Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Anual, cel puţin 200-300 de copii participă la acţiuni de educaţie ecologică desfăşurate de administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Anual, cel puţin 200-300 de copii participă la acţiuni de educaţie ecologică desfăşurate de administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş
Anual, cel puţin 200-300 de copii participă la acţiuni de educaţie ecologică desfăşurate de administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

Anual, cel puţin 200-300 de copii participă la acţiuni de educaţie ecologică desfăşurate de administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

  • Directorul PNCB-H consideră că educaţia ecologică ar trebui să fie cea mai importantă activitate a administraţiei unei arii protejate

Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H) implementează în fiecare an mai multe proiecte de educaţie ecologică, în parteneriat cu diverse organizaţii neguvernamentale, la care participă cel puţin 200-300 de copii de la şcolile din zona ariei protejate.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, a declarat că şi în acest an vor fi organizate mai multe asemenea acţiuni, care sunt atractive pentru elevi. Una dintre ele este a cincea ediţie a taberei de inelare de păsări, care va fi organizată în luna septembrie. Anul trecut, la o asemenea tabără au participat 420 de copii.

Pentru organizarea taberei de inelare de păsări administraţia parcului a încheiat parteneriate cu 10 şcoli din Gheorgheni, Bicaz-Chei, Bălan, Sândominic, Lăzarea. La această acţiune sunt invitaţi ornitologi de la un parc naţional din Ungaria. Concret, se vor întinde plase foarte fine, care au mici buzunare, fiind amplasate şi difuzoare din care se aud sunete de păsări. Păsările se lovesc de acea plasă foarte fină şi cad în buzunare. În fiecare oră sunt verificate şi toate caracteristicile păsărilor sunt notate. Administraţia parcului va solicita de la Societatea Ornitologică Română inele româneşti, care se pun păsărilor, după care sunt eliberate. „Copiii asistă, pot să şi scoată din plasă aceste păsări şi ei le dau drumul”, a spus directorul PNCB-H.

În fiecare zi a taberei vor fi prezenţi 40 de elevi: 20 se implică în activitatea de inelare a păsărilor şi 20 merg pe un traseu turistic, după care echipele se schimbă între ele.

În luna mai va fi o altă acţiune, în cadrul căreia va veni un autobuz de educaţie ecologică de la un parc naţional din Ungaria. Mai exact, a spus Hegyi Barna, este vorba despre un laborator şi o sală de curs mobilă, care în Ungaria e foarte solicitat, fiind făcute rezervări în avans pentru doi ani. Autobuzul staţionează în zone în care sunt ape curgătoare şi este dotat cu electromicroscoape şi multe alte gadgeturi. Directorul PNCB-H a explicat că elevii vin cu cizme de cauciuc, intră în apă, prind diferite creaturi acvatice de sub pietre şi le studiază la electromicroscop, imaginile sunt proiectate pe un ecran, se uită şi între timp se realizează o activitate de educaţie, „într-un stil distractiv şi interactiv”. Astfel, copiii află despre aceste vieţuitoare şi fac diferite experimente. La această acţiune sunt programaţi să participe 120 de copii. Autobuzul se va afla în zona parcului timp de 4 zile.

Hegyi Barna a mai spus că s-a mai format un grup de copii din Bicaz-Chei şi în fiecare an angajaţii parcului desfăşoară activităţi cu aceştia. „Am început în parc să facem trasee şi ne-am dat seama că ei (n.n. – copiii) cunosc mai bine anumite zone ale parcului decât noi. (…) Anul acesta dorim să-i ducem la mina de sare din Praid şi în canionul de sare”, a spus Hegyi Barna, care a mai precizat că intenţia este ca aceşti copiii să cunoască ariile naturale din zona noastră, despre care nu ştiau că există.

Educaţia ecologică „schimbă mentalitatea generaţiilor care vin”

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş e de părere că educaţia ecologică ar trebui să fie cea mai importantă activitate a administraţiei unei arii protejate.

„Din punctul meu de vedere, aceasta (n.n. – educaţia ecologică) e cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă o arie protejată şi apoi măsurile active. Copiii sunt încântaţi de aceste activităţi. În fiecare şcoală în care mergem, copiii abia aşteaptă să participe la aceste activităţi”, a precizat directorul PNCB-H.

Potrivit acestuia, educaţia ecologică „schimbă mentalitatea generaţiilor care vin”. Hegyi Barna a afirmat că la acţiunile de ecologizare sunt invitaţi şi copii şi „atunci îşi dau seama câtă mizerie este aruncată în natură”.

Din 2010, de când este la conducerea parcului, a continuat acesta, câteva mii de copii au participat la acţiuni de educaţie ecologică.

Recent, reprezentanţii Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H) au anunţat că s-a semnat contractele pentru implementarea a două proiecte finanţate din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), în valoare totală de peste 18,7 milioane lei, pentru conservarea speciilor şi habitatelor, dar şi pentru actualizarea planului de management.

Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş a fost înfiinţat în 1990 pentru conservarea biodiversităţii şi a peisajului, a speciilor valoroase, pentru promovarea ecoturismului şi pentru conştientizarea şi educarea publicului în spiritul protejării naturii. Zona include o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice.

PNCB-H are o suprafaţă totală de aproximativ 6.800 hectare şi se întinde pe raza teritorială a judeţelor Harghita şi Neamţ. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.