Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început simularea probelor examenului de Bacalaureat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » A început simularea probelor examenului de Bacalaureat
A început simularea probelor examenului de Bacalaureat

A început simularea probelor examenului de Bacalaureat

  • Aproape 2.100 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a din Harghita s-au înscris la simulare. Prima probă a fost cea de Limba şi literatura română, la care au participat, luni, 1.965 de elevi de liceu din judeţ

Potrivit datelor comunicate presei de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, la simularea probelor examenului de Bacalaureat s-au înscris 2.086 de elevi, dintre care 2.022 sunt în clasa a XII-a, iar 64 sunt în clasa a XIII-a.

În scopul asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe sau cerinţe educaţionale speciale care participă la simulare, IŞJ a aprobat cererile unui număr de trei elevi: un elev cu dislexie a solicitat mărirea timpului alocat probei cu o oră, iar alţi doi elevi – unul cu tulburări specifice şi altul cu glaucom congenital operat – au cerut realizarea probei scrise prin dictarea conţinutului către un profesor de altă specialitate, în săli separate şi mărirea timpului alocat probei cu o oră.

Accesul elevilor în şcoli a fost permis până la ora 08:30. Proba a început la ora 09:00, când în fiecare clasă s-au deschis plicurile sigilate care conţineau subiectul multiplicat şi abia după distribuirea acestora fiecărui elev a început să curgă timpul alocat elaborării lucrării scrise, care este de trei ore pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu, la primă probă, cea la Limba şi literatura română, s-au prezentat 1.965 de elevi.

„Prima probă a simulării examenului de Bacalaureat a decurs în codiţii normale, la ora 12:00, am avut o videoconferinţă cu inspectorii care au monitorizat desfăşurarea acestei activităţi în unităţile de învăţământ din judeţ, care ne-au spus că nu s-au semnalat probleme nici în ceea ce priveşte respectarea normelor pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 şi nici din punct de vedere al respectării metodologiei şi procedurii stabilite de Ministerul Educaţiei pentru simularea probelor examenului de Bacalaureat”, a precizat Cristinel Glodeanu.

Astăzi, elevii din ultimul an de liceu susţin proba obligatorie a profilului, iar miercuri pe cea la alegere a profilului şi specializării.

Ultima probă a simulării pentru clasele a XII-a şi a XIII-a are loc pe data de 25 martie, când elevii vor susţine proba la Limba şi literatura maternă.

Elevii vor afla rezultatele simulării pentru examenul de Bacalaureat în data de 31 martie. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă, nu se afişează şi nu sunt făcute publice. Acestea vor fi comunicate elevilor şi analizate la nivelul fiecărei clase prin dezbateri, în şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral, „pentru adoptarea măsurilor adecvate de îmbunătăţire a performanţelor şcolare”, precizează Ministerul Educaţiei.

Notele obţinute la simulare nu se trec în catalog, însă, prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului sau a părinţilor acestuia, ele pot fi notate în catalog.

„Ne dorim să avem o creştere a procentului de promovabilitate la Bacalaureat. Există proiectul ROSE, prin care unităţile de învăţământ desfăşoară activităţi remediale în acest scop. Pe lângă activităţile remediale, au început şi cursurile online de pregătire a examenului de Bacalaureat”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Şi pentru că există semnale la nivelul Inspectoratului Şcolar, că unii elevi nu doresc să participe la simulările examenelor naţionale, conducerea instituţiei face apel la elevi să se prezinte la probele de examen „în număr cât mai mare”.

„Simulările nu ar trebui să îi sperie pe elevi, ele fiind antrenamentele de dinaintea examenelor propriu-zise, care le oferă posibilitatea să îşi verifice nivelul de cunoştinţe şi să îşi completeze lipsurile până la examenele din vară. Nu au nici un motiv să nu vină la şcoală şi să participe la examen, în organizarea şi desfăşurarea simulărilor naţionale aplicându-se toate prevederile în vigoare, actualizate, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus”, a conchis prof. Glodeanu.

(Daniela M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.