Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apărătorul lui Borboly Csaba a solicitat recuzarea judecătorului, în procesul în care acesta este judecat pentru fapte de corupţie | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Apărătorul lui Borboly Csaba a solicitat recuzarea judecătorului, în procesul în care acesta este judecat pentru fapte de corupţie
Apărătorul lui Borboly Csaba a solicitat recuzarea judecătorului, în procesul în care acesta este judecat pentru fapte de corupţie

Apărătorul lui Borboly Csaba a solicitat recuzarea judecătorului, în procesul în care acesta este judecat pentru fapte de corupţie

Avocatul Sergiu Bogdan a depus o cerere de recuzare a magistratului cauzei, în temeiul dispoziţiilor Legii 78/2000, care precizează expres, la art. 29, că „pentru judecarea faptelor de corupţie se constituie complete specializate”. Or, în această cauză, nici unul dintre judecători nu a fost specializat, potrivit apărătorului preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

La precedentul termen, în 23 octombrie, doi dintre apărătorii inculpaţilor în acest dosar au solicitat instanţei să transmită o adresă Colegiului de conducere al Tribunalului Harghita, pentru a comunica dacă în cauză sunt judecători specializaţi pentru fapte de corupţie. „Răspunsul a fost nu, dar vom numi pentru viitor”, a declarat, ieri, avocatul Sergiu Bogdan. Consecinţa, potrivit acestuia, este că „tot ce s-a întâmplat în această cauză este lovit de nulitate absolută (…)”, înlăturându-se „tot ce s-a întâmplat, tot ce a fost în acest dosar”, orice încheiere, orice audiere, procesul urmând să fie luat de la zero.

„Practic, eu trebuie să pun aceste concluzii, să-i cer fix judecătorului care a fost în situaţia aceasta, şi el a desfăşurat acte, nefiind complet specializat. Mie mi se pare că e o chestie de eleganţă de a nu-l pune în situaţia să-şi cenzureze propriile acte şi este un motiv de recuzare”, a precizat apărătorul lui Borboly Csaba.

Un alt judecător va decide dacă cererea este întemeiată sau nu. Dacă se va considera întemeiată, se admite şi cauza se repartizează unui alt judecător, specializat, sau altei instanţe competente, în funcţie de circumstanţele factuale.

În opinia apărătorului preşedintelui Consiliului Judeţean, în această situaţie procesul trebuie reluat „de la primul moment în care ar fi existat în acest proces, un judecător specializat”, dar, a continuat acesta, „în această cauză, din informaţiile mele, nici la Curtea de Apel Târgu Mureş nu am avut judecător specializat”.

La Secţia Penală a Tribunalului Harghita sunt doi judecători: cel pentru care s-a solicitat recuzarea şi un alt magistrat, care a formulat, la începutul procesului, o cerere de abţinere. Însă acesta din urmă se poate abţine din nou sau nu, fiind vorba despre o opţiune personală. „Nu vreau să răspund la această întrebare, pentru că este o chestiune de asumare a acestei chestiuni. (…) Eu nu pot să cer recuzarea lui, asta e cert. Din punct de vedere legal, este o prevedere expresă care îmi interzice să cer recuzarea judecătorului care soluţionează cererea de recuzare. (…) Dacă judecătorul se abţine, într-o astfel de situaţie se caută un alt judecător, de la o instanţă competentă, probabil un judecător de la Tribunalul Mureş va soluţiona această cerere”, a conchis avocatul Sergiu Bogdan.

Termenul pentru soluţionarea cererii de recuzare a fost stabilit de instanţă la data de 20 noiembrie, ora 12:00.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (D. Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.