Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi de câteva sute de mii de lei aplicate de inspectorii de muncă în primele 3 luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Amenzi de câteva sute de mii de lei aplicate de inspectorii de muncă în primele 3 luni ale anului
Amenzi de câteva sute de mii de lei aplicate de inspectorii de muncă în primele 3 luni ale anului

Amenzi de câteva sute de mii de lei aplicate de inspectorii de muncă în primele 3 luni ale anului

În primele 3 luni din acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a controlat 348 de angajatori, ocazie cu care au fost identificate firme în cadrul cărora lucrau 10 persoane fără forme legale de angajare şi a aplicat 298 de sancţiuni. Potrivit unui raport de activitate pe primele 3 luni ale acestui an realizat de ITM Harghita şi prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, sancţiunile au fost aplicate pentru 173 de societăţi, iar 82 din ele au fost amenzi în valoare de peste 210.000 de lei. Persoanele care lucrau „la negru” activau în cadrul a 9 societăţi comerciale, numărul unităţilor care aveau angajaţi fără forme legale fiind de 3 ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru – se arată în raport – au fost realizate controale la un număr de 348 de angajatori pentru a se vedea modul în care sunt respectate prevederile Codului muncii cu privire la întocmirea contractelor individuale de muncă, timpul de muncă şi repausul săptămânal, orele suplimentare prestate de către angajatori şi orele de noapte, acordarea drepturilor salariale sau concediile de odihnă. Pentru nerespectarea acestor prevederi, inspectorii au aplicat 107 sancţiuni, din care 15 au fost amenzi în valoare de 109.000 de lei.

Inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, a făcut referire şi la o serie de dificultăţi pe care angajaţii instituţiei le au în cadrul acţiunilor de control pentru depistarea muncii fără forme legale de angajare. Şi a amintit de refuzul angajatului de a completa fişele de identificare; porţile închise la locul de muncă; câini lăsaţi liberi în curtea societăţilor. De asemenea, atunci când se găsesc persoane lucrând „la negru”, angajatorii găsesc rapid scuze, cele mai dese fiind: sunt în perioada de probă; sunt pentru testarea capacităţii de muncă; înlocuiesc, momentan, pentru o zi sau pentru o oră o persoană.

O veste bună venită dinspre ITM Harghita este aceea a faptului că agenţii economici respectă prevederile privind acordarea salariului minim pe economie. Într-adevăr, e o altă discuţie faptul că salariile minime şi, în general, cele mici sunt predominante în judeţ. Şi tot la capitolul veştilor bune o includem şi pe cea conform căreia în judeţ nu s-au constatat deficienţe privind munca de noapte, inclusiv acordarea sporului de 25% pentru orele lucrate noaptea sau reducerea timpului de muncă.

 Doar o societate a avut probleme cu nerespectarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Pentru a se vedea dacă firmele harghitene respectă egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, inspectorii ITM au efectuat 126 de controale, găsind deficienţe la o singură societate, aceasta primind un avertisment.

De asemenea, în cadrul a doi angajatori – din 136 verificaţi – au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protecţia maternităţii la locul de muncă. În aceste caz au fost aplicate 5 avertismente, iar pentru remedierea deficienţelor s-au dispus 11 măsuri.

 Cei care doresc să lucreze în străinătate, să consulte site-ul itmharghita.ro

Dorin Male preciza faptul că în judeţul Harghita sunt înregistrate 8 societăţi care mediază forţa de muncă în străinătate, iar controale în acest domeniu urmează a fi efectuate în perioada următoare. Dar, până la efectuarea acestora, recomandă celor care apelează la asemenea firme să acceseze site-ul instituţiei (www.itmharghita.ro), aici găsindu-se informaţii referitoare la ghidul muncii în străinătate, dar şi lista societăţilor înregistrate la ITM Harghita care mediază munca în străinătate.

 Amenzi pentru necompletarea registrului general de evidenţă a salariaţilor

În primele 3 luni ale acestui an, inspectorii ITM Harghita au verificat şi modul în care angajatorii întocmesc şi completează registrul general de evidenţă a salariaţilor. În acest sens au fost controlate 336 de societăţi, fiind sancţionate 120 din ele; au fost acordate 172 de sancţiuni contravenţionale, din care 65 au fost amenzi în valoare de 76.000 de lei.

Comparând situaţia cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia este uşor îmbunătăţită: numărul sancţiunilor a scăzut, în 2016, cu 52 (al amenzilor cu 18), cel al persoanelor transmise în REVISAL fără respectarea Hotărârii de Guvern cu aproape 100, iar al unităţilor sancţionate cu 17.

 Alte cifre

În primul trimestru al acestui an, pentru a se vedea modul de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu handicap, au mai fost controlate 10 societăţi, la una dintre acestea depistându-se deficienţe. Aceste nereguli nu erau grave, astfel că inspectorii au acordat doar un avertisment şi au dispus o măsură de remediere.

În cele 3 luni din acest an au fost înregistraţi 11.341 de zilieri, cu aproape 600 mai mulţi decât în primul trimestru al anului trecut.

De remarcat şi faptul că, în timpul controalelor, ITM Harghita „urmăreşte şi va urmări informarea şi conştientizarea agenţilor economici despre problematica muncii copilului, respectiv respectarea legislaţiei muncii în vigoare, pentru respectarea drepturilor copilului.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.