„Amintirea din spatele fotografiei” – monografia ultimului sfert de veac al Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Învățământ » „Amintirea din spatele fotografiei” – monografia ultimului sfert de veac al Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa
„Amintirea din spatele fotografiei” – monografia ultimului sfert de veac al Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa

„Amintirea din spatele fotografiei” – monografia ultimului sfert de veac al Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa

  • Prof. Anda Elena Ianoşi, directoarea şcolii: „«Amintirea din spatele fotografiei» scotoceşte în cotloanele minţii şi readuce în prezent fapte, existenţe, încercări, reuşite. (…) Inspiră şi mai ales «vindecă»”

Sărbătorile de iarnă se apropie şi odată cu ele vremea poveştilor. Astăzi vă propunem una adevărată, despre oameni frumoşi, despre şcoală şi devenire, povestea ultimilor 25 de ani ai unei unităţi de învăţământ a cărei piatră de temelie a fost aşezată în 1936, în timpul domniei Regelui Carol al II-lea al României.

Peste aproape două decenii, şcoala avea să fie botezată cu numele Î.P.S.S Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la iniţiativa profesorului Emil Precup.

Povestea este despre dascălii care au trăit-o, dezvoltând şi desăvârşind tinere caractere, îmbogăţindu-le cu valorile spirituale, culturale şi morale şi despre elevii care i-au păşit pragul de-a lungul anilor, unii urmându-le exemplul, devenind la rândul lor formatori, foarte mulţi depăşindu-şi dascălii şi împreună zidind imaginea şcolii pe care o ştim astăzi.

„«Amintirea din spatele fotografiei» scotoceşte în cotloanele minţii şi readuce în prezent fapte, existenţe, încercări, reuşite. În vecinătatea neliniştilor noastre am durat altarul întâmplărilor vieţii izbândind împotriva timpului, a trecerii şi irosirii. Am conceput această monografie la oră de bilanţ şi am pus-o în pagină pentru că scrisul este gând printre degete, pentru că scrisul rămâne, iar existenţa ei poate îndemna la a fi continuată, deoarece această şcoală e un bun netrecător, a adăpostit şi va adăposti chipuri de lumină, păstrând valori identitare în modul curat în care şi-a zidit temelia”, ne spune profesoara Anda Elena Ianoşi, directoarea Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” din Topliţa.

Albumul monografic este împărţit în capitole – Scurt istoric al şcolii şi al învăţământului românesc din Topliţa începând din secolul al XVIII-lea şi până azi, relatări şi extrase din presa vremii, Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” şi structura de la Moglăneşti, un capitol aparte fiind destinat directorilor care s-au succedat de-a lungul anilor la conducerea unităţii de învăţământ, proiecte şi parteneriate, elevi care au trecut pragul şcolii şi cu care profesorii se mândresc.

„Fiind crâmpeie de amintiri scuturate de praful trecerii timpului, sunt doar trimiteri spre răscolirea vremurilor şi vremile prin care am trecut, fără pretenţia de a fi spus totul, de a nu fi uitat ceva sau pe cineva, căci oameni suntem, iar omul uită şi este uitat, dar faptele, chiar şi nerecunoscute, rămân”, menţionează directoarea Gimnaziului „Miron Cristea” Topliţa.

Gânduri la aniversarea „nunţii de argint” cu şcoala şi nobila profesiune de dascăl

„Scrisoarea” lăsată generaţiilor viitoare de către actuala conducătoare a şcolii, inserată între paginile acestei monografii, este un îndemn la încredere în forţele proprii, la autodepăşire şi la devotament, la răbdare, înţelegere şi dragoste pentru semeni.

„Am împlinit, la 1 septembrie 2021, 37 de ani de carieră didactică, anul 1984 fiind cel în care drumul iniţierii mele în viaţa la catedră s-a aşternut ca o aventură a cunoaşterii.

Experienţa adunată, dorinţa de a face mai mult pentru ŞCOALA cu care mi-am contopit existenţa m-au adus, în 1995-1996, în funcţia de director al şcolii, unde am rămas în ultimii 25 de ani.

Am avut şansa pentru nouă luni să fiu la cârma Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, timp în care s-au născut noi acţiuni, evenimente, prietenii şi apreciez acea perioadă ca fiind una foarte grea, dar cu multe împliniri pe plan profesional şi personal. Toate astea m-au făcut să am o viziune mai largă asupra activităţii de manager.

Tot ceea ce am făcut în viaţă, am făcut pentru că am putut. Şi am putut pentru că am crezut că pot. Am avut încredere în mine, în educaţia celor şapte ani de acasă şi în experienţa adunată odată cu vârsta. N-am avut curiozitatea să ascult pe la uşi, ci «să descopăr America». Şi am avut succes pentru că am avut abilitatea de a trece de la o greşeală la alta fără să îmi pierd entuziasmul. (…) Zâmbesc când privesc în urmă şi sunt mulţumită cu ceea ce am făcut, că am întins mâna să ajut când am simţit că depinde de mine, că mi-am împărţit inima între casă şi şcoală, ambele fiind pentru mine FAMILIA. Simt ca fiind ACASĂ locul în care muncesc. (…)

Mă înclin cu respect în faţa colegelor care au fost mâna mea dreaptă şi fără de care mi-ar fi fost mult mai greu să ating obiectivele şi să pun în lumina tiparului viaţa la cârma şcolii. (…) An după an, crescând şi lucrând în echipă, secondată pe rând de doamnele profesoare Ionescu, Pană, Nistea, am adunat BUNUL şi BINELE pentru şcoală. Le mulţumesc lor şi tuturor colegilor mei”, mărturiseşte profesoara de Limba şi literatura română şi de Limba latină Anda Elena Ianoşi.

Monografia „Amintirea din spatele fotografiei”, realizată şi semnată de profesorii Anda Elena Ianoşi, Doina Ionescu, Vasile Ioan Popoviciu şi Floarea Nisteaa fost tipărită într-un singur exemplar, autorii căutând soluţii pentru obţinerea de sponsorizări, în vederea multiplicării ei. Deocamdată, cei care doresc să intre în posesia monografiei ilustrate o pot solicita pe CD sau DVD.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.