Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

APIA Harghita îndeamnă fermierii din judeţ să se intereseze din timp în vederea depunerii cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » APIA Harghita îndeamnă fermierii din judeţ să se intereseze din timp în vederea depunerii cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă
APIA Harghita îndeamnă fermierii din judeţ să se intereseze din timp în vederea depunerii cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă

APIA Harghita îndeamnă fermierii din judeţ să se intereseze din timp în vederea depunerii cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă

Aceştia pot cere ajutorul primăriilor, în condiţiile în care pot primi peste 400 de euro/hectar/an

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Harghita a început pregătirea campaniei de preluare a cererilor pentru subvenţia pe suprafaţă. Subvenţie care, pentru fermierii harghiteni, este una însemnată, peste 400 de euro/hectar/an. Cererile pentru subvenţia pe suprafaţă se pot depune începând cu 3 martie şi până pe data de 15 mai. Cereri se mai primesc la APIA şi în perioada 16 mai – 9 iunie, însă vor exista penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat, într-o conferinţă de presă, că fermierii trebuie să ştie că pot fi ajutaţi cu informaţii de la sediile primăriilor. Şi din acest motiv să apeleze la ajutorul autorităţilor publice locale. „Trebuie ştiut că fermierii primesc un foarte mare ajutor din partea primăriilor. Practic, în incinta primăriilor sunt ajutaţi de anumite persoane să-şi completeze cererea, să-şi facă copii după acte. Au, desigur, nevoie de o adeverinţă de la Primărie, care este de fapt un extras din registrul agricol. Practic, noi nu ne aşteptăm ca un fermier de 70 de ani să ştie cum se completează on-line cererea în sistemul nostru. El are nevoie neapărat de ajutor. (…) Ajutorul acesta trebuie să vină în primul rând din partea autorităţilor locale şi nu din partea unor firme de consultanţă, care cer o grămadă de bani pentru aceasta”, a spus şeful APIA. Acesta a spus că va exista o întâlnire şi cu fermierii, cărora li se va explica tot ce trebuie să facă în vederea completării cererilor. „Practic, noi le dăm tot suportul tehnic şi moral pentru ca aceştia să poată beneficia de aceşti bani”.

300 de milioane de euro au intrat în judeţ în ultimii 7 ani

Haschi András a spus că din 2007 şi până în 2013, din subvenţia pe suprafaţă acordată fermierilor, în judeţ au intrat peste 300 de milioane de euro. „Pot să spun că acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără ajutorul primarilor, a consiliilor locale, care ne ajută foarte mult în acest contact cu fermierii. Un fermier de la Bilbor nu are de unde să afle aceste informaţii, fără a se implica autorităţile locale”.

Directorul APIA a explicat că fermierii din Harghita primesc subvenţii pe suprafaţă, de bază, pentru zonă montană defavorizată şi de agromediu. Astfel, subvenţia pe suprafaţă, de bază, este în valoare de 124 euro/ha/an. La care se adaugă 107 euro/ha/an pentru subvenţia pentru zonă montană defavorizată (terenuri în pantă, care nu se pot lucra cu maşini agricole performante), „una dintre cele mai importante, pentru că, practic, această subvenţie fermierul o primeşte fără a face mari eforturi pentru acest lucru”. De menţionat că 62 de localităţi din cele 67 ale judeţului se află în zonă montană defavorizată.

De asemenea, toţi fermierii din Harghita pot accesa subvenţia pe măsura de agromediu, care este în valoare de 124 de euro/ha/an (şi încă 58 de euro în condiţiile în care lucrează terenul manual). La această măsură fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, pe o perioadă de 5 ani.

Astfel, un fermier din Harghita poate să primească subvenţii de peste 400 de euro/ha/an.

Bani mulţi, controale multe

Şeful APIA a arătat că valoarea subvenţiilor fiind ridicată şi numărul controalelor este mare. Astfel, în fiecare an există un eşantion de control, iar la nivel naţional în Harghita se verifică cei mai mulţi fermieri. Anul trecut au fost controlaţi 2.200 de agricultori, în condiţiile în care media pe ţară este de 200 de fermieri. În ceea ce priveşte neregulile, acestea nu sunt însemnate, a arătat Haschi. Ele se referă în general de la ritmul accelerat de împăduriri naturale pe un teren agricol, care nu sunt acceptate la plată.

Directorul APIA a explicat că sumele de bani din subvenţii ajung la fermier după ce acesta a lucrat pământul şi s-au făcut verificările, în sensul ca ceea ce scrie în documentaţie să coincidă şi cu realitatea de pe teren. Pentru a se evita situaţiile în care dacă sunt nereguli să se recupereze sumele de la agricultor, dacă acesta ar primi banii înainte.

xxx

În judeţul Harghita sunt 32 de mii de fermieri pe o suprafaţă de 190 de mii de hectare. Acest număr mare de agricultori se datorează faptului că foarte mulţi dintre ei au suprafeţe mici. Ca o comparaţie, şeful APIA a dat exemplul Constanţei, care are 10 mii de fermieri cu o suprafaţă de 500.000 de ha. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.