Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acţiune inedită a poliţiştilor harghiteni: ceai cald şi cafea pentru şoferii opriţi în trafic în prag de sărbători | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Acţiune inedită a poliţiştilor harghiteni: ceai cald şi cafea pentru şoferii opriţi în trafic în prag de sărbători
Acţiune inedită a poliţiştilor harghiteni: ceai cald şi cafea pentru şoferii opriţi în trafic în prag de sărbători

Acţiune inedită a poliţiştilor harghiteni: ceai cald şi cafea pentru şoferii opriţi în trafic în prag de sărbători

Poliţiştii harghiteni au organizat, ieri, o acţiune inedită de control în trafic, şoferii opriţi pentru controlul documentelor primind şi câte o băutură caldă din partea oamenilor legii, având în vedere şi temperaturile scăzute din această perioadă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Maria Plumb, a declarat că a fost vorba despre o acţiune preventivă pe linie rutieră care a avut ca scop conştientizarea respectării normelor rutiere de către toţi participanţii la trafic.

Şoferii au fost plăcut surprinşi de această acţiune, mai ales că după prezentarea documentelor au fost întrebaţi dacă doresc un ceai cald sau o cafea şi li s-a urat „Sărbători fericite!”.

„Conducătorii auto care au fost opriţi în trafic au fost foarte receptivi şi foarte bucuroşi că poliţiştii fac şi astfel de acţiuni în cadrul cărora li se oferă şi un ceai şi o cafea. Acţiunea a fost organizată înainte de sărbători pentru că în această perioadă cu toţii trebuie să fim mai buni şi, având în vedere şi temperaturile scăzute, unora dintre conducătorii auto le-a prins bine o cafea caldă sau un ceai cald. Recomandăm tuturor participanţilor la trafic în perioada în care se deplasează cu autoturismul să manifeste maximă prudenţă”, a afirmat Maria Plumb.

Aceasta a menţionat că şoferii au primit şi pliante din partea poliţiştilor cu informaţii legate de pericolele la care se expun dacă nu respectă normele rutiere sau dacă se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive. Într-un astfel de pliant se atrage, de pildă, atenţia asupra faptului că legislaţia română are toleranţă zero faţă de conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive.

Astfel, în cazul în care conducătorul de autovehicul testat în trafic are valoarea concentraţiei de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este o contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Persoana care conduce un autovehicul, depistată cu o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. Refuzul ori sustragerea de a se supune recoltării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Conducerea autovehiculelor pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau se află sub influenţa substanţelor psihoactive este infracţiune. Conducătorilor cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de a conduce un autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive li se reţine permisul de conducere până la soluţionarea dosarului penal, aceştia riscând amendă sau închisoare de la 1 la 5 ani şi anularea permisului.

Oamenii legii precizează şi că probabilitatea de a face accident pe kilometrul parcurs în cazul unui şofer care are o îmbibaţie de 0,80 g/l alcool pur în sânge este de 2,7 ori mai mare decât în cazul unui conducător auto care nu a consumat deloc băuturi alcoolice. Totodată, la pragul de 1,5 g/l alcool pur în sânge riscul relativ al unui accident fatal este de aproximativ 200 de ori mai mare decât în cazul conducătorilor de vehicule care nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, riscul relativ de a face accident al celor care au consumat alcool şi substanţe psihoactive este de peste 5 ori mai mare decât în cazul celor care au consumat doar alcool, se mai arată într-unul dintre pliantele distribuite şoferilor opriţi, ieri, în trafic.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Intreb pentru un prieten : intra in atributiile Politiei ? Pentru ca verificarea celor carantinati la domiciliu nu. Si daca da, au fost respectate normele de igiena ? Cantitatile de ceai, cafea si zahar au fost respectate sau s-a pus mai putin ? Domnisoara si domnisorul din imagine au cursul de ospatar ? Nu stiu, intreb …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.