Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 240 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Aproximativ 240 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita
Aproximativ 240 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Aproximativ 240 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Jandarmii harghiteni, au primit, de la începutul acestui an, 239 de apeluri, prin care era semnalată prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, numai săptămâna trecută oamenii sunând de 10 ori la 112 din cauza acestor animale sălbatice. Reprezentanţii Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita au informat că, pe parcursul săptămânii trecute, au fost primite apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Bălan, Feliceni, Ciucsângeorgiu, Sândominic, Ineu, Topliţa, Băile Tuşnad şi Zetea, dar şi în cartierul Şumuleu din municipiul Miercurea-Ciuc, precum şi pe drumul naţional DN 11C, care leagă Bixad de Lacul Sfânta Ana.

Astfel, marţea trecută, în jurul orei 22:00, un bărbat a semnalat faptul că un urs a atacat o vacă în zona „Gálkút” din apropierea oraşului Bălan. Patrula de jandarmerie trimisă pentru a asigura intervenţia imediată a confirmat veridicitatea celor relatate de către apelant şi a trecut la îndepărtarea animalului sălbatic în pădure. Tot ca urmare a unui atac al unui urs, de la o stână din apropierea comunei Feliceni a fost efectuat un apel la 112 şi miercurea trecută, la ora 18:43. Şi de această dată ursul a fost alungat, la faţa locului fiind prezentă întreaga echipă de intervenţie. În aceeaşi zi, jandarmii au mai primit 2 apeluri, din Ciucsângeorgiu şi Sândominic, dar în aceste cazuri patrulele nu au putut confirma prezenţa urşilor. Şi în cursul zilei de joi au fost primite 3 apeluri, din Topliţa, Ineu (comuna Cârţa) şi cartierul Şumuleu din municipiul Miercurea-Ciuc.

Apelul primit de jandarmi de la o stână aflată la aproximativ 10 kilometri de municipiul Topliţa nu s-a confirmat. În satul Ineu însă ursul a pătruns în curtea unei case, printre firele unui gard electric, pentru a se hrăni din lanul de porumb şi s-a trimis acolo o patrulă de jandarmerie, care a alungat animalul.

Apelul de la Şumuleu a fost efectuat la ora 19:30, de către un grup de turişti care vizitau capela de pe dealul cu acelaşi nume, aceştia observând un urs în apropiere. Patrula trimisă la faţa locului nu a putut confirma iniţial prezenţa ursului, dar după coborârea în siguranţă a turiştilor de pe deal jandarmii au observat animalul sălbatic în apropierea unei curţi şi au trecut la îndepărtarea acestuia înspre pădure.

Sâmbătă, 20 august, a fost semnalată prezenţa unor urşi pe un traseu montan ce leagă Băile Tuşnad de Lacul Sfânta Ana şi chiar în staţiune. Dacă în primul caz ursul se afla în deplasare, părăsind singur zona unde fusese semnalat, în cel de-al doilea caz a fost nevoie de îndepărtarea unei ursoaice cu doi pui din apropierea unei pensiuni.

Ultimul astfel de apel al săptămânii trecute a fost efectuat duminică, 21 august, la ora 23:48, din zona de campare situată lângă Lacul Zetea, unde şi-au făcut apariţia doi urşi. Jandarmii trimişi pentru a interveni au îndepărtat animalele înspre pădure. 

„În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenţie este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, un reprezentant al asociaţiei de vânătoare şi un medic veterinar”, au precizat reprezentanţii IJJ Harghita.

Jandarmii harghiteni le reamintesc, totodată, cetăţenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.