A început vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 29 iunie 2022
Home » Învățământ » A început vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ
A început vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ

A început vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ

  • Creşte numărul infecţiilor cu noul coronavirus în unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar din judeţ, accentuat în nordul judeţului. Până ieri s-au înscris pentru vaccinarea cu prioritate 242 de angajaţi din sistemul de învăţământ harghitean

De astăzi a început vaccinarea împotriva COVID-19 a personalului din învăţământul preuniversitar şi universitar, care doreşte să profite de oportunitatea de a se vaccina cu prioritate.

„Vaccinarea profesorilor a început oficial miercuri, am optat să demarăm acest proces cât mai rapid în Harghita, văzând că se măreşte numărul elevilor confirmaţi cu COVID-19 şi al cadrelor didactice pozitive, în special în nordul judeţului. Vaccinul îl putem ridica doar în baza solicitărilor şi de aceea am cerut să avem o situaţie exactă până luni seara. Am primit-o doar numeric, nu şi nominal, cu datele de contact ale doritorilor, aşa cum trebuie să o trimitem la centrul regional; suntem în discuţii cu inspectorul şcolar general, să urgenteze completarea listei. Vom încerca să organizăm acest proces, astfel încât să fie comod pentru personalul din învăţământ şi cât mai rapid”, a declarat şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyӧngyi.

Cadrele didactice, didactice auxiliare şi personalul nedidactic vor fi programaţi şi imunizaţi în cele mai apropiate centre de vaccinare dintre cele care funcţionează în prezent în judeţ, în paralel cu locuitorii deja programaţi pe platforma de vaccinare, dar pe liste suplimentare, urmând să fie introduşi în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare după imunizare.

Directorii de şcoli din judeţ, participanţi la videoconferinţa organizată luni la iniţiativa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost interesaţi, între altele, de testare, de vaccinul pe care îl vor primi, de eficienţa acestuia şi de modul de desfăşurare a procesului de imunizare.

„Le-am spus că cel mai eficient vaccin este cel administrat. Cum în toată ţara, populaţia sub 55 de ani beneficiază gratuit, din partea statului, de AstraZeneca, dacă nu are o contraindicaţie în acest sens, iar populaţia de peste 55 de ani beneficiază de vaccinul Pfizer sau Moderna, în funcţie de disponibilitate, pot să le spun că toate sunt eficiente şi acoperirea vaccinală de peste 60% putem să o atingem cât mai repede administrând toate tipurile de vaccin. Ceea ce le-am spus şi celor din sistemul sanitar, este valabil şi pentru dânşii: că oricare angajat din sistemul de învăţământ are o responsabilitate în plus faţă de cea individuală, care îl priveşte personal şi pe familia sa, are o responsabilitate faţă de elevi şi faţă de întreaga comunitate. Şi această primordialitate trebuie să o trateze ca pe o mare oportunitate, pentru că prin această acţiune prioritară, ei devansează atât vârstnicii, cât şi bolnavii cronici la vaccinare”, a subliniat dr. Tar.

Discuţiile cu şefa DSP şi informaţiile obţinute de la medicul specialist în Sănătate Publică s-au dovedit de bun augur, numărul personalului din sistemul educaţional din judeţ înscris pentru administrarea vaccinului cu prioritate dublându-se de luni până marţi dimineaţă.

Conform datelor primite până ieri de la unităţile de învăţământ din judeţ şi centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar, s-au înscris pentru vaccinarea cu prioritate a 242 de angajaţi din sistemul de învăţământ harghitean, 112 dintre aceştia cu vârste sub 55 de ani şi 130 peste 55 de ani, a afirmat inspectorul şcolar general Demeter László.

În ultimele zile se constată creştereanumărului infecţiilor cu noul coronavirus în unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar din judeţ, mai ales în nordul judeţului.

Potrivit inspectorului şcolar general Demeter László, până marţi au fost confirmaţi, în urma testării, cu noul coronavirus opt elevi, douăsprezece cadre didactice şi un angajat al unei grădiniţe, iar activitatea faţă în faţă a fost suspendată, în urma infectării cu SARS-CoV-2, în nouă clase/grupe: cinci formaţiuni de învăţământ din Topliţa şi câte o clasă/grupă din Joseni, Gheorgheni, Ciumani şi Bilbor.

„Se constată o creştere evidentă a numărului de cazuri în nordul judeţului şi lucrăm la strategia de limitare a extinderii infecţiei cu noul coronavirus”, a precizat şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyӧngyi.

La prima videoconferinţă cu reprezentanţii mass-media organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, se preciza că până la mijlocul săptămâni trecute îşi manifestaseră dorinţa de a se vaccina împotriva COVID-19 un număr de 1.454 de cadre didactice (35,06%), 159 de cadre didactice auxiliare (35,97%) şi 212 angajaţi din rândul personalului nedidactic (21,95%). Au fost programate pe platforma dedicată 690 de cadre didactice (16,64%), 66 de cadre didactice auxiliare (14,93%) şi 115 angajaţi din rândul personalului nedidactic (11.9%). Au fost vaccinate cu primul sau ambele doze de vaccin 764 de cadre didactice (18,43%), 93 de cadre didactice auxiliare (21,04%) şi 97 de angajaţi din rândul personalului nedidactic (10,04%).

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.