Programul Operaţional Regional 2021-2027 Aproape 1,2 miliarde de euro pentru proiecte în Regiunea Centru | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 august 2022
Home » Economic »
Programul Operaţional Regional 2021-2027
Aproape 1,2 miliarde de euro pentru proiecte în Regiunea Centru
<h5><i>Programul Operaţional Regional 2021-2027</i></h5> Aproape 1,2 miliarde de euro pentru proiecte în Regiunea Centru

Programul Operaţional Regional 2021-2027
Aproape 1,2 miliarde de euro pentru proiecte în Regiunea Centru

  • Finanţări pentru dezvoltarea şi modernizarea din mediul urban, pentru turismul balnear, dar şi pentru servicii oferite populaţiei ori pentru incluziunea în educaţie

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru precizează, în cadrul unui comunicat de presă, că a fost finalizată a doua versiune a Programului Operaţional Regional (POR) 2021-2027 al Regiunii Centru, fiind solicitată Comisiei Europene peste 1,18 miliarde de euro pentru următorul exerciţiu bugetar.

Potrivit ADR Centru, în noua formă a documentului, care va fi negociată cu Comisia Europeană după ce va fi analizată la nivel regional şi naţional, au apărut două noi priorităţi de investiţii şi au fost definite mai clar domeniile de investiţii.

„Noul Program Operaţional Regional al Regiunii Centru – se precizează în comunicat – va finanţa proiectele de dezvoltare şi modernizare din mediul urban, depuse de autorităţile publice locale din oraşe şi municipii, precum şi de mediul privat sau unităţile prestatoare de servicii pentru populaţie. Pentru mediul rural se vor finanţa proiecte pentru dezvoltarea turismului balnear şi balneoclimatic, dar şi investiţiile pentru acces egal la servicii de calitate şi favorabile incluziunii în educaţie”.

„Vrem să avem o regiune dezvoltată inteligent, care să valorifice cât mai multe din oportunităţile pe care le avem, cu atracţii urbane şi turistice, cu o populaţie educată, cu medii de lucru şi studiu moderne, verde şi cu un aer cât mai puţin poluat. Vrem să reducem diferenţele de dezvoltare dintre municipii şi oraşe şi trebuie să atragem fonduri care vor asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. De aceea, POR 2021-2027 Regiunea Centru urmăreşte ca domeniile şi categoriile de solicitanţi să fie variate, şi să reflecte aspectele identificate în Strategia de Specializare Inteligentă şi în Planul de Dezvoltare al Regiunii de nivel regional, din care reies domeniile cele mai atractive şi cu potenţial mare de dezvoltare economică în regiune”, spunea Simion Creţu, directorul general al ADR Centru.

Opt priorităţi în cadrul POR 2021-2027

Strategia POR 2021-2027 la nivelul Regiunii Centru îşi propune 8 priorităţi.

Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare şi întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă. Bugetul solicitat pentru finanţare la nivelul Regiunii Centru este de 229,99 milioane de euro, dorindu-se sprijinirea structurilor de cercetare dezvoltare şi transfer tehnologic care să permită inovarea şi transferul de tehnologie către firme, dar şi susţinerea întregului ciclu de inovare la nivel de întreprindere, precum şi a modernizării industriale la nivelul firmelor coroborat cu susţinerea structurilor de sprijinire a afacerilor.

Prioritatea 2: O regiune digitală. Bugetul solicitat la nivelul regiunii este de peste 116 milioane de euro, iar prin investiţiile propuse se prevede dezvoltarea serviciilor publice digitale şi interoperabilitatea acestora în vederea îmbunătăţirii interacţiunii cu cetăţenii şi mediul economic, dar în acelaşi timp şi pentru îmbunătăţirea activităţii administraţiilor prin eficientizarea luării deciziilor.

Prioritatea 3: O regiune cu comunităţi prietenoase cu mediul. Vizează creşterea calităţii vieţii locuitorilor din localităţile Regiunii Centru, pe de o parte prin îmbunătăţirea performantei energetice a fondului existent de clădiri publice şi rezidenţiale, iar pe de altă parte prin investiţii în infrastructura verde şi albastră şi în valorificarea spaţiilor degradate de la nivelul oraşelor, iar bugetul alocat solicitat este de aproape 200 de milioane de euro.

Prioritatea 4: O regiune cu oraşe dezvoltând mobilitatea urbană durabilă. Această prioritate vizează creşterea calităţii vieţii locuitorilor din localităţile Regiunii Centru prin dezvoltarea unei mobilităţi urbane durabile, bazate pe PMUD (Planul de Mobilitate Urbană Durabilă). Pilonii strategici ai acestei priorităţi sunt reprezentanţi de modernizarea şi decarbonizarea transportului public, stimularea transportului nemotorizat şi electric şi digitalizarea sistemelor de trafic. Bugetul solicitat este de aproape 200 milioane de euro.

Prioritatea 5: O regiune accesibilă. Cu un buget alocat de aproape 170 milioane de euro, prioritatea urmăreşte creşterea conectivităţii zonelor mai puţin dezvoltate şi a zonelor izolate la reţeaua TEN-T, ţinând seama de investiţiile realizate prin programele anterioare şi cele propuse pe celelalte priorităţi ale POR, dar şi cele realizate sau preconizate la nivel naţional în domeniul conectivităţii. De asemenea se urmăreşte şi decongestionarea traficului din marile aglomerări urbane pentru a putea contribui la implementarea PMUD-urilor.

Prioritatea 6: O regiune educată. Prin intermediul acestei priorităţi, pentru care s-a solicitat un buget de 77,84 milioane de euro, se urmăreşte susţinerea comunităţilor locale pentru asigurarea accesului egal al copiilor şi elevilor la infrastructura şi serviciile de îngrijire şi educaţie oferite în unităţile de învăţământ de la toate nivelurile din Regiunea Centru, inclusiv prin accesibilizarea infrastructurii.

Prioritatea 7: O regiune cu turism sustenabil. S-au solicitat puţin peste 21 milioane de euro, vizându-se dezvoltarea comunităţilor de la nivel regional, în special a celor din mediul rural prin punerea în valoare a potenţialului cultural, turistic şi balnear, dar şi creşterea calităţii infrastructurii şi programelor de educaţie formală şi non-formală derulate prin centrele de agrement pentru copii şi tineret (tabere şcolare) din Regiunea Centru.

Prioritatea 8: O regiune atractivă. Bugetul solicitat este de aproape 120 de milioane de euro, iar prin această prioritate se urmăreşte dezvoltarea urbană integrată în funcţie de nevoile fiecărei categorii de oraşe şi municipii şi regenerarea spaţiilor urbane ţinând seama de priorităţile stabilite prin SIDU (Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană). De asemenea, intervenţiile au în vedere valorificarea potenţialului economic al turismului şi al patrimoniului cultural din zonele urbane.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.