Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 20 de mii de lei din partea Primăriei Miercurea Ciuc pentru Asociaţia Handicapaţilor Fizic | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Aproape 20 de mii de lei din partea Primăriei Miercurea Ciuc pentru Asociaţia Handicapaţilor Fizic
Aproape 20 de mii de lei din partea Primăriei Miercurea Ciuc pentru Asociaţia Handicapaţilor Fizic

Aproape 20 de mii de lei din partea Primăriei Miercurea Ciuc pentru Asociaţia Handicapaţilor Fizic

În condiţiile în care Legea nr. 448/2006 a suferit modificări, sprijinul primăriei vine ca o gură de aer pentru organizaţie

Asociaţia Handicapaţilor Fizic – judeţul Harghita a reuşit să acceseze un nou proiect finanţat de către Primăria Miercurea Ciuc, un proiect prin care organizaţia îi angrenează pe tinerii cu dizabilităţi în diverse activităţi.

Proiectul intitulat „O şansă în plus” are în acest an o valoare de 19.900 de lei şi chiar dacă este mai mică decât cea din anii precedenţi, Józsa Csaba, preşedintele asociaţiei, spunea că o să se facă în aşa fel încât ca banii să ajungă tot anul: „o să facem mai puţine lucruri şi mai puţine activităţi, dar e bine că primăria ne ajută şi cu acest proiect”.

Józsa Csaba spunea că din banii din acest proiect, care se întinde de la începutul acestei luni şi până la sfârşitul lui octombrie, se va cumpăra materie primă folosită în atelierele existente la sediul asociaţiei. Este vorba de parafină, de coloranţi, de parfum şi de forme pentru lumânări, respectiv de material textil pentru atelierul de croitorie şi broderie, în cadrul căruia se fac inclusiv feţe de pernă, feţe de masă sau şorţuri.

Aceste obiecte vor fi realizate de tinerii cu dizabilităţi şi vor fi duse la diferite târguri şi expoziţii, unde vor fi vândute sau donate sponsorilor care contribuie la funcţionarea asociaţiei. Astfel, până la sfârşitul lui octombrie, când se va termina perioada de finanţare acordată de Primăria Miercurea Ciuc, se va încerca să se obţină cât mai mult din vânzarea produselor, pentru ca asociaţia să poată supravieţui până când se va câştiga un nou proiect.

Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic – judeţul Harghita spunea că zilnic, la sediul din Miercurea Ciuc, merg 15-20 de persoane cu dizabilităţi. Aceştia nu au program fix şi pot merge în zilele în care doresc, prezenţa acolo fiind facultativă. Orarul atelierelor este de la 8 dimineaţă până la 3 după-amiaza, iar acolo sunt şi două persoane care îi ajută să creeze produsele respective.

Ordonanţa nr. 60/2017 şi-a pus amprenta pe asociaţiile de profil

Anul trecut, în luna august, a intrat în vigoare Ordonanţa 60, care a adus unele modificări Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În legea veche se preciza că autorităţile şi instituţiile publice, dar şi persoanele juridice care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total din angajaţi. Dacă nu angajau asemenea persoane, atunci puteau opta pentru una dintre două posibilităţi: fie plăteau lunar către bugetul de stat 50% din salariul de bază minim brut pentru fiecare loc de muncă în care nu au angajat o persoană cu handicap; fie achiziţionau produse sau servicii de la unităţile autorizate în sumă echivalentă cu cea datorată la bugetul de stat.

Ordonanţa nr. 60/2017 a eliminat posibilitatea ca firmele să achiziţioneze produse sau servicii de la asociaţiile de profil, păstrând doar plata lunară către bugetul de stat.

Józsa Csaba spunea că tocmai această modificare a adus mari probleme asociaţiilor care se ocupă de persoanele cu handicap, pentru că o sursă importantă de venit o reprezentau tocmai acele produse sau servicii vândute către firmele care nu angajau persoane cu dizabilităţi. „De la o zi la alta – arăta Józsa Csaba – am pierdut 320 de persoane juridice, care cumpărau de la noi. De atunci trăim de la o zi la alta”. Totodată, din lipsa banilor, Asociaţia  Handicapaţilor Fizic – judeţul Harghita a fost nevoită să renunţe la angajaţi, care erau persoane cu dizabilităţi, în prezent activitatea din atelierul de lumânări fiind supravegheată de o persoană care face voluntariat.

Cu toate acestea, membrii asociaţiei se consideră norocoşi pentru că foarte multe din organizaţiile din ţară s-au închis. Iar pentru aceasta a contribuit şi acreditarea obţinută anul trecut pentru servicii sociale, care le permite să acceseze proiecte de finanţare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.