Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ajutoare de la Corbu, pentru refugiații din Ucraina ajunși la Vama Siret | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Ajutoare de la Corbu, pentru refugiații din Ucraina ajunși la Vama Siret
Ajutoare de la Corbu, pentru refugiații din Ucraina ajunși la Vama Siret

Ajutoare de la Corbu, pentru refugiații din Ucraina ajunși la Vama Siret

  • Romeo-Țepeș Focșa, primar Corbu: „Aș aduce toți românii aici, să stea o jumătate de ceas în vamă. (…) Sunt convins că ne-am schimba cu totul ca nație”

Un prim transport de ajutoare din comuna Corbu, destinat  refugiaților din Ucraina a ajuns marți după-amiază la Vama Siret. Primarul Romeo-Țepeș Focșa și colegii domniei sale au plecat de la Corbu pe la prânz cu două mașini ale primăriei încărcate până la refuz cu ajutoare donate de locuitorii comunei Corbu: pături, pilote, haine, scutece și jucării pentru copii, șervețele umede, obiecte de igienă personală, dar și mâncare – lapte, praf, conserve, pâine, covrigi, biscuiți, pufuleți și dulciuri pentru copii. Și multe baxuri cu apă.

În cursul după-amiezii au ajuns în comuna Mihăileni, unde la centrul social se înregistrează un flux continuu de persone care au fugit din Ucraina, zilnic în jur de 100-200 de femei cu copii și bunici care au nevoie de un loc unde să se încălzească și să se odihnească preț de câteva ore și de câteva linguri de mâncare, să-și astâmpere foamea, să prindă puteri ca să meargă mai departe. Aici au lăsat o parte din donațiile corbenilor.

Apoi au pornit către Vama Siret. Acolo temperaturile au coborât sub limita înghețului, ninge și vântul suflă crâncen. Familiile cu mașini proprii și cu mai puțini membrii au intrat mai repede în România, continuându-și parcursul către locuri mai sigure.

Mulți, însă, cu rude și prieteni care se deplasează pe jos, nu se urnesc din vamă; îi așteaptă și pe ceilalți să traverseze frontiera, nu se se știe când, poate peste câteva ore, poate peste câteva zile, ca să-i preia. Majoritatea sunt mame cu copii, rar cu câte unul singur. De obicei, unul stă în brațe, altul strânge mâna mamei și încă unul se agață de paltonul ei.

„Nu mai au speranță, nu mai simt nici frigul, nu văd o ieșire din situația în care se află. Cei care își așteaptă rudele sunt speriați, nu mai au cum să ia legătura cu ei, pentru că li s-au descărcat bateriile telefoanelor. Nu cunosc limba română, nici engleza, am văzut, însă, câțiva studenți de la Limbi Străine care au venit să îi ajute să comunice. Românii de la vamă și alți oameni de bine care au venit să-i ajute se poartă extraordinar cu ei, am văzut jandarmi care încălzeau mânuțele copiilor, dar refugiații se tem de toată lumea, nu mai au încredere în nimeni. E bine că am venit aici, pentru că această experiență mi-a schimbat perspectiva asupra vieții. Și acum mi se face pielea de găină, am plâns ca un copil, nu vă închipuiți ce este aici, plâng și pereții înghețați de care se sprijină. La TV, la Radio nu se vede nici pe departe ce se întâmplă cu acești oameni. Au nevoie de o îmbrățișare, de multă înțelegere,  trebuie să vii aici, ca să-i simți. Iar starea aceasta s-a transmis și copiilor lor: nu mai simt nimic, nu reacționează nici la mâncare, nici la dulciuri, nici măcar la o jucărie, nu vor nimic. E jale!  Abia aștept să ajung acasă, să îmi îmbrățișez copiii”, ne povestește primarul Romeo-Țepeș Focșa, vădit răscolit de cele văzute.

O altă parte dintre cei trecuți în România nu vor să plece din vamă, pentru că vor să se întoarcă în cel mai scurt timp în Ucraina, crezând cu tărie că războiul se va termina în viitorul apropiat și se vor putea întoarce acasă.

Mai norocoși, cei care ajung la centrul social de la Mihăileni, localitate învecinată cu Vama Siret, se simt ca-n sânul lui Avraam: au apă caldă, au unde să facă un duș, au căldură, primesc câte o masă caldă, iar oamenii care deservesc centrul social le spală hainele, înainte de a-i lăsa să își continue drumul.

Acțiunea de colectare de ajutoare pentru refugiații din Ucraina continuă în comuna Corbu, localnicii aducând neosteniți pături, haine și alimente la sediul Primăriei .

„Ne vom întoarce aici pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru. Nu trebuie să ne intereseze contextul politic, trebuie să ne gândim la oamenii care suferă de frig și de foame. Vor veni din ce în ce mai mulți, pentru că până acum au venit cei cărora bunăstarea le-a permis să aibă o mașină. De acum încolo vor veni cei care nu mai au nimic. Trebuie să ne mobilizăm și să facem mai mult pentru ei. Aș aduce toți românii aici, să stea o jumătate de ceas în vamă, pe rând, și cred nu va mai fi nevoie să umblăm la mentalitatea oamenilor, nu ar mai fi nevoie de lecții și de prelegeri. Doar să-i aducem aici, să vadă și să tragă învățăminte. Sunt convins că ne-am schimba cu totul ca nație”, a conchis Romeo Țepeș-Focșa, primarul comunei Corbu.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.