Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 5.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Aproape 5.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Harghita
Aproape 5.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Harghita

Aproape 5.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Harghita

  • O nouă tranşă de vaccin va sosi cel mai probabil în cursul acestei săptămâni

4.895 de doze de vaccin antigripal, din cele 14.500 solicitate au ajuns până acum în Harghita, în mai multe tranşe, ne spune dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Ele au fost distribuite spitalelor din judeţ, centrelor de dializă, medicilor din centrele medico-sociale, unităţilor aflate în subordinea şi coordonarea Ministerului Afacerilor Interne şi altor instituţii îndreptăţite să beneficieze gratuit de vaccinul antigripal. De asemenea, fiecărui cabinet de Medicină de Familie i-au fost repartizate deocamdată câte zece doze de vaccin antigripal; reprezentanţii unora le-au ridicat deja, alţii încă nu, distribuirea serului fiind în curs, în vederea începerii imunizărilor.

„Noi am catagrafiat cererile primite şi persoanele aflate în situaţie de risc şi solicitările sunt la nivelul anului trecut. Deşi în 2020 nu am avut cazuri de gripă, interesul pentru vaccinarea antigripală este mare, oamenii şi-au făcut programări la medicii de familie şi se interesează dacă aceştia au primit dozele. Avem promisiunea că vom primi curând şi celelalte doze de vaccin solicitate, următoarea tranşă putând ajunge în judeţ chiar în primele zile ale acestei săptămâni”, precizează dr. Tar Gyӧngyi.

Recomandarea specialiştilor este ca toată lumea care îşi desfăşoară activitatea în locuri aglomerate sau care, prin natura meseriei, intră în contact cu mai multe persoane să se vaccineze antigripal, chiar dacă nu beneficiază de gratuitate, imunizarea fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a apariţiei gripei.

Pe de altă parte, ei atrag atenţia că vaccinul antigripal este indicat deopotrivă persoanelor care au fost imunizate anti-COVID, excluderea unuia pe considerentul că a fost făcut celălalt vaccin nefiind justificată şi nici încurajată.

„Nu este o atitudine corectă, ba chiar trebuie să precizăm că ambele boli sunt mai grave dacă se produc consecutiv sau concomitent. Şi una şi cealaltă sunt boli respiratorii şi pot fi contractate din acelaşi mediu şi în acelaşi mod. În cazul unei coinfecţii gripă-COVID-19, formele sunt mult mai grave. Experienţa ne arată că trebuie să ne protejăm şi împotriva gripei, şi împotriva noului coronavirus. Mai mult, există studii potrivit cărora ambele vaccinuri pot fi administrate în aceeaşi zi, în aceeaşi şedinţă, în braţe diferite, nefiind nevoie de decalare între vaccinuri. Esenţa este să fim cât mai rapid protejaţi, să ne formăm cât mai rapid anticorpii, nivelul de protecţie împotriva ambelor boli. Pentru că sunt greu de tratat atunci când se manifestă în acelaşi timp şi ambele prezintă riscul de a dezvolta complicaţii severe”, explică directoarea executivă a DSP Harghita.

Potrivit medicului epidemiolog dr. Cornelia Miron de la Direcţia de Sănătate Publică, de la debutul toamnei şi până în prezent nu a fost declarat şi nici înregistrat vreun caz de gripă în judeţul Harghita.

Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătăţii intenţionează imunizarea antigripală a unui număr cât mai mare de persoane cu risc de îmbolnăvire ridicat, prin utilizarea unui număr de aproximativ două milioane de doze de vaccin antigripal.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate cu prioritate grupele de populaţie cu risc crescut de complicaţii provocate de virusurile gripale: copiii mai mici de cinci ani, vârstnicii trecuţi de 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, persoanele diagnosticate cu boli metabolice, copiii şi vârstnicii instituţionalizaţi, gravidele şi personalul care activează în domeniul Sănătăţii: medici, cadre sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv angajaţii instituţiilor de ocrotire, precum şi cei ai unităţilor de bolnavi cronici, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.