Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Al treilea focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Al treilea focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita
Al treilea focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita

Al treilea focar de pestă porcină africană confirmat oficial în Harghita

Genomul virusului pestei porcine africane a fost confirmat la un mistreț împușcat în cadrul unei partide de vânătoare organizată pe fondul 29 Piliske, pe teritoriul administrativ al comunei Sânsimion. Cei 80 de mistreți care viețuiesc în unitatea de gospodărire cinegetică menționată vor fi împușcați, pentru a preveni răspândirea bolii în gospodăriile populației și în fondurile de vânătoare învecinate.   

Potrivit regulilor de biosecuritate, la finalul partidei organizate, vânătorii au prelevat probe de la mistrețul împușcat și le-au trimis DSVSA Harghita. Examenul clinic efectuat la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Brașov avea să identifice genomul virusului pestei porcinei și să confirme suspiciunea.

„Am fost informați despre acest lucru miercuri, proba a fost trimisă la  Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală din București, care a confirmat oficial existența bolii în cursul după-amiezii de ieri”, precum și existența unui nou focar, al treilea din județ, a declarat directoarea executivă adjunctă a DSVSA Harghita, Cristina Antal.

Ca și în cazul celorlalte două focare, de la Mărtiniș și Mugeni, a intrat în vigoare planul de măsuri privind combaterea și eradicarea acestei boli, aprobat în ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor.

Documentul prevede, între altele, măsuri precum vânarea integrală a celor 80 de mistreți catagrafiați pe fondul de vânătoare 29 Piliske, gestionat de Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AVPS) Miercurea Ciuc, precum și reducerea efectivelor de mistreți din fondurile învecinate, neafectate de pesta porcină africană, izolarea animalelor domestice în adăposturi, pentru a nu veni în contact direct cu porcii mistreți din fondul de vânătoare amintit sau cu alte materiale susceptibile de a fi contaminate.

În jurul locației unde a fost vânat mistrețul purtător al virusului pestei porcine africane s-a stabilit o zonă infectată și încă o zonă tampon, împreună constituind zona afectată, de 13 kilometri, de jur împrejurul focarului. Potrivit reprezentanților DSVSA Harghita, zona infectată cuprinde localitățile Sânsimion, Tușnadu Nou și Sântimbru Băi, iar zona tampon, de cinci kilometri în exteriorul zonei infectate, cuprinde în plus localitățile Sâncrăieni, Sântimbru, Cetățuia, Sânmartin, Cozmeni, Vrabia, Tușnad, Lăzărești, Băile Tușnad și Carpitus din Harghita, precum și localitatea Herculian din județul Covasna.

Mistreții care vor fi sacrificați de vânători în următoarele luni și cei găsiți morți în zona afectată vor fi transportați în condiții de biosecuritate la centrele de colectare, examinați de un medic veterinar oficial și analizați, iar carcasele cu rezultat pozitiv vor fi confiscate și neutralizate sub supraveghere sanitar-veterinară.

S-a interzis accesul persoanelor neautorizate „din orice motiv” în pădure, iar la intrările și ieșirile din zona infectată se instalează dezinfectoare individuale, Dacă va fi necesar, se vor utiliza mijloace corespunzătoare de dezinsecție.

S-a dispus, totodată, efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din exploatațiile existente, aceștia urmând să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici.

Prin grija autorităților publice locale, la intrările și ieșirile în și din adăposturilor porcilor, precum și ale exploatațiilor care dețin porci, se vor instala imediat dezinfectoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi vor continua și vor înăspri controale privind mișcarea animalelor vii, a produselor și subproduselor animaliere, asupra mijloacelor de transport, în scopul depistării celor ilegale.

Organizarea de târguri și expoziții de animale este interzisă, la fel și pășunatul în zona afectată.

Începând de astăzi, se derulează campanii de informare a vânătorilor și crescătorilor de animale cu privire la evoluția pestei porcine africane, la modalitatea de transmitere, la simptomatologia acestei boli extrem de contagioasă și foarte severă, care se propagă rapid în rândul populației porcine, prin contact direct și/sau indirect. Și, nu în ultimul rând, se popularizează restricțiile și măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii și combaterea pestei porcine africane.

Conducerea DSVSA Harghita și medicii veterinari au precizat că virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar are un impact major la nivel social și economic. Boala se stinge după doi ani de la depistarea ultimului caz.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.