Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de 649.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Amenzi în valoare de 649.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în acest an
Amenzi în valoare de 649.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în acest an

Amenzi în valoare de 649.000 de lei aplicate de Garda de Mediu Harghita în acest an

 În 2013, sancţiunile contravenţionale s-au ridicat la 792.000 de lei

 

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au efectuat în acest an 390 de inspecţii, aplicând 61 de sancţiuni, din care 41 au fost amenzi, iar restul avertismente. Valoarea amenzilor aplicate până pe 30 septembrie s-a ridicat la suma de 649.000 de lei.

Din totalul inspecţiilor efectuate în acest an, 148 au fost planificate şi 242 neplanificate. În 2013, comisarii harghiteni au efectuat 542 de inspecţii, aplicând amenzi în valoare de 792.000 de lei. Anul trecut, aceştia au efectuat 157 de inspecţii planificate şi 385 neplanificate. În legătură cu aceste inspecţii, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Róbert, a apreciat la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai unor ONG-uri, că nu este în regulă să fie atât de multe inspecţii neplanificate. Din contră, ar trebui să fie mai multe inspecţii planificate. Acesta a arătat că inspecţiile neplanificate sunt mari consumatoare de bani, se pierde foarte mult timp, iar comisarii sunt şi mai neeficienţi. Pentru că de multe ori când ajung la locul unde a fost sesizată o neregulă, aceasta fie nu mai există sau urmele au fost şterse.

Revenind la bilanţul din 2014, prezentat în cadrul întâlnirii, în urma controalelor s-au suspendat nouă activităţi, care nu aveau autorizaţie de mediu. Iar pentru şase activităţi s-a constatat că nu respectau autorizaţia. În 2014, ca şi anul trecut comisarii de mediu au făcut câte o sesizare penală. În acest an a fost vorba despre o societate controlată ce are ca obiect de activitate colectarea, transportul, stocarea temporară, tratarea, eliminarea finală a deşeurilor periculoase, iar în 2013 a existat o poluare prin evacuare, cu ştiinţă, pe sol a unor deşeuri/substanţe considerate periculoase – şlamuri petroliere.

Cele mai multe nereguli au fost constatate în urma controalelor la exploatările forestiere, în acest an fiind aplicate amenzi în valoare de 183.000 de lei. În a doua jumătate a anului trecut, când s-au intensificat aceste controale, au fost aplicate 12 amenzi, în valoare de 89.000 lei. În 2014, un agent economic care desfăşoară activităţi de exploatare agregate minerale a fost amendat cu 34.000 de mii de lei, fiindu-i suspendată activitatea. În ceea ce priveşte arderea miriştilor, au fost efectuate 16 controale, fiind aplicată o amendă de 3.000 de lei unei persoane fizice.

 

 Situaţii deosebite în 2013

O societate comercială a fost amendată cu suma de 50.000 lei, pentru punerea în exploatare a instalaţiilor ale căror emisii depăşesc limitele admise prin actele de reglementare – calitatea apelor de mină.

O altă amendă în valoare de 50.000 de lei a fost aplicată unei firme care activează în domeniul activităţilor extractive, pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu în ceea ce priveşte modalitatea de depozitare a sterilului.

Un restaurant de pe raza Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ce are capacitate de peste 100 de locuri, a fost sancţionat cu suma de 30.000 de lei pentru că desfăşura activitatea fără a avea autorizaţie de mediu.

 

XXX

Scopul întâlnirii cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale (trei ONG-uri prezente), iniţiată de comisarii Gărzii de Mediu, a fost informarea acestora cu privire la atribuţiile instituţiei, pentru că de multe ori acestea sunt confundate cu ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului. De asemenea, Garda de Mediu propune ONG-urilor de mediu un parteneriat pentru identificarea împreună a problemelor existente în judeţ, în vederea programării de inspecţii planificate. În acest sens amintindu-se că este în curs de aprobare noua Hotărâre de Guvern care reglementează organizarea şi funcţionarea Gărzii de Mediu, în care s-a reintrodus termenul de „voluntariat”. Mai exact, la nivel naţional, ar fi vorba de un „Corp al Voluntarilor”, care să aibă acces la anumite date de interes public.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.