Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Adoptă un orfan!” – campanie inedită lansată de orfelinatul pentru pui de urs din zona oraşului Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Adoptă un orfan!” – campanie inedită lansată de orfelinatul pentru pui de urs din zona oraşului Bălan
„Adoptă un orfan!” – campanie inedită lansată de orfelinatul pentru pui de urs din zona oraşului Bălan

„Adoptă un orfan!” – campanie inedită lansată de orfelinatul pentru pui de urs din zona oraşului Bălan

Reprezentanţii singurului centru pentru reabilitarea puilor de urs din Europa, situat în zona Munţilor Hăşmaş, au lansat o inedită campanie în prag de sărbători, sub motto-ul „Adoptă un orfan”, cei care donează fonduri pentru hrana şi îngrijirea ursuleţilor urmând să devină simbolic „părinţi adoptivi” ai acestor animale. Aceştia au precizat pe pagina de Facebook a centrului că, anul acesta, au luat în grijă 31 de ursuleţi orfani, care au nevoie de hrană, îngrijire medicală şi protecţie până când vor fi suficient de maturi pentru a se descurca singuri în sălbăticie. Costurile medii doar pentru hrana şi îngrijirea medicală a unui ursuleţ orfan, de la primire la eliberare, sunt de aproximativ 5.000 de euro în cazul fiecăruia.

Pentru susţinerea campaniei, Asociaţia Pentru Conservarea Valorilor Naturii, care administrează centrul, a creat pagina https://donorbox.org/adoptabear, unde cei interesaţi pot afla detalii despre acest demers şi pot dona diverse sume de bani, începând de la 5 euro, existând posibilitatea optării pentru o singură plată sau pentru o contribuţie lunară.

De asemenea, pentru cei care vor să susţină orfelinatul de urşi prin virament direct, administraţia pune la dispoziţie contul Asociaţiei Pentru Conservarea Valorilor Naturii, CIF: 18785836, IBAN (RON): RO65 RZBR 0000 0600 0804 4500, la Raiffeisen Bank. Cei care administrează centrul au pregătit cadouri simbolice pentru fiecare aşa-numit „părinte adoptiv”. Astfel, cei care donează 10 euro primesc prin e-mail un certificat de adopţie, pentru 50 de euro primiţi se trimite pe lângă certificat şi un set de fotografii cu ursuleţii din orfelinat, iar pentru o donaţie de 100 de euro se trimite în plus şi un set de filmări cu aceste animale.

Iniţiativa privind lansarea acestei campanii a stârnit interes şi din partea reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). Într-un comunicat postat pe pagina oficială de socializare a instituţiei se arată că în afară de controale, confiscări şi amenzi, GNM este despre oameni, animale şi natură, iar când e vorba despre fapte bune, pentru oamenii din Gardă nu există „nu avem timp”, „nu avem bani” sau „nu putem”.

„Am participat de nenumărate ori la acţiuni de salvare a unor urşi, însă de această dată nu este vorba despre animalele devenite cerşetori de ocazie pe marginea şoselelor României, ci de puii de urs rămaşi orfani, din cauza unor acte de braconaj sau accidente cărora le-au căzut victime mamele lor. Îmi doresc să nu mai existe urşi-cerşetori pe marginea şoselelor şi urşi-gunoieri în oraşe şi sate, de aceea vreau să contribui la reabilitarea acestor suflete, astfel încât, la maturitate, să se poată întoarce în siguranţă, în sălbăticie, acolo unde le este locul. (…) În nume personal, am făcut o primă donaţie, alături de colegii mei din cadrul GNM şi de Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu, pentru ursuleţii orfani şi am primit un certificat de adopţie simbolic – care, se înţelege, nu implică nici un fel de interacţiune cu puii de urs! – din partea celor care au grijă de aceste animale şi care au reuşit până în prezent să reintegreze în mediul natural aproximativ 200 de ursuleţi orfani”, a declarat comisarul general al GNM, Marioara Gătej, conform comunicatului.

Oficialul GNM a subliniat că procedura legală în cazul găsirii unui pui de urs este alertarea autorităţilor prin apelarea serviciului de urgenţe 112 şi păstrarea distanţei faţă de animalul respectiv. Luarea acestor animale din mediul natural, în încercarea de a le proteja şi hrănirea lor sunt interzise, iar cei care încalcă aceste prevederi riscă sancţiuni de până la 10.000 de lei, conform reglementărilor în vigoare.

„Puii nu trebuie atinşi sau luaţi în maşină, ci trebuie alertate echipele specializate în astfel de situaţii. Sunt cazuri în care mamele pot fi în apropiere sau au căzut victime capcanelor braconierilor şi înainte ca puiul să ajungă în adăpost trebuie depistat exact ce s-a întâmplat. De foarte multe ori ursuleţii sunt dependenţi de laptele matern şi e important să fie hrăniţi de specialişti, pentru că nu orice lapte este bun pentru ei. Cel mai mic pui orfan găsit într-o astfel de operaţiune avea trei săptămâni şi putea fi ţinut în palme”, a spus şi Nicolae Badea, directorul Direcţiei Controlul Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate a GNM.

În comunicat se mai arată că, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Pentru Conservarea Valorilor Naturii, fiecare ursuleţ are nevoie de aproximativ 1,5-2 ani până când se poate descurca singur în sălbăticie, iar în tot acest timp administratorii centrului îi îngrijesc, hrănesc şi protejează, având grijă ca aceştia să nu le simtă prezenţa, pentru ca atunci când vor fi eliberaţi să se comporte natural şi să evite localităţile şi oamenii.

Singurul Centru pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din Europa funcţionează în zona Munţilor Hăşmaş din apropierea oraşului Bălan începând din anul 2004.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.