Aproape o mie de elevi şi preşcolari din Harghita absentează de la cursuri, din cauza gripei şi virozelor respiratorii | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Învățământ » Aproape o mie de elevi şi preşcolari din Harghita absentează de la cursuri, din cauza gripei şi virozelor respiratorii
Aproape o mie de elevi şi preşcolari din Harghita absentează de la cursuri, din cauza gripei şi virozelor respiratorii

Aproape o mie de elevi şi preşcolari din Harghita absentează de la cursuri, din cauza gripei şi virozelor respiratorii

Potrivit centralizărilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, numărul elevilor cu simptome de gripă trimişi acasă în urma triajului epidemiologic, din cauza virozelor respiratorii, răcelilor sau din alte motive s-a triplat faţă de săptămâna trecută

Câteva grădiniţe din judeţ s-au închis, iar în unele şcoli cifra absenţilor este de ordinul zecilor. La începutul acestei săptămâni, numărul elevilor care au lipsit de la cursuri este de trei ori mai mare decât cel înregistrat în cursul săptămânii trecute. Astfel, nu mai puţin de 961 de elevi nu au participat la ore în prima zi a săptămânii în curs, faţă de săptămâna trecută, când situaţia arăta 319 absenţi la nivelul judeţului.

Conform raportărilor IŞJ Harghita înaintate Direcţiei de Sănătate Publică, luni, 28 ianuarie, 232 de preşcolari şi elevi din Miercurea Ciuc, 120 de copii şi tineri din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar din Gheorgheni, 95 din Odorheiu Secuiesc şi 83 din Cristuru Secuiesc au lipsit pe motiv de boală. Situaţiile transmise de unităţile de şcolare arată că gripa şi infecţiile respiratorii îşi fac simţite efectele şi în mediul rural, un număr însemnat de absenţi înregistrându-se la Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre” din Sânmartin (80 de elevi), la Şcoala Gimnazială „Endes József” Sânsimion (52 de elevi) şi la Şcoala Gimnazială „Vitos Mózes” din Sâncrăieni (51 de elevi).

Inspectorul şcolar general Petru-Ioan Gârbea a declarat că numărul celor care nu s-au prezentat, luni, la ore, în raport cu numărul total de elevi înmatriculaţi în judeţ – aproximativ 50.000 – „nu este atât de mare”. Totuşi, se acordă o atenţie deosebită evaluării în mod particular la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Tot acesta a menţionat faptul că numărul absenţilor nu reprezintă neapărat şi numărul de elevi diagnosticaţi cu răceli sau viroze, uneori fiind posibil ca părinţii să fi luat preventiv decizia de a nu-şi trimite copiii la cursuri, de teama transmiterii afecţiunilor.

Medicii din cadrul unităţilor de învăţământ, dar şi cadrele didactice contribuie, pe cât posibil, la limitarea răspândirii cazurilor de răceală sau gripă, prin efectuarea zilnică a triajului epidemiologic şi prin semnalarea cu promptitudine a posibilelor cazuri către părinţii elevilor şi medicii din localităţi.

„Cadrele didactice, în măsura în care constată că elevul are semne de răceală, care eventual pot să fie şi de gripă, trebuie să ia legătura cu părinţii şi cu medicul din comună sau cu medicul de familie; în orice caz, în primul rând cu părinţii, pe care să-i anunţe, să aibă grijă, să ducă copilul la doctor şi să prevină transmiterea unor asemenea îmbolnăviri. În cazul în care este medic şcolar sau asistentă în şcoală, normal este atribuţia şi competenţa mult mai bună a dumnealor, ca să facă această triere a copiilor”, a explicat Petru-Ioan Gârbea.

La nivelul judeţului Harghita se înregistrează, în prezent, un număr în creştere de pneumonii, afecţiuni acute la nivelul căilor respiratorii, precum şi 44 de cazuri de gripă, confirmate prin analize de laborator, majoritatea de tip A.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.