Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acţiunea umanitară de strângere a capacelor de la PET-uri continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Acţiunea umanitară de strângere a capacelor de la PET-uri continuă
Acţiunea umanitară de strângere a capacelor de la PET-uri continuă

Acţiunea umanitară de strângere a capacelor de la PET-uri continuă

  •  În câteva luni s-au adunat 5.481 lei, din care 2.830 lei din vânzarea capacelor de la PET-uri, diferenţa s-a strâns din donaţii;
  •  Preţul iniţial de 80 de bani/kg de capace, prin negociere a ajuns la 1,20 de lei/kg;
  •  Într-un kg intră aproximativ 500 de capace, ceea ce înseamnă că în trei luni şi jumătate s-au adunat aproximativ un milion de capace

 

Mulţumiri şi recunoştinţă

Biró Alpár, cetăţean al municipiului Miercurea-Ciuc, în perioada în care a lucrat în Franţa ca detaşat din partea unei firme româneşti a suferit un accident de muncă în urma căruia a rămas paralizat de la brâu în jos. Accidentul s-a petrecut anul trecut în luna februarie. În Franţa a fost operat, a făcut şi terapie de recuperare, însă din motive financiare a revenit pe meleagurile natale de o jumătate de an. „Aveam mare nevoie de un scaun cu rotile pentru a mă putea deplasa şi, după o întâlnire cu două persoane care au avut un rol important în tot ce a urmat şi până în acest moment în care mi s-a predat spre folosinţă un scaun cu rotile activ dorinţa mi s-a îndeplinit. Sunt foarte recunoscător şi mulţumesc din toată inima tuturor celor care s-au obosit si au strâns capace de PET-uri în scopul de a-mi îmbunătăţi starea de spirit şi evident viaţa chiar dacă voi fi ţintuit în scaun. Sincere mulţumiri tuturor!”

D-l Biró mi-a mai spus că a mai avut un cărucior, dar acesta este mult mai bun. Chiar dacă e cumpărat la mâna a doua, este nou-nouţ şi este mai bun, mai performant, mai ales pentru că se poate plia, se poate închide şi dumnealui poate să se urce în şi să coboare din maşină fără ajutor.

 

Iniţiatoarea proiectului…

…d-na profesoară Lukács Márta, mi-a mărturisit – în conferinţa de presă organizată de Asociaţia Handicapaţilor Fizic din judeţul Harghita – că nu s-a aşteptat ca oamenii din Miercurea-Ciuc să fie atât de receptivi, în primul rând pentru că nu s-au mai strâns capace de la PET-uri în scop umanitar, iar faptul că s-au strâns mai multe decât era nevoie nu este un lucru rău, deoarece ele vor fi de folos pentru o altă cauză nobilă. De unde ideea? Ei bine, d-na profesoară din martie 2014 strângea 3-4 saci de capace pentru Timişoara şi s-a gândit – şi bine a făcut – că şi aici sunt persoane cu dizabilităţi care au nevoie de cărucior sau altceva. A venit la Asociaţia Handicapaţilor Fizic din judeţul Harghita, unde ideea a fost primită cu mare drag şi aşa, din septembrie 2014, a pornit proiectul pentru strângerea capacelor pentru Biró Alpár, desemnat de preşedintele asociaţiei, d-l Fikó Csaba. „Într-un kg intră 500 de capace şi pentru un kg de capace firma care le reciclează oferă 80 de bani, vă daţi seama câte capace s-au strâns pentru suma pe care am obţinut-o de 2.800 de lei? Rezultatul este mai mult decât mulţumitor, s-au implicat copii, adulţi şi tuturor le sunt foarte recunoscătoare pentru faptul că am reuşit să sensibilizăm oamenii, cu atât mai mult cu cât, oricare dintre cei sănătoşi azi, pot ajunge mâine într-o situaţie în care au nevoie de ajutorul semenilor lor”.

 

Date contabile

„În total am strâns suma de 5.480 de lei, din care numai din capace suma este de 2.830 lei, diferenţa însemnând donaţii. Din aceşti bani s-a cumpărat scaunul cu rotile tip sport la un preţ de 750 lei, restul banilor până la 2.800 lei vor fi daţi lui Alpár pentru a-şi plăti costurile pentru terapie şi reabilitare, cu atât mai mult cu cât are şanse de recuperare” – a precizat Zsuzsanna Incze, lucrător social în cadrul asociaţiei şi de la care am aflat câteva lucruri interesante referitor la colectarea capacelor. Bunăoară – a spus – la o grădiniţă capacele aduse de copii mai întâi se foloseau ca material didactic, copiii le aranjau pe culori, le dădeau diferite forme; la un bar patronul a oferit o cafea gratuit pentru un pumn de capace şi au fost persoane care au acceptat acest troc şi, poate cel mai interesant lucru şi de reţinut este faptul că s-au adunat multe capace de copiii de romi pe care le luau de la PET-urile adunate de părinţii lor. Este cert, toată lumea, cu mic, cu mare s-a implicat în proiectul „Capace pentru Biró Alpár”.

 

Acest scaun are o poveste

„Scaunul cu rotile activ achiziţionat are o poveste – a spus preşedintele asociaţiei, Fikó Csaba. Am fost la un curs la Bucureşti, unde m-am întâlnit cu colegi care erau în scaune cu rotile. De la aceştia am încercat să aflu de unde am putea achiziţiona un scaun cu rotile activ chiar dacă nu e nou. Norocul mi-a surâs, am apelat la omul care avea un astfel că scaun nou-nouţ, dar nu-l putea folosi pentru că nu încăpea în lift şi, în loc să dăm 2.000-2.500 de euro, preţuri pe care le-am găsit pe site-urile specializate, am reuşit să cumpărăm mult mai ieftin de la colegul pe care l-am scăpat de acest scaun care nu-i era de folos. Trebuie să spun că am mai achiziţionat încă un scaun cu rotile, dar acesta necesită unele reparaţii”. După cum se poate vedea, preşedintele asociaţiei a avut un rol important în reuşita acestui proiect, dar, cu modestia care îl caracterizează, a tot încercat să stea în umbră, chiar dacă, pe lângă cele spuse mai înainte, dumnealui a asigurat transportul sacilor cu capace, zilnic, inclusiv din Cluj a fost anunţat să ridice şase saci cu dopuri.

 

De-acum, vom strânge capace pentru András Ervin

Csata Orsolya l-a prezentat pe tânărul în vârstă de 22 de ani de la Centrul de Plasament „Sf. Ana” din Şumuleu, care, în ciuda faptului că în urma unei pareze cerebrale are dificultate în mişcare, lucrează ca distribuitor de ziare în localitatea Ciuboteni şi parcurge tot drumul din Şumuleu în Ciuboteni şi pe la casele oamenilor pe jos. O tricicletă i-ar fi de mare folos – spunea d-na Csata, apelând din nou la înţelegerea şi bunăvoinţa locuitorilor municipiului. „Ar fi de dorit ca acest triciclu să poată fi achiziţionat cât mai curând pentru a putea fi folosit încă din primăvara, vara şi toamna acestui an” – a subliniat şi preşedintele asociaţiei.

Aşadar, acţiunea de strângere a capacelor de la PET-uri continuă.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.