Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 160 de copii adoptaţi şi actuali sau viitori părinţi adoptivi au participat la cea de-a X-a ediţie a „Zilei adopţiei” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Aproximativ 160 de copii adoptaţi şi actuali sau viitori părinţi adoptivi au participat la cea de-a X-a ediţie a „Zilei adopţiei”
Aproximativ 160 de copii adoptaţi şi actuali sau viitori părinţi adoptivi au participat la cea de-a X-a ediţie a „Zilei adopţiei”

Aproximativ 160 de copii adoptaţi şi actuali sau viitori părinţi adoptivi au participat la cea de-a X-a ediţie a „Zilei adopţiei”

  • În 2021 au fost adoptaţi 33 de copii, iar în acest an 24 şi-au găsit deja o familie

Un număr de 52 de copii adoptaţi şi 104 părinţi adoptivi şi viitori părinţi adoptatori au participat la sfârşitul săptămânii trecute la cea de-a X-a ediţie a „Zilei adopţiei”, organizată laCentrul pentru recreere şi pregătire profesională Şumuleu-Ciuc. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Zilelor Judeţului Harghita. Această manifestarea încheiat Campania pentru promovarea adopţiei, începută în luna ianuarie 2022 de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita.

Cu această ocazie, directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a subliniat că este o bucurie faptul că după doi ani de pauză s-a putut organiza din nou acest eveniment. Acesta şi-a exprimat bucuria pe care o simte pentru faptul că printre cei prezenţi vede multe feţe noi. „Este o mare bucurie că văd foarte multe feţe noi, înseamnă că activitatea noastră în domeniul adopţiei a avut rezultate foarte bune. Dacă anii anteriori, având un număr mai mic de adopţii, am invitat părinţi şi copii care erau de mulţi ani împreună, anul acesta, şi sper şi anul viitor, vom fi obligaţi să invităm familii noi şi persoanele care aşteaptă, desigur, să adopte”, a spus Elekes Zoltán, citat într-un comunicat de presă al DGASPC Harghita.

Directorul general al DGASPC Harghita a amintit că anul trecut peste 30 de copii au fost adoptaţi, iar în acest an „am pornit cu dreptul”. Elekes Zoltán a arătat că rezultatele bune obţinute în 2021 se datorează mai multor factori, „mai multor oameni care lucrează în acest domeniu, colegilor de la Serviciul de adopţii, colegilor de la Serviciul management de caz şi Serviciul asistenţă maternală profesionistă care pregătesc aceste cazuri” şi „colegilor de la Serviciul juridic care fac demersurile în instanţă”. „Desigur, cei mai importanţi actori sunteţi dumneavoastră, părinţii care v-aţi deschis sufletele şi aţi primit aceşti copii în familiile dumneavoastră şi copiii care v-au ales şi v-au acceptat ca părinţi, intrând cu încredere în aceste noi familii”, a conchis directorul general. 

În cadrul evenimentului, în centrul atenţiei s-au aflat copiii adoptaţi, pentru ei fiind pregătite mai multe surprize: „cei mici au făcut o călătorie magică în lumea basmelor, a magiei, a umorului şi a jocului cu magicianul Gozefini”. De asemenea, a avut loc apoi şi „Carnavalul copiilor”.

După-amiază a avut loc un workshop pentru părinţi, în cadrul căruia specialiştii DGASPC au prezentat situaţia adopţiei în judeţ şi au vizionat împreună scurtmetrajul realizat de către „Hargita Stúdió” cu cinci familii care au adoptat doi sau chiar trei copii. Totodată, familiile adoptatoare şi-au împărtăşit experienţele personale, discutând despre acomodarea şi integrarea copilului adoptat în familie.

În timpul workshop-ului copiii au avut parte de un program de animaţie, confecţionare de figurine din baloane colorate, muzică şi dans, dar şi programul de pictură pe faţă.

Şeful Serviciului adopţii din cadrul DGASPC Harghita, Domokos Nina Liliana, a subliniat la rândul ei că ediţia din acest an a Zilei adopţiei a fost cea mai reuşită de până acum. Aceasta a arătat că evenimentul a fost un bun prilej pentru ca familiile care au adoptat, cele care sunt în curs de adopţie şi cele care şi-au exprimat dorinţa de a adopta să-şi împărtăşească propriile experienţe în calitate de părinţi şi viitori părinţi adoptivi, iar copiii adoptaţi să petreacă timp împreună.

„Ziua adopţiei este organizată de DGASPC Harghita în scopul promovării adopţiei în judeţul nostru, pentru sprijinirea şi încurajarea procesului de adopţie, astfel încât să crească şansele copiilor aflaţi în sistemul de protecţie de a fi crescuţi într-o familie a lor, iar familiile care doresc să adopte să-şi vadă visul împlinit într-un timp cât mai scurt”, a spus Domokos Nina Liliana, citată în document.

Ziua Naţională a Adopţiei (instituită oficial în România pe 2 iunie, începând cu anul 2014) are ca scop încurajarea adopţiilor şi propunerea de soluţii pentru simplificarea procedurilor din domeniu, fiind considerată o ocazie pentru promovarea valorilor fundamentale ale familiei şi pentru sublinierea importanţei faptului că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească şi să se simtă iubit.

În evidenţele DGASPC Harghita sunt aproape 100 de copii adoptabili şi încă aproape 20 în curs de declarare a adoptabilităţii

În acest an, până în prezent, au fost atestate ca apte pentru adopţie 10 familii, iar trei sunt în curs de atestare.În evidenţa DGASPC Harghita sunt în prezent 46 de familii atestate pentru a adopta.

În evidenţele DGASPC Harghita se află un număr de 95 de copii adoptabili şi încă 19 în curs de declarare a adoptabilităţii.

În 2022 au fost daţi în familii de adopţie 24 de copii – 11 cu adopţia încuviinţată şi 13 încredinţaţi în vederea adopţiei. Totodată, cinci copii sunt în potrivire practică cu familii din judeţ sau din alte judeţe, în vederea adopţiei.

În 2021, un număr de 33 de copii au părăsit sistemul de protecţie specială. Numărul copiilor care sunt în familii de adopţie în acest an reprezintă un procent de 77% din numărul copiilor care au părăsit sistemul şi au fost adoptaţi în anul 2021.

Conform comunicatului, copiii care au fost adoptaţi provin din asistenţă maternală profesionistă sau plasament familial, iar vârsta lor este cuprinsă între 1 an şi 11 ani. „Copiii s-au acomodat foarte bine atât în familie, cât şi în comunitate. Rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopţie şi modificărilor aduse Legii adopţiei, finalizării cu succes a adopţiilor încuviinţate, precum şi a Campaniei de promovare a adopţiei, desfăşurată de DGASPC Harghita în perioada ianuarie – mai 2022”, se precizează în documentul citat.

DGASPC Harghita a mai informat că, în prezent, pentru cei 95 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin aplicaţia electronică – Registrul Naţional de Adopţii – pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului, atât la nivel judeţean, cât şi naţional. Copiii au vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani, unii dintre ei prezintă dificultăţi în dezvoltare. În prezent, 61 de copii sunt incluşi în secţiunea RNA „Profilul public al copilului”, putând fi vizualizaţi şi selectaţi de familii, în condiţiile legii.

Din cele 46 de familii atestate aflate în evidenţa DGASPC Harghita, în prezent 11 au copil încredinţat, cinci se află în procedură de potrivire cu copii şi 30 sunt în aşteptare în diferite etape ale procedurii de adopţie. În primele 6 luni după obţinerea atestatului, familiile intră în potrivire cu copii din judeţul nostru, iar ulterior cu cei din alte judeţe din ţară, în funcţie de cererea acestora.

„Este încurajator faptul că mai multe familii din judeţul nostru care au adoptat un copil doresc adopţia celui de-al doilea sau al treilea copil”, precizează reprezentanţii DGASPC Harghita.

În perioada de monitorizare postadopţie, care durează timp de 2 ani după încuviinţarea adopţiei, sunt 32 de copii în familii de adopţie, pentru care se acordă servicii de sprijin şi consiliere pentru o integrare cât mai bună şi în timp cât mai scurt.

„Instituţia noastră doreşte finalizarea cu succes a adopţiilor încuviinţate, aplicarea modificărilor cadrului legislativ şi Campania de promovare a adopţiei să conducă în continuare la creşterea numărului copiilor care vor părăsi sistemul de protecţie şi vor avea propria familie”, se mai precizează în documentul citat.

Sponsorii evenimentului de la sfârşitul săptămânii trecute au fost BCR, OTP Bank şi SIGMA GUM SRL. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.