Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean: Alocări pentru DGASPC, pentru drumuri afectate de surpări, pentru culte și sisteme de alimentare cu apă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate »
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean:
Alocări pentru DGASPC, pentru drumuri afectate de surpări, pentru culte și sisteme de alimentare cu apă
<h5><i>Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean:</i></h5> Alocări pentru DGASPC, pentru drumuri afectate de surpări, pentru culte și sisteme de alimentare cu apă

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean:
Alocări pentru DGASPC, pentru drumuri afectate de surpări, pentru culte și sisteme de alimentare cu apă

  • Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al judeţului a constat în virări de credite între capitole, banii fiind regrupaţi pentru acoperirea priorităţilor

DGASPC Harghita a rămas fără bani pentru salarii și pentru asigurarea funcţionării centrelor destinate copiilor și bătrânilor aflaţi în dificultate, de acum și până la sfârșitul anului. Suma alocată Consiliului Judeţean la rectificarea bugetară pentru serviciile sociale nu ajunge nici pentru plata salariilor angajaţilor pe luna august. Pentru ca ei să poată fi retribuiţi, Consiliul Judeţean Harghita a alocat, luni, suma de 1,2 milioane de lei din excedentul anilor precedenţi.

„A fost ultima rectificare bugetară din acest an, plătim salariile pe august cu ajutorul CJ și cu asta s-au terminat banii și de la stat și de la Consiliul Judeţean”, a explicat directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán.

Situaţia se repetă de ani buni, DGASPC-urile sunt pasate de la Guvern la Consiliile Judeţene, iar banii necesari acoperirii funcţionării instituţiilor care dau o șansă la viaţă și la un trai decent copiilor cu probleme, bătrânilor amărâţi, bolnavi și ai nimănui, au devenit obiect de dispută. De multe ori nici nu se bagă de seamă că oamenii aceștia există.

Conform legii, 90% din sumele necesare funcţionării DGASPC trebuie acoperiţi de Guvern, iar consiliile judeţene trebuie să asigure restul de 10%.

„După mulţi ani și nenumărate solicitări, au fost actualizate standardele de cost, dar de aplicat, nu se aplică în calcularea alocărilor. Noi salvăm mii de vieţi, și la propriu, și la figurat, creștem niște oameni utili societăţii care, în loc să ajungă probleme sociale, devin oameni cu familii, cu locuri de muncă”, a continuat directorul Elekes. Se pare că acest aspect ori este scăpat din vedere, ori nu interesează pe nimeni.

Au fost aprobate Documentaţiile de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) pe DJ 136, la Avrămești și DJ 134A, grav afectate de alunecările de teren, provocate de inundaţii.

La Avrămești, în zona podului peste pârâul Goagiu, s-a produs anul acesta o alunecare de teren care a afectat trotuarul, acostamentul și carosabilul drumului, iar apele au spălat infrastructura, ducând la prăbușirea unei părţi a taluzului. „Este nevoie de refacere, pentru că este pus în pericol și podul. Vom face lucrări de reparaţii, de refacere, prin care vom înlocui fundaţia drumului în zona afectată și vom construi un zid de sprijin, în aval de pod, pe o lungime de 30 de metri pentru a consolida malul. Vom asigura colectarea apelor pluviale și refacerea zonei afectate. Valoarea lucrărilor la nivel de DALI este de aproximativ 1,33 de milioane de lei cu TVA”, a explicat ing. Adrian Chiorean, directorul adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

Pe DJ 134A, care face legătura între Săcel, prin Şoimușu Mic, și Cristuru Secuiesc, s-a produs, anul acesta, o alunecare de teren pe o porţiune de circa 100 de metri, care a afectat ambele benzi de mers. „Drumul este închis pe sectorul respectiv, prăbușirea a apărut anul trecut, în urma inundaţiilor din luna iulie și a evoluat foarte mult. (…) Aici, din cauza inundaţiilor, s-a infiltrat foarte multă apă din afara drumului, care a afectat, prin alunecări de teren și zona drumului și continuă pe versantul dealului”, a detaliat ing. Adrian Chiorean. Zona va fi stabilizată cu 55 de stâlpi din beton, care vor fi îngropaţi până la o adâncime de 13 metri. Valoarea investiţiei depășește 2 milioane de lei și include lucrările de drenare pentru captarea apelor și conducerea lor în afara drumului și refacerea arterei rutiere. Lucrările vor fi realizate cu bani din bugetul CJ și se intenţionează să fie finalizate în acest an.

La rectificarea BVC s-au alocat fonduri și pentru achiziţionarea de echipamente în cadrul unui proiect european câștigat de CJ în urmă cu câţiva ani, care are ca obiect susţinerea sistemului și funcţionarea sistemului Registrului Agricol. Iar banii care au rămas de la Programe vor fi redistribuiţi pentru un nou program de finanţare destinat cultelor.

CJ continuă programul de „Realizare și extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră” în comuna Şimonești, satul Nicoleni, valoarea estimată a lucrării fiind de 1,2 milioane de lei. „Este un program de care suntem mândri, suntem unici la nivel naţional. Astfel, am ajutat mai multe localităţi care au avut foarte mari probleme în privinţa alimentării cu apă, asigurând apă potabilă de bună calitate și gratuită. (…) Dacă nu le asigurăm apă potabilă curentă, nu ne putem aștepta ca tinerii să se reîntoarcă acasă, nu ne putem aștepta ca acolo să se stabilească familii.

59 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc vor beneficia de stimulente financiare pentru luna august, în valoare totală de 92.410 lei, în urma votului favorabil al consilierilor judeţeni. Potrivit raportului înaintat spre aprobare, aceste persoane „au avut implicaţii majore în realizarea activităţii de combatere a virusului (SARS-CoV-2 – n.a.) și au avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate raportat la complexitatea cazurilor”.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.