Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A răsărit din nou soarele pe strada Gării nr. 44, în Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » A răsărit din nou soarele pe strada Gării nr. 44, în Praid
A răsărit din nou soarele pe strada Gării nr. 44, în Praid

A răsărit din nou soarele pe strada Gării nr. 44, în Praid

Aproape 300.000 de persoane au vizitat Salina Praid în prima jumătate a anului, de două ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când activitatea turistică, în cădere liberă din cauza pandemiei COVID-19, a înregistrat un minim istoric

Primele două luni ale anului 2020 prevesteau un an foarte bun din punct de vedere al turismului, interesul vizitatorilor atraşi de subteranul Salinei Praid, fie pentru agrement, fie pentru tratament, fiind chiar mai ridicat decât în 2019, nemaivorbind de anii precedenţi.

Instituirea carantinei generale începând din 23 martie, creşterea masivă a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi măsurile legislative impuse în acel context au închis porţile salinei pentru o lună, între 15 martie şi 15 iunie. Drept urmare, până la sfârşitul lunii iunie anul trecut doar 61.000 de persoane au vizitat Salina Praid, adică mai puţin de un sfert din cei 250.000 de vizitatori înregistraţi în aceeaşi perioadă în 2019.

„Se poate observa impactul semnificativ al restricţiilor impuse de pandemia determinată de virusul SARS-CoV-2 asupra activităţii în turism. Astfel că în anul 2020 Salina Praid a înregistrat un minim istoric, iar acest efect a fost observat în toate sucursalele Societăţii Naţionale a Sării SA, care desfăşoară şi activităţi turistice”, precizează Alina Prahoveanu, director general al Societăţii Naţionale a Sării – Salrom.

De la data redeschiderii, până la finalul anului trecut s-au înregistrat peste 230.000 de vizite, totalul pe an ajungând la 291.000 de vizitatori, însemnând 42,8% din totalul turiştilor înregistraţi în 2019 (de 679.859 de persoane).

Ei bine, în primele şase luni din 2021, Salina Praid a consemnat în jur de 127.000 de intrări, de două ori mai multe decât în 2020.

„În prezent se observă o redresare a activităţii turistice, însă suntem departe de vârfurile de activitate înregistrate în anii precedenţi, unde înregistram într-o singură zi şi 7.000 de vizitatori”, arată directorul general al Salrom.

În medie, 20-30% dintre vizitatorii Salinei Praid coboară în subteran pentru tratament. Dacă în prima jumătate a anului 2019, un număr de 108.000 de persoane au beneficiat de curele cu aerosoli, numărul acestora a scăzut, în aceeaşi perioadă a anului trecut, la 25.000, în vreme ce în primele şase luni ale anului curent şi-au ameliorat starea de sănătate, inspirând aerul sărat, 120.000 de vizitatori.

„Dorim să menţionăm că, în ciuda efectelor benefice asupra organismului uman, în special pentru tratarea afecţiunilor respiratorii (deja dovedite în lumea medicală) lipsa datelor şi a cercetărilor în domeniul sănătăţii nu au permis promovarea turismului salin ca şi atenuare a riscului de infectare sau a efectelor asupra căilor respiratorii, a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Ca fapt divers, din datele existente, în Societatea noastră rata de îmbolnăvire a personalului care lucrează în mediul salin subteran este mult redusă, comparativ cu media pe Societate, în unele unităţi aceasta fiind zero”, a afirmat Alina Prahoveanu.

Potrivit sursei citate, cel mai aglomerat sfârşit de săptămână din acest an a fost până acum cel din 9-11 iulie, când Salina Praid a fost vizitată de 9.840 de persoane.

Începând din data de 5 iunie, şi-a redeschis porţile şi ştrandul cu apă sărată aparţinând Salinei Praid, cel mai mare de acest fel din România; ceva mai târziu decât de obicei, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de la începutul verii.

Programul de funcţionare începe la ora 10:00, şi se încheie la ora 20:00, iar turiştii care intră după ora 16:00, beneficiază de o reducere.

Preţul biletelor de intrare a fost menţinut la nivelul anilor precedenţi – 30 de lei biletul întreg pentru un adult şi 20 de lei biletul întreg pentru copii, tineri până la 18 ani şi studenţi. După ora 16:00, adulţii vor plăti un bilet de intrare redus, în valoare de 25 de lei, iar cel pentru copii, adolescenţi până la 18 ani şi studenţi este de 15 lei, fără diferenţiere între accesul în cursul săptămânii şi cel din weekend. Intrarea copiilor sub trei ani este gratuită.

Activitatea de exploatare şi valorificare a sării

În ultimii trei ani, vânzările de sare au variat destul de mult, menţionează directorul general al Salrom, modificări datorate exclusiv condiţiilor meteorologice, iernilor mai blânde sau mai aspre, mai scurte sau mai lungi. Bunăoară în 2019 Salina Praid a vândut 76.000 de tone, în 2020 – 45.000 de tone, iar în 2021, până în prezent, 42.000 de tone de sare. „Cantităţile vândute sunt destinate aproape în totalitate pieţei din România, principala utilizare a sării extrasă de sucursala Salina Praid fiind pentru deszăpezirea drumurilor (90%)”, declară Alina Prahoveanu.

Din fericire, scăderea semnificativă a veniturilor obţinute de Salina Praid din Turism în 2020 a fost compensată de vânzările de sare pentru drumurile naţionale, judeţene şi pentru acoperirea necesităţilor localităţilor judeţului, cele 16,82 de milioane de lei provenite din această activitate reprezentând 75% din veniturile obţinute în 2019 din comercializarea sării exploatate la Praid.

Echipament de ultimă generaţie şi o metodă de exploatare în premieră în România

Pandemia COVID-19 nu a oprit investiţiile la Salina Praid. Programul de investiţii propus a fost realizat în mare măsură.

Recent, Compania Naţională a Sării a încheiat un contract cu o reputată companie, pentru o nouă achiziţie: o combină minieră în valoare de aproape 20 de milioane de lei, destinată activităţilor de exploatare, atât în subteran, cât şi la suprafaţă.

Acest utilaj, care urmează să fie livrat Sucursalei Salina Praid, va înlocui metoda de exploatare prin perforare-împuşcare cu o nouă metodă de derocare mecanizată a zăcământului şi este o noutate în domeniu în România.

„Utilajul oferă o siguranţă avansată pentru exploatare, fără efecte seismice în pilieri (stâlpii de susţinere), respectiv microfisuri create de explozie. Combina minieră este mult mai eficientă şi eficace, având productivităţi superioare şi implicit costuri reduse. Totodată, din punct de vedere al protecţiei mediului şi al normelor de securitate în muncă, utilajul este superior celorlalte echipamente cu care se exploatează în prezent, deoarece funcţionează cu energie electrică şi nu cu motoare cu ardere internă, nemaiexistând gazele eliminate de utilaj şi nici cele rezultate ca urmare a exploziilor controlate, specifice actualei metode de exploatare. Cu această investiţie vom recâştiga competitivitatea produselor noastre, prin reducerea costurilor de producţie şi astfel Salina Praid va putea fi din nou prezentă pe pieţele tradiţionale ale sării pentru deszăpezirea drumurilor, cum ar fi Ungaria şi Serbia. Totodată, prin schimbarea metodei de exploatare, facilitată de acest nou utilaj, pe de o parte va fi mărită siguranţa turiştilor, iar pe de altă parte vom putea reconfigura traseele de intrare-ieşire ale turiştilor, pentru fluidizarea circulaţiei, cu efecte în reducerea timpilor de aşteptare şi creşterea capacităţii de transport în zona turistică a Salinei Praid”, a detaliat directorul general al Salrom.

Ne mai informează că se are în vedere finalizarea noului orizont destinat turiştilor, care va spori capacitatea Salinei turistice, prin organizarea unor noi zone de relaxare destinate vizitatorilor. Studiul de fezabilitate şi caietul de sarcini pentru achiziţia proiectului tehnic de execuţie sunt finalizate, în prezent fiind în stadiu de execuţie securizarea zonei, racordarea la energie electrică şi la utilităţi. 

„Considerăm că obiectivele de investiţii şi strategia de dezvoltare a Salinei Praid vor contribui pozitiv la dezvoltarea locală şi regională, cu atât mai mult cu cât poziţionarea viitoarei autostrăzi ce va lega Transilvania de Moldova va facilita accesul turiştilor în zonă. Sperăm că autorităţile locale şi regionale au în vedere această perspectivă şi vor iniţia măsuri pentru asigurarea unui număr suficient de locuri de parcare şi pentru fluidizarea circulaţiei în zonă”, a concluzionat Alina Prahoveanu, directorul general al Companiei Naţionale a Sării.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.