Răspundem cititorilor Apele uzate evacuate în amonte de Staţia de epurare din Bălan nu depăşesc indicatorii de calitate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 1 octombrie 2022
Home » Agricultură/Ecologie »
Răspundem cititorilor
Apele uzate evacuate în amonte de Staţia de epurare din Bălan nu depăşesc indicatorii de calitate
<h5><i>Răspundem cititorilor</i></h5> Apele uzate evacuate în amonte de Staţia de epurare din Bălan nu depăşesc indicatorii de calitate

Răspundem cititorilor
Apele uzate evacuate în amonte de Staţia de epurare din Bălan nu depăşesc indicatorii de calitate

  • Până la finalul anului, lucrările de reabilitare se vor finaliza şi Staţia de epurare a apelor uzate din fostul oraş minier va fi repusă în funcţiune

Un locuitor al oraşului Bălan, Florin Anghel, ne-a semnalat faptul că apa reziduală ce provine de la blocurile din localitate se scurge în râul Olt şi, chiar dacă a sesizat această problemă, nu a fost luată nici o măsură de remediere.

Astfel că ne-am adresat Primăriei Bălan, pentru a ne expune punctul de vedere al autorităţii publice locale în subordinea căreia funcţionează Serviciul Public de Alimentare cu Apă, Canalizare şi Salubritate. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a explicat că şi Garda de Mediu Harghita a fost sesizată cu aceste aspecte, iar ieri au fost în control reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita.

„Constatări: apele uzate evacuate în amonte de staţia de epurare prin conducta de canalizare, semnalată în sesizare, sunt monitorizate prin analize de laborator prin grija beneficiarului. Nu sunt constatate depăşiri ale indicatorilor de calitate prevăzute de autorizaţia de gospodărire a apelor nr. 40/28.05.2019, modificatoare a autorizaţiei nr. 13/08.02.2018. Nu s-au aplicat penalităţi de SGA Harghita.

Datorită finalizării lucrărilor de reabilitare avizate, se preconizează repunerea în funcţiune a staţiei până cel târziu la sfârşitul anului curent”, se arată în procesul-verbal de constatare întocmit ieri de reprezentantul SGA Harghita şi pus la dispoziţie de primarul oraşului Bălan.

În continuare vom reda integral punctul de vedere al edilului Gheorghe Iojiban vizavi de situaţia semnalată de locuitorul oraşului Bălan.

„Da, îmi pare rău că trebuie să vă ocupaţi timpul cu o astfel de situaţie. Ştiţi probabil, se mai întâmplă în activitatea unei autorităţi locale să aibă de-a face cu câte un cetăţean care îşi face o misiune din a ataca, din a se război cu autorităţile, indiferent de subiect. Un astfel de personaj contestă, sesizează şi identifică tot felul de probleme, care, de foarte multe ori, nu sunt sprijinite de adevăr sau de realitate.

Noi suntem deschişi către sugestiile cetăţenilor şi considerăm că avem datoria de a ţine cont de ele, dar atunci când reclamaţiile şi sesizările se repetă obsesiv şi în fals, fie telefonic, fie online sau în scris, pe diverse grupuri de Facebook, la nivelul instituţiilor de control şi supraordonate (prefectură, garda de mediu, consiliul naţional pentru combaterea discriminării etc.), vine un moment în care te întrebi ce poţi face.

Ar trebui să existe o formă de tragere la răspundere şi a unor astfel de personaje.

În ce îl priveşte pe cel care v-a sesizat pe dumneavoastră în legătură cu Staţia de epurare de la Bălan, trebuie să vă spun că a făcut acelaşi lucru şi la Garda de Mediu. Astăzi (n.n. – ieri) am avut control din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor – la solicitarea Gărzii de Mediu. Evident, concluziile controlului au fost că reclamaţia nu se susţine şi că suntem în parametrii legali. Suntem în posesia unei autorizaţii provizorii de mediu, până terminăm lucrările. Noi suntem în etapa de finalizare a unui proiect foarte important pentru noi, staţia de epurare fiind în proporţie de 90% gata. În curând vom avea o staţie care va funcţiona la standarde europene, cu un minim de efecte negative asupra mediului. Urmează punerea în probe a staţiei şi apoi punerea în funcţiune.

Îmi pare rău că ziarul dumneavoastră, garda de mediu şi SGA Harghita au fost puse pe drumuri şi respectiv induse în eroare de personajul la care am făcut referire mai sus.

Trebuie să vă spun că avem deja o perioadă semnificativă de timp în care a trebuit să facem faţă atacurilor acestuia. Am fost reclamaţi inclusiv la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pe motiv că am stopat comentariile domnului pe pagina oficială a oraşului (comentarii evident răutăcioase şi pe lângă subiect). Nici în această chestiune nu i s-a dat dreptate. Am avut reclamaţie şi la Instituţia Prefectului şi multiple scrisori şi solicitări direct către noi. Nu trebuie să vă mai zic… lipsite de fundament.

Din păcate, activitatea online foarte prolifică, pe grupuri de socializare cu denumirea oraşului, prin publicarea de articole cu tot felul de atacuri şi răutăţi, ne-a afectat ca imagine. Noi încercăm să creăm o imagine a oraşului şi un climat atractiv pentru investitori, turişti, colaboratori. Din păcate, domnul este împotriva demersului nostru şi, prin postările prăpăstioase şi răutăcioase, aduce, cred eu, prejudicii unui întreg oraş.

Îmi cer scuze încă o dată atât dumneavoastră, cât şi instituţiilor de control care au fost puse pe drumuri, asigur pe toată lumea că suntem în parametrii legali cu privire la activitatea staţiei de epurare şi vă asigur de buna mea credinţă”, a arătat primarul oraşului Bălan. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.