplicate am creat condiţiile ca seminţele din arborii învecinaţi să îşi găsească mediul prielnic să germineze şi să genereze puieţi naturali, care constituie aşa-zisele regenerări naturale. Acestea sunt cele mai valoroase regenerări, întrucât promovează tipul natural fundamental de pădure din zona în care se regenerează şi stau la baza dezvoltării celor mai valoroase arborete”, a spus ing. Cătălin Mutică.

De asemenea, a spus directorul DS Harghita, pe suprafeţele împădurite de silvicultori este folosit material săditor provenit din seminţe recoltate din rezervaţiile instituţiei, „care au fost constituite din arboretele cele mai valoroase care pot să genereze material genetic de calitate”.

Din suprafeţele totale ce vor fi regenerate în acest an vor fi împădurite integral cu muncă fizică 173 de hectare, din care 48 ha în fond forestier de stat şi 125 ha în terenuri forestiere administrate.

În ceea ce priveşte regenerările naturale, pe suprafeţele administrate de DS Harghita, „în acest an se va reuşi redarea spre natură a 108 hectare”, din care 23 ha în fond forestier de stat şi 86 în terenuri aparţinând altor proprietari.

O parte din banii proveniţi din vânzarea lemnului asigură fondurile pentru împăduriri

Ing. Cătălin Mutică a declarat că aceste împăduriri necesită un consum destul de mare de fonduri financiare. Fondurile provin din încasările, o parte din ele, rezultate ca urmare a vânzării materialului lemnos exploatat din suprafeţele ce trebuie regenerate. În acest sens, şeful DS Harghita a amintit că tot Codul silvic instituie obligativitatea alimentării unui fond de conservare şi de regenerare la nivelul ocoalelor silvice, care diferă în funcţie de preţul lemnului pe piaţă, cantitatea materialului lemnos exploatat, dispoziţii legale care se schimbă permanent. Acest fond se alimentează cu un procent cuprins între 15 şi 25% din contravaloarea masei lemnoase exploatate şi valorificate. „Ca urmare, alimentarea acestui fond atât de Direcţia Silvică Harghita pentru fondul forestier de stat, dar şi de ceilalţi proprietari este pârghia prin care s-a gândit să existe întotdeauna înaintea începerii campaniei de împăduriri fondurile necesare pentru regenerarea suprafeţelor exploatate anterior. (…) Această modalitate de decontare a lucrărilor de împăduriri este instituită de mai mulţi ani de zile şi s-a făcut dovada că funcţionează foarte bine, neexistând ani în care să nu fim pregătiţi cu fondurile necesare în vederea ducerii la capăt a campaniilor de împăduriri”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Acesta a mai explicat că la nivelul RNP – Romsilva, acest fond se constituie la nivel central şi este redistribuit în funcţie de necesităţile din campaniile de împăduriri în diverse zone ale ţării, ţinând cont că există suprafeţe deficitare la împăduriri în alte părţi. Totodată, mai nou sunt programe speciale pentru plantarea perdelelor forestiere de protecţie.

Excedent de 370.000 puieţi de molid

Pentru campania din acest an, DS Harghita a estimat că va planta un total de aproximativ 770.000 bucăţi de puieţi. Puieţii sunt produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Harghita. În acest an, din specia molid, DS Harghita are un excedent de 370.000 puieţi, care pot fi puşi, contra-cost, la dispoziţia altor entităţi care nu deţin pepiniere sau solarii şi au suprafeţe de plantat. „Din necesarul total, 700.000 puieţi de molid vor fi plantaţi în teren. Ceea ce arată că respectăm tipul natural fundamental de pădure, pentru că la noi molidul este într-un procent de 80-85% din compoziţia arboretului”, a spus directorul DS Harghita.

În zona de munte, ca specii secundare, se mai plantează paltinul de munte, laricele etc. De altfel, laricele „este singura specie pe care o avem în deficit în pepinierele noastre” – dintr-un necesar de 42.000 de puieţi, DS Harghita produce 23.000, astfel că mai e nevoie de 18.000.

Lucrări de împădurire vor fi efectuate în toate cele cinci ocoale silvice din cadrul Direcţiei Silvice Harghita: Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea Ciuc.

Potrivit sursei citate, în pepinierele Direcţiei Silvice Harghita se lucrează cu muncitori proprii sezonieri. Iar lucrările de împăduriri vor fi executate de societăţi specializate, selectate în urma organizării licitaţiilor în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). În momentul de faţă „suntem în faza finală de evaluare a ofertelor, de declarare a câştigătorilor şi de încheiere a contractelor”.

Acţiuni în cadrul cărora vor fi plantaţi 100 de puieţi pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Cum am arătat, pe lângă campania propriu-zisă de împăduriri, „în care punem foarte mare accent pe calitatea lucrărilor executate, de care depinde în foarte mare măsură şi calitatea viitoarelor arborete”, în cadrul Lunii plantării arborilor sunt organizate şi acţiuni în care sunt implicaţi voluntari, în vederea conştientizării societăţii civile asupra importanţei conservării naturii.

Directorul DS Harghita a declarat că la nivelul instituţiei pe care o conduce, a ocoalelor silvice, vor fi acţiuni de împădurire desfăşurate în special cu elevii din judeţ. Acesta şi-a exprimat bucuria că de la an la an solicitările sunt din ce în ce mai numeroase, elevii vin cu entuziasm la aceste acţiuni şi doresc să cunoască cât mai multe din acest domeniu, începând să fie familiarizaţi cu „săpălugile de munte, cu puieţii şi cu personalul nostru îmbrăcat în verde”. De altfel, ing. Mutică a precizat că a observat că „nu mai este formalismul de odinioară sau obligaţia unor cadre didactice de a bifa o activitate extraşcolară”, ci doresc să muncească, să planteze puieţi, „ceea ce este un lucru extraordinar, ceea ce înseamnă că progresăm vizibil în ultimii ani”.

În 2018, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, a spus directorul DS Harghita, în cadrul Lunii pădurii vor fi organizate acţiuni în cadrul cărora vor fi plantaţi 100 de puieţi pentru a marca Centenarul.

Ca o curiozitate, 100 de ani pentru un arbore înseamnă perioada de la plantare la maturitate, deci şi pădurea are nevoie de 100 de ani pentru a fi pusă în evidenţă foarte bine.

∗∗∗

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de aproximativ 89.000 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.991 ha). Din acest total, mai puţin de 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul aparţin altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.