Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape tot timpul este nevoie de sânge cu Rh-ul negativ, cel mai greu de găsit fiind 0 şi AB | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Sănătate » Aproape tot timpul este nevoie de sânge cu Rh-ul negativ, cel mai greu de găsit fiind 0 şi AB
Aproape tot timpul este nevoie de sânge cu Rh-ul negativ, cel mai greu de găsit fiind 0 şi AB

Aproape tot timpul este nevoie de sânge cu Rh-ul negativ, cel mai greu de găsit fiind 0 şi AB

  • Chiar dacă necesităţile judeţului ar fi acoperite, tot timpul este nevoie de sânge, pentru că o parte din el ajunge şi în Mureş ori Cluj
  • Lucruri care trebuie ştiute de o persoană care vrea să doneze sânge

În fiecare an, Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Miercurea-Ciuc înregistrează în jur de 5.500 de donări, sângele fiind folosit atât în spitalele din judeţ, cât şi de unităţi medicale din Mureş sau Cluj. Astfel, solicitările de sânge sunt într-o permanentă creştere, fiind nevoie tot timpul de donatori. Pentru a afla care mai e situaţia la nivelul judeţului, am stat de vorbă cu directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Miercurea-Ciuc, dr. Kopacz Ildikó, aceasta spunându-ne că a devenit o regulă ca permanent să fie nevoie de donatori care au Rh-ul sângelui negativ, în prezent fiind 6 bolnavi internaţi în Mureş, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea-Ciuc, care au grupa 0, cu Rh negativ, şi nu se mai face faţă.

Pentru că li s-au solicitat să recolteze mai mult – spunea directoarea CTS – se face şi mai multă muncă de teren. Astfel, în fiecare zi de marţi, angajaţi de la centrul din Miercurea-Ciuc se deplasează la Odorheiu Secuiesc; dar acolo recoltări se fac şi joia. La Gheorgheni, echipa din Miercurea-Ciuc se deplasează miercuri.

„După o şedinţă la Institutul de Transfuzie din Bucureşti – continua dr. Kopacz Ildikó – am fost deja o dată la Topliţa şi vom mai merge din nou în decembrie. Aşa ne-am înţeles, ca la Topliţa să mergem de 3-4 ori într-un an”.

Dar deplasări în judeţ se fac şi în mediul rural. Astfel, luna trecută s-a mers în Ditrău, iar în acest sfârşit de săptămână o echipă de la CTS Miercurea-Ciuc va fi prezentă la Remetea.

În acelaşi timp, spunea dr. Kopacz Ildikó, există şi o înţelegere cu unitatea militară de la Subpădure. Reprezentanţii CTS Miercurea-Ciuc au mai fost acolo o dată, dar acum i-au rugat să mai organizeze încă o dată o campanie de donare în rândul militarilor. Şi chiar dacă e mai complicat – actele de identitate trebuie strânse dinainte pentru a se şti cine şi câţi vor dona – directoarea CTS spunea că vor merge şi în unitate dacă va fi nevoie.

Cea mai mare lipsă la grupele 0 şi AB

În ceea priveşte situaţia grupelor de sânge, momentan, este foarte puţin sânge din grupa AB pozitiv, dar şi sânge cu Rh-ul negativ (atât grupa 0, cât şi grupa AB).

„Dacă sunt deja 2-3 pacienţi, ni-l ia (sângele – n.a.), pentru că nu ajunge o singură pungă pentru un singur pacient, de obicei fiind nevoie de 2-3 pungi”, spunea dr. Kopacz Ildikó. Chiar în aceste zile este o pacientă, al cărei caz este mediatizat pe Facebook, are nevoie de sânge grupa 0 negativă, plus alţi 3 bolnavi la Odorheiu Secuiesc.

Referindu-se la necesităţile judeţului, directoarea CTS Miercurea-Ciuc spunea că acestea sunt acoperite, dar sânge trebuie trimis şi în judeţele Mureş şi Cluj. „În Târgu Mureş nu sunt destui donatori şi în ultima perioadă se întâmplă să trimitem şi de 2-3 ori pe lună sânge. Şi în Cluj trebuie să trimitem sânge, pentru că şi acolo a scăzut numărul donatorilor şi pentru pacienţi trimitem”, arăta dr. Kopacz Ildikó.

Beneficiile unui donator?

Dacă satisfacţia că a putut contribui la sănătatea unei persoane, iar în unele cazuri, chiar a salvat o viaţă, nu este suficientă pentru cineva ca să doneze sânge, atunci donatorul mai are o serie de beneficii. Persoanei care donează i se face un consult medical; apoi, la cerere şi gratuit, poate solicita rezultatele analizelor în ceea ce priveşte testul la Hepatita B şi C, Sifilis, HIV. De asemenea, va primi şi 7 tichete de masă (în valoare totală de 67,99 de lei), dar şi o zi liberă; ceea ce trebuie reţinut, însă, este că de aceste ultime beneficii va avea parte doar dacă va fi finalizată donarea.

Înainte de donare, se poate mânca?

Pentru că atunci când se fac analizele la sângele se ştie că este interzis a se mânca dimineaţa, am întrebat-o pe directoarea CTS Miercurea-Ciuc dacă o persoană poate mânca dimineaţa înainte să doneze sânge ori trebuie să se prezinte pe stomacul gol. Răspunsul a fost unul pozitiv, fiind indicat micul-dejun înainte de donare. Dar masa nu trebuie să conţină grăsimi; astfel, se va evita consumul de lactate, dar se pot mânca pâine, biscuiţi, mere sau covrigi.

Tot înainte de donare se recomandă să se consume o jumătate de litru de lichide (ceai sau apă) pentru a se umple patul vascular, iar donarea să se facă mai uşor. De asemenea, cei care au tensiunea scăzută pot să bea şi o cafea înainte de a merge să doneze sânge. Iar în cazul fumătorilor, aceştia nu au voie să fumeze înainte cu o oră de donare şi o oră după.

Se recomandă să nu doneze persoanele care lucrează înainte cu o noapte sau care se întorc de pe un drum lung, pentru că donatorii trebuie să fie odihniţi în ziua în care li se recoltează sânge. De asemenea, în ziua respectivă nu se recomandă efortul fizic.

 Gest dublu: sânge donat şi bonuri făcute cadou

Ştiind de tichetele de masă primite de un donator, am întrebat-o pe dr. Kopacz Ildikó dacă în perioada sărbătorilor creşte numărul persoanelor care se prezintă la CTS, referindu-mă aici la cei care au o situaţie materială precară. „Anul trecut nu a crescut; nici de Paşte”, a fost răspunsul acesteia. Mai mult, au fost cazuri când persoanele care au donat au refuzat să ridice bonurile de masă; la Odorhei, mulţi au refuzat bonurile, zicând că au venit doar să ajute.

Directoarea CTS Miercurea-Ciuc spunea că donarea se poate face şi fără a lua acele tichete, dar bătăi de cap vor avea tot angajaţii centrului, complicându-se contabilitatea. De aceea recomandă să se ridice bonurile de masă, iar dacă persoanele respective nu au nevoie de ele, le pot dona ulterior. De altfel, au fost două cazuri în care angajaţi ai unor instituţii au donat sânge, iar bonurile le-au donat orfanilor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.