Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apel al Fundaţiei Pro Animalia privind găsirea unor gazde temporare pentru puii de câine fără stăpâni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Apel al Fundaţiei Pro Animalia privind găsirea unor gazde temporare pentru puii de câine fără stăpâni
Apel al Fundaţiei Pro Animalia privind găsirea unor gazde temporare pentru puii de câine fără stăpâni

Apel al Fundaţiei Pro Animalia privind găsirea unor gazde temporare pentru puii de câine fără stăpâni

Reprezentanţii fundaţiei care administrează adăpostul pentru câini fără stăpâni din Miercurea Ciuc au lansat un apel către toţi oamenii cu suflet mare care doresc să ajute la salvarea vieţilor unor căţeluşi abandonaţi, rugându-i pe aceştia să contacteze organizaţia în cazul în care sunt dispuşi să fie aşa-numite gazde temporare pentru aceste animale, în scurta perioadă în care trebuie să îşi primească tratamentele şi primele vaccinuri necesare.

„Căutăm oameni care să ne ajute, să fie gazde temporare pentru căţeii aduşi la noi. Este vorba despre un sistem de-al nostru cu care lucrăm de aproximativ 2 ani, ca să nu se îmbolnăvească aici în adăpost, să nu intre fără vaccin”, a declarat publicaţiei noastre directorul executiv al Fundaţiei Pro Animalia din Miercurea Ciuc, Száva Emese. Aceasta a precizat că în general oamenii îi contactează pe reprezentanţii fundaţiei şi le semnalează că au găsit căţei abandonaţi sau că patrupedul lor are pui şi nu ştiu ce să facă cu aceştia, dar se întâmplă şi ca animalele să fie duse direct la poarta adăpostului.

Száva Emese a afirmat că procedura ideală este ca aceste animale să fie transportate la oameni care se oferă voluntari să le găzduiască 2-3 săptămâni în funcţie de vârsta pe care o au puii. „În aceste 2-3 săptămâni îi tratăm astfel încât să vină în adăpost vaccinaţi. Parvovirusul este un virus foarte agresiv şi este permanent prezent în adăpost, nu poate fi distrus în nici un fel. Cei care intră fără vaccin, cum sunt căţeii abandonaţi, nu au nici un fel de protecţie şi pot să se îmbolnăvească chiar aici în adăpost. De aceea încercăm să folosim sistemul gazdelor temporare şi avem 2-3 persoane care ne ajută ceea ce este foarte puţin. Din acest motiv, încerc să fac un apel să fie mai mulţi, care să îi ţină fără cheltuieli, adică noi le ducem mâncarea necesară pentru căţei, le dăm tot ce le trebuie pentru îngrijire. Pur şi simplu aceste persoane asigură locul şi nu trebuie decât să hrănească aceste animale şi să le cureţe, adică trebuie doar să aibă grijă de ele în perioada aceasta şi poate să facă acest lucru oricine are o curte, o cameră sau orice loc unde câţiva pui pot să îşi petreacă 2-3 săptămâni”, a spus Száva Emese.

Potrivit afirmaţiilor sale, la adăpost ajung mulţi pui de câine în această perioadă şi este important ca oamenii să nu îi ducă direct acolo când îi găsesc, ci să îi contacteze pe cei de la fundaţie, care îi vor prelua şi îi vor transporta la gazdele temporare. Aceasta a menţionat că ar fi nevoie de 10-15 de locuri de cazare temporară pentru căţeluşi şi este important să se mai găsească oameni cu inimă bună şi suflet mare, care să ofere puţin din spaţiul pe care îl deţin şi din energia lor deoarece este vorba despre un ajutor semnificativ pentru o perioadă scurtă de timp şi nu trebuie să îşi facă griji după aceea în legătură cu ce se va întâmpla ulterior cu căţeii pentru că nu va fi nevoie de un astfel de sprijin din partea lor în permanenţă.

Cei care doresc să fie gazde temporare pentru căţeii abandonaţi nu vor primi bani, dar vor putea fi satisfăcuţi că au putut să ajute şi ei nişte suflete aflate la nevoie şi că şi-au oferit sprijinul pentru salvarea unor vieţi. „Ei pot să se gândească la faptul că şi cu ajutorul lor putem să salvăm noi vieţile acestor animale. Fără ajutorul comunităţii putem să facem mai puţin”, a subliniat Száva Emese.

Reprezentata Fundaţiei Pro Animalia a mai spus că cele aproximativ 260 de locuri din adăpostul pentru câini sunt folosite la capacitate maximă aproape în permanenţă, iar în prezent se încearcă puţin reducerea numărului animalelor care sunt preluate în sensul că vor fi primite doar cele din regiunea Ciucului sau numai cele rănite sau bolnave din alte zone şi care necesită tratament, pentru că nu prea pot fi primite de către alte organizaţii similare care nu au dotările necesare pentru asigurarea asistenţei sanitar-veterinare.

În adăpostul din Miercurea Ciuc ajung în fiecare lună în jur de 50-60 de patrupede, iar adopţiile locale sunt foarte puţine, cei mai mulţi dintre câini găsindu-şi stăpâni iubitori în Germania având în vedere că există de peste 15 ani un parteneriat stabil cu o asociaţie germană. Această asociaţie asigură şi cea mai mare parte a finanţărilor necesare pentru funcţionarea adăpostului, iar prin intermediul organizaţiei au loc şi adopţiile în Germania, mulţi câini ajungând fie direct la persoane din această ţară, fie în aşa-numite foster-home-uri, adică în locuri de cazare provizorie până la găsirea unui viitor stăpân permanent. Tot prin intermediul asociaţiei germane există o relaţie şi cu 15 adăposturi din Germania, care preiau şi la rândul lor lor câini în acest scop, adopţia fiind facilitată şi prin faptul că există posibilitatea ca oamenii să vadă animalele pe care ar dori să le adopte. Totodată, există şi o pagină pe Internet pe care sunt informaţii legate de fiecare câine din adăpostul din Miercurea Ciuc, respectiv fotografii şi date importante care pot fi accesate de către cei care doresc să primească un animal de companie. În Germania sunt primiţi chiar şi câini bătrâni sau care au probleme de sănătate, singurii care nu pot fi trimişi acolo fiind cei care nu sunt sociabili, respectiv au un comportament de bază agresiv, pentru că este vorba despre o chestiune ce ţine de siguranţă.

„Oamenii de acolo au o gândire diferită. Putem să dăm spre adopţie şi câini bătrâni sau cu probleme medicale permanente. Ei nu vor un câine pentru ei însăşi, adică nu pleacă de la ideea să aibă ei neapărat un câine, ci studiază un caz şi spun că vor să ajute câinele acela, că vor să îi ofere măcar încă 3-4 ani de viaţă bună la bătrâneţe şi să îi asigure ceea ce are nevoie. De multe ori sunt deja la al doilea sau al treilea câine în familie”, a mai precizat Száva Emese. În opinia sa, pe plan local mentalitatea este cu totul alta, iar unii oameni sunt cam supăraţi pe reprezentanţii Fundaţiei Pro Animalia pentru că nu vor să le ofere uşor un câine şi nu înţeleg de ce anume.

Aceasta a explicat că un câine nu poate fi luat pur şi simplu din adăpost pentru că există anumite condiţii care trebuie îndeplinite şi sunt puse anumite întrebări pe care multe persoane le primesc cu reticenţă, cum ar fi de pildă dacă s-au gândit bine la ce înseamnă să aibă un câine, ce vor face cu el dacă pleacă în concediu, ce planuri de viitor au, dacă ştiu că este posibil să trebuiască să aibă grijă de acesta 10-15 ani, dacă situaţia familială permite deţinerea unui astfel de animal, dacă potenţialii stăpâni sunt tineri singuri sau stau cu părinţii, dacă urmează să plece la facultate sau în străinătate sau dacă sunt proaspăt căsătoriţi şi plănuiesc să aibă copii, chestionarele fiind elaborate prin luarea în considerare a unor situaţii prin care au trecut câinii care ajung să fie fără stăpâni. În plus, oamenilor li se spune că trebuie să meargă întâi de 2-3 ori la câinele pe care ar dori să îl adopte, să petreacă puţin timp cu acesta şi să îl cunoască şi sunt mulţi care nu sunt dispuşi să facă nici acest lucru pentru că ar dori de fapt să ducă animalul în grădină şi să îl lege în lanţ, lucru care nu este acceptat de reprezentanţii fundaţiei.

„Sunt câini în care noi am investit energie, timp şi bani şi vrem să ne asigurăm că nu ajung într-o situaţie similară cu cea din care au scăpat. Şi în cazul puilor vrem să fim siguri că ajung la stăpâni responsabili. Sigur din 10, 20 sau 30 unul este serios şi s-a gândit bine la ceea ce vrea. Foarte mulţi vor să ia un câine din impuls, mânaţi de emoţii sau gânduri răzleţe, fără a fi ceva bine gândit. Noi am luat aceşti câini din situaţii dificile, noi ne-am dus să îi scoatem din şanţ, deci nu îi dăm uşor. Cei care nu sunt gata să vorbească, să poarte o discuţie, să vină de două ori să vadă câinele, să petreacă timp cu el, să fie practic un proces adopţia, cu aceia nici nu ne certăm pentru că nu are rost. Ei rămân supăraţi, dar noi rămânem cu gândul că nu au vrut binele câinelui respectiv”, a mai spus directorul executiv al Fundaţiei Pro Animalia.

Száva Emese a adăugat că au fost şi situaţii în care unii oameni şi-au dus propriul câine la adăpost invocând tot felul de motive stupide, cum ar fi de pildă că latră mult sau că roade încălţările şi au întrebat imediat dacă pot să ia în schimb altul acasă, ceea ce este revoltător, mai ales că aceste animale sunt tratate ca obiecte şi nu ca vietăţi care văd şi simt lucruri, iar alte persoane îşi ţin patrupedul în curte legat într-un lanţ scurt şi fără apă în perioade de caniculă. În ceea ce priveşte donaţiile de pe plan local, aceasta a spus că se întâmplă ca oamenii să mai ducă la adăpost saci cu hrană uscată sau să ofere sume mici de bani, dar orice ajutor este binevenit, singurele fonduri mai consistente din ţară provenind doar din partea celor care decid redirecţionarea a 3,5 la sută din impozitul pe venit.

Emil G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.