Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început a VIII-a ediţie a Taberei „Comunicare în limba română” pentru elevii din sistemul de protecţie socială | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Învățământ » A început a VIII-a ediţie a Taberei „Comunicare în limba română” pentru elevii din sistemul de protecţie socială
A început a VIII-a ediţie a Taberei „Comunicare în limba română” pentru elevii din sistemul de protecţie socială

A început a VIII-a ediţie a Taberei „Comunicare în limba română” pentru elevii din sistemul de protecţie socială

  • Douăzecişiunu de pre-adolescenţi şi adolescenţi de la centrele de plasament şi casele de tip familial din judeţ participă, timp de o săptămână, la tabăra organizată de DGASPC Harghita şi găzduită de Centrul de Recreere şi Pregătire Profesională Şumuleu-Ciuc

Au trecut ani buni de la prima ediţie a taberei, iniţiată în 2013 de psihologul Margareta Adela Chiţu de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, sprijinită de o mână de îndrumători voluntari, care şi-au propus să acopere, într-un mod aparte, necesitatea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială de a se familiariza şi de a învăţa în mod eficient limba română, într-o zonă în care se vorbeşte îndeosebi limba maghiară. Lor li s-au alăturat, de-a lungul vremii, voluntari din diferite domenii de activitate.

După un an de întrerupere, generată de epidemia COVID-19, vestea continuării Taberei de comunicare în limba română a fost primită cu imensă bucurie de adolescenţii din sistemul harghitean de protecţie socială.

„Am avut atât de multe înscrieri, încât mi-a fost imposibil să fac o triere echitabilă faţă de toate centrele de plasament şi casele de tip familial pe care le avem noi în judeţ. Numărul de participanţi, stabilit la 15, a fost suplimentat cu şase locuri; toţi vor să vină, am primit de la ei nenumărate mesaje”, ne spune psihologul DGASPC Harghita.

La tabăra, care a început ieri şi se va încheia duminică, participă tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani din Cristuru Secuiesc, din zonele Ciuc şi Gheorgheni, de la Bilbor şi Subcetate, îndrumaţi şi supravegheaţi de personalul DGASPC şi de voluntari.

Spre deosebire de ediţiile precedente ale taberei, anul acesta cursurile vor fi mai scurte, întrerupte de pauze de aerisire a spaţiilor interioare, respectând măsurile impuse de situaţia epidemiologică actuală.

Ca de obicei, prima zi este destinată cunoaşterii reciproce, socializării, tinerii vorbitori de română, în special cei din Bilbor, ajutându-i pe ceilalţi, vorbitori nativi de limba maghiară, să îşi depăşească teama de a folosi cuvintele româneşti învăţate la şcoală şi de a le lega în propoziţii.

„Folosim foarte mult învăţarea nonformală, axată pe jocuri, pe situaţii în care adolescenţii sunt obligaţi să înveţe şi să memoreze, ca să comunice. Aşa le este mult mai uşor şi nu resping ideea de a învăţa şi de a vorbi româneşte”, povesteşte Margareta Adela Chiţu.

Programul pregătit pentru ei este unul dinamic, cu o mulţime de activităţi outdoor, care să-i înveţe să se bucure de natură, şi indoor, menite să încurajeze comunicarea activă şi lucrul în echipă, să le stimuleze interesul pentru asimilarea limbii române, necesară atât în mediul şcolar, cât şi în afara acestuia, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi interrelaţionare a participanţilor, stimularea creativităţii şi dezvoltarea personalităţii, a încrederii în sine şi nu în ultimul rând a gândirii pozitive.

„Îşi vor îmbunătăţi fluenţa în limba română şi abilităţile de conversaţie prin expunere şi exerciţiu continuu, vor învăţa să comunice eficient şi să lucreze în echipă pentru a atinge obiective comune, îşi vor dezvolta cultura generală şi vor exersa gândirea analitică şi atenţia la detalii, îşi vor face noi prieteni şi vor deveni mai încrezători şi mai independenţi. Iar rezultatele proiectului sunt imediate, direct cuantificabile, cu rezultate pe termen mediu şi lung, rezultate de impact”, ne explică psihologul Chiţu.

În cadrul atelierelor de comunicare programate luni, marţi şi miercuri, tinerii de la centrele de plasament şi de la casele familiale din judeţ vor alterna învăţarea structurii gramaticale şi a elementelor constitutive ale limbii române, cu dezbaterile în compania diferiţilor specialişti, între care Alexandra Maria Ţifrea, coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita şi un oaspete de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, care le vor povesti despre efectele negative ale consumului unor substanţe nocive, precum stupefiantele şi alcoolul. Mai mult, vor putea experimenta, cu ajutorul ochelarilor speciali, folosiţi în acţiunile cu caracter preventiv, riscurile la care se expun consumând alcool şi droguri, dar şi starea de intoxicare cu acestea.

Ediţia 2020, care lipseşte din calendarul taberei, va face subiectul unei activităţi speciale, intitulată „Capsula timpului”. Adolescenţii îşi vor pune în ea gândurile şi scurte confesiuni despre ce le-a lipsit anul trecut, ce şi-ar fi dorit să facă şi nu au putut, dar şi ce i-a „învăţat” pandemia: că nu suntem făcuţi să trăim izolaţi, că uneori este foarte greu să petreci timpul doar tu cu tine, că unele victorii se obţin doar în echipă, dar şi singur, că au avut răgaz şi pentru lucruri bune: au învăţat să fie mai atenţi, mai răbdători, să mulţumească mai des, să redescopere lectura şi lucrurile simple, care-i fac fericiţi. La această activitate va participa şi o asistentă medicală de la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, care le va vorbi despre noul coronavirus, despre urmările infectării cu SARS-CoV-2 şi complicaţiile COVID-19.

Joi vor avea prilejul să-i cunoască şi să converseze în limba română cu Vânătorii de Munte de la Batalionul 24 „General Gheorghe Avramescu” – Subpădure. Acolo, militarii le-au pregătit o mulţime de surprize: în compania lor vor petrece întreaga zi, văzându-i la instrucţie, la lucru. La rândul lor, militarii îi vor invita pe tinerii lor oaspeţi să li se alăture la antrenamente, învăţându-i să escaladeze stâncile semeţe şi să coboare în rapel, supraveghindu-i îndeaproape. Apoi vor vizita fosta vilă a şefului de stat al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, vor servi masa la popotă, alături de soldaţi şi… cine ştie ce alte surprize nedezvăluite îi aşteaptă pe adolescenţi.

Vineri îi vor vizita pe pompierii profesionişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, care le vor povesti despre nobila lor meserie, iar după-amiază îi aşteaptă András Bácsi, la magazinul lui plin de bunătăţi, covrigi calzi cu mac, susan şi seminţe, cu colaci secuieşti înmiresmaţi şi aburinzi.

„Toate aceste activităţi outdoor sunt în corelaţie, într-un fel, şi cu orientarea în carieră, ei fiind tineri care nu peste mult timp vor trebui să opteze pentru o îndeletnicire, pentru o profesie. Vom avea astfel de prezentări şi indoor, de exemplu un invitat le va vorbi despre meseria de apicultor”, menţionează Margareta Adela Chiţu.

Ziua de sâmbătă va fi dedicată hobby-urilor, activităţilor sportive în aer liber, iniţierii în ciclism sub coordonarea membrilor Asociaţiei Randonneurs Miercurea Ciuc, ziua urmând să se încheie cu tradiţionalul „Concurs de căutat bomboane”, un joc în care copiii şi tinerii învaţă să lucreze în echipă, căutând kilograme de dulciuri, ascunse în generoasa curte a Centrului de Recreere şi Pregătire Profesională Şumuleu-Ciuc. Şi tot sâmbătă, participanţii vor primi diplome din partea organizatorilor.

Duminică, cei 21 de tineri din sistemul de protecţie socială îşi vor încheia călătoria spre cunoaştere şi consolidarea încrederii în forţele proprii, prin descoperirea unui mod de învăţare total diferit de cel predat în şcoală, luându-şi rămas bun de la îndrumătorii lor, care le-au stat aproape timp de o săptămână, ceas de ceas. Doar până anul viitor, speră cu toţii. Dar despre experienţele trăite şi nădejdile lor vă vom povesti într-un alt material.

Tabăra „Comunicare în limba română” destinată copiilor din sistemul harghitean de protecţie socială este sprijinită material de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi prin contribuţiile voluntare, sub formă de donaţii ale câtorva persoane care au dorit să se implice şi să ajute. De pildă, micul dejun este asigurat de participanţii la tabără, de masa de prânz şi de cina pentru 15 persoane, ca de altfel şi de cazare se îngrijeşte DGASPC, iar locurile suplimentate pentru cei şase copii sunt susţinute financiar de Destine Broker de Asigurare.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.