Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Activitatea la Salina Praid s-a reluat, după cinci zile de proteste | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Activitatea la Salina Praid s-a reluat, după cinci zile de proteste
Activitatea la Salina Praid s-a reluat, după cinci zile de proteste

Activitatea la Salina Praid s-a reluat, după cinci zile de proteste

Muncitorii de la Salina Praid au reluat, astăzi, activităţile de exploatare şi de turism, după ce conducerea SALROM le-a promis „creşteri salariale în limita bugetului” şi susţinere pentru modificarea Ordonanţei nr. 26/2013, care plafonează contravaloarea muncii prestate de salariat în baza contractului de muncă.

La propunerea directorului general al SALROM, Dumitru Matei, negocierile de la Bucureşti, care au vizat revendicările muncitorilor de la Salina Praid, au început marţi, la ora 16:00 şi s-au finalizat după ora 20:30, cu semnarea unui protocol cu conducerea SALROM. Delegaţia protestatarilor a plecat de la sediul Companiei Naţionale a Sării cu promisiuni şi cu „o mare dezamăgire”.

Liderul de sindicat Kelemen József a declarat, miercuri, că la capitolul „creşteri salariale” li s-a promis că „se vor face măriri în limita bugetului” – care nu a fost aprobat până în prezent – iar revendicarea privitoare la demiterea conducerii Salinei Praid nu a fost discutată, întrucât „aceasta nu se negociază şi nu se schimbă sub presiune”, însă li s-a promis „o nouă evaluare a directorului Seprődi Zoltán şi un răspuns în următoarele 45 de zile. Protestatarii au mai primit asigurări că nu li se vor cere „despăgubiri pentru zilele de grevă” şi că în cazul unora dintre muncitorii angajaţi pe o perioadă determinată li se vor încheia contracte pe perioadă nedeterminată. Cât priveşte propunerea de modificare a Ordonanţei nr. 26/2013, „care în prezent nu permite mărirea salariilor” nici măcar în cazul societăţilor şi companiilor profitabile, conducerea SALROM a promis că „va depune toate diligenţele” în acest sens.

„Suntem tare dezamăgiţi, nu am obţinut mare lucru, doar promisiuni. Toată lumea se învârte în jurul legii, asta le e justificarea, că suntem legaţi de Ordonanţa 26/2013, dacă nu creştem veniturile. Toţi ne cer să creştem veniturile, dar de unde, că suntem sezonieri la vânzarea sării. Acum toată lumea strigă că are nevoie de sare, că e iarnă şi le trebuie pentru drumuri, dar vine luna martie şi puteam să stăm în grevă până în octombrie, că nu ne băga nimeni în seamă dacă nu închideam baza de tratament. Din păcate, avem doi proprietari: jumătate din acţiuni sunt la Fondul de Proprietate Privată şi ei vor bani, că partea lor vor s-o scoată la bursă, iar profitul – că am avut pe Compania Naţională a Sării de te doare capul – merge la stat; iar noi aşteptăm. Am ajuns într-o sclavie, ne dau bani cât să supravieţuim, să plătim curentul şi mâncarea”, a afirmat Kelemen József.

Liderul de sindicat a explicat că, deşi nemulţumiţi de rezultatul negocierilor, muncitorii au decis să reia lucrul, cele cinci zile de proteste resimţindu-se la nivelul salariilor lor, echivalente cu „salariul minim pe economie”.

„Vă daţi seama, cu salariile astea să ţii doi oameni şi copii, mai ales că la noi (în Praid – n.a.) este şi o altă problemă: nu avem liceu, iar copiii trebuie să plece din sat din clasa a IX-a ori la Sovata, ori la Odorhei şi asta înseamnă altă cheltuială, cu naveta sau cu internatul. Dacă mai continuam 2-3 zile, pierdeam un sfert din salariu. Eu, după 30 de ani de muncă, am primit, luna asta, ca tehnician, un avans de 760 de lei şi un rest de plată de 974 de lei. Copiii mei sunt mari şi, har Domnului!, sunt plecaţi, dar ce fac tinerele familii, mai ales cei care au copii? Am cerut de ani de zile să ne mărească salariile, dar nimeni nu vrea, le convine aşa”, a mai spus Kelemen József.

Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a declarat că miercuri s-au reluat activităţile de turism şi de exploatare, după ce marţi s-a început livrarea sării pentru drumuri, în urma adresei prin care, luni, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, atenţiona conducerea salinei şi pe protestatari că refuzul de a onora comenzile de sare pentru deszăpezirea drumurilor „reprezintă o atingere adusă la siguranţa naţională”.

Greva muncitorilor de la Salina Praid a început joia trecută, la ora 06:00, când 55 de mineri s-au blocat în subteran şi au încetat lucrul. Lor li s-au alăturat 80 de angajaţi care activează la suprafaţă, întrerupând activităţile de exploatare a sării şi cea de deservire a clienţilor cu sare pentru drumuri. Vineri, protestatarii au făcut „scut uman” în faţa intrării în salină şi la casierie, blocând şi activitatea de turism.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.