Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare totală de 30.000 de lei aplicate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, după apariţia focarului de Pseudomonas aeruginosa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătate » Amenzi în valoare totală de 30.000 de lei aplicate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, după apariţia focarului de Pseudomonas aeruginosa
Amenzi în valoare totală de 30.000 de lei aplicate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, după apariţia focarului de <i>Pseudomonas aeruginosa</i>

Amenzi în valoare totală de 30.000 de lei aplicate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, după apariţia focarului de Pseudomonas aeruginosa

Poliţia Harghita s-a autosesizat şi a întocmit dosar penal in rem pentru „neglijenţă în serviciu” şi „vătămare corporală din culpă”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a finalizat ancheta în privinţa focarului de infecţie apărut la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, provocat de bacteria Pseudomonas aeruginosa.

Directoarea executivă a DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a precizat că, în afara amenzilor aplicate unui număr de 11 persoane, între care se află şeful secţiei de Oftalmologie, asistenta şefă, dar şi şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) şi directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, au fost prescrise şi măsuri concrete, iar secţia de Oftalmologie a fost închisă până la rezolvarea tuturor neajunsurilor.

„Am considerat, ca principiu, că responsabilitatea personală şi responsabilizarea personală sunt mai presus decât orice. În baza HG nr. 857 din 2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, am sancţionat personalul în primul rând: au fost sancţionate 11 persoane, valoarea totală a amenzilor fiind de 30.000 de lei, dintre care 4.000 de lei la nivelul structurilor cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor. De asemenea, au fost aplicate şi trei avertismente”, a detaliat dr. Tar.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere procedural şi al documentelor, acestea au existat, prevederile erau clare şi „totul a fost în regulă”. Numai că măsurile nu au fost respectate întru totul, conform protocoalelor stabilite.

„Deşi nu am găsit sursa directă a germenului, am identificat deficienţe majore, care au fost, să spunem aşa, promotorii şi facilitatorii acestui eveniment cu final nefericit. Am constatat probleme grave în privinţa respectării măsurilor de sterilizare şi de procesare a instrumentarului chirurgical. Am dorit să obţinem (prin sancţionare – n.a.) o reacţie din partea personalului, care să aibă ca rezultat ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple, pentru că siguranţa pacientului este mai presus de toate şi este clar că personalul medical trebuie să fie conştient de acest lucru şi să-şi revigoreze rutina”, a explicat reprezentanta DSP Harghita.

În opinia sa, unul dintre motivele nerespectării protocoalelor de sterilizare ar putea fi numărul mare de intervenţii chirurgicale necesar a fi efectuate, explicabil prin suspendarea asistenţei medicale non-COVID pentru o vreme, dublat de presiunea exercitată de pacienţii care necesitau rezolvarea cât mai rapidă a problemelor de natură oftalmologică, precum şi încercarea personalului medical de a satisface cât mai mulţi doritori.

„Dar peste limite nu se poate trece fără să se greşească. Din grabă s-au întâmplat lucrurile acestea şi pentru asta am aplicat sancţiuni, pentru scurtarea timpilor, pentru nerespectarea controlului, nerespectarea documentării. Deci nu putem spune că au fost lucrurile în regulă, nici pe departe. Am suspendat activitatea în sala de operaţie (a secţiei de Oftalmologie – n.a.) şi nici nu o vom reautoriza până când nu se fac anumite transformări, circuitele revizuite astfel încât să nu se întâlnească instrumentarul steril cu cel nesteril. Până nu se vor finaliza aceste reorganizări şi compartimentări în sala de operaţie, nu vom permite să se mai facă acolo intervenţii chirurgicale. Există blocul operator al spitalului şi există şi un contract de colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, cel mai apropiat de judeţul nostru, care poate prelua, la nevoie, cazurile mai complicate sau urgenţele. (…) În Oftalmologie trebuie să fim foarte, foarte precauţi şi da, eu consider că poate se putea evita un astfel de eveniment. Măsurile pe care le-am recomandat spre aplicare vor fi verificate şi trebuie punctual bifate, ele urmând să ducă la un nivel mai înalt de siguranţă în sala de operaţie”, a precizat dr. Tar Gyöngyi.

În context, directoarea executivă a DSP Harghita a arătat că apariţia de infecţii intraspitaliceşti nu reprezintă excepţii în România, unde multe dintre clădirile spitalelor sunt foarte vechi – secţia de Oftalmologie a spitalului judeţean din Miercurea Ciuc fiind una dintre ele – altele neavând iniţial nici măcar destinaţia de unitate medicală şi, în consecinţă, nici infrastructura adecvată.  

„Într-o clădire veche, cum sunt majoritatea spitalelor din România, nu numai din judeţul Harghita, există riscul de infecţii intraspitaliceşti. O clădire nouă este construită şi planificată în aşa fel încât aceste riscuri să fie reduse la minimum. În schimb, clădirile vechi sunt adaptate solicitărilor, de multe ori nu au fost construite a fi spitale. La noi, cel mai nou spital este cel din Gheorgheni, inaugurat în 2008. Trebuie să ne gospodărim cu ce avem şi de aceea trebuie fim mult, mult mai precauţi, ca să contrabalansăm acest impediment, lipsurile şi deficienţele infrastructurii. Infrastructura nu se poate schimba de pe o zi pe alta”, a menţionat dr. Tar Gyöngyi.

Oficialul DSP Harghita a apreciat în mod deosebit atitudinea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, dar şi corectitudinea şefului secţiei de Oftalmologie, care „nici un moment nu a încercat să scape de responsabilitate”.

„Ea (dr. Konrád Judit – n.a) a fost prima care m-a informat cu privire la acest eveniment, la ora 22:00, fiind anunţat în aceeaşi zi şi Ministerul Sănătăţii. Şi am apreciat într-un fel şi colaborarea şefului secţiei de Oftalmologie, care este şi cel care a operat; nici un moment nu a încercat să scape de responsabilitate, cel puţin faţă de noi, i-a părut foarte rău şi pentru el un astfel de eveniment este un moment de răscruce în carieră. Eu sunt convinsă că nimeni nu a vrut asta, dar se ajunge, din păcate, la astfel de tragedii şi mi se rupe inima pentru pacienţi. Am fost întrebaţi de ce nu am amendat spitalul ca instituţie? Nu am considerat oportun să facem acest lucru în situaţia de faţă, pentru că nu s-a constatat din partea spitalului judeţean nici o solicitare neonorată, nici o problemă nerezolvată. S-au făcut foarte multe investiţii tehnice, secţia a fost dotată cu aparatură modernă, performantă, chiar au existat nişte premize pozitive.  Dar având în vedere că ochiul este un organ fragil, foarte sensibil din punct de vedere al infecţiilor şi faptul că s-a ajuns la un număr atât de mare de infecţii ne-a responsabilizat şi ne-a atras atenţia asupra gravităţii cazurilor acestor pacienţi. De aceea am considerat că şi efectul şi învăţăturile vor fi mai profunde dacă personalul îşi simte rolul şi responsabilitatea”, a concluzionat oficialul DSP Harghita.

În cazul apariţiei focarului de infecţie cu Pseudomonas aeruginosa la secţia de Oftalmologie a spitalului judeţean din Miercurea Ciuc s-au sesizat din oficiu şi poliţiştii harghiteni, care au întocmit dosar penal pentru „neglijenţă în serviciu” şi „vătămare corporală din culpă”, pentru cea din urmă fiind necesară plângerea prealabilă.

„Până luni nu a fost înregistrată nici o plângere. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, precizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.