Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost semnat contractul de mobilitate urbană | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » A fost semnat contractul de mobilitate urbană
A fost semnat contractul de mobilitate urbană

A fost semnat contractul de mobilitate urbană

Miercurea Ciuc:

  • Cu o valoare totală estimată la peste 150 de milioane de lei, acesta include reabilitarea pasajului peste calea ferată, reabilitarea unei zone verzi, realizarea de piste pentru biciclişti, trotuare şi străzi
  • Toate ar trebuie să fie gata în 3 ani

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, preciza că a fost semnat contractul de mobilitate urbană. Este un proiect care se ridică la 151,8 milioane lei, valoarea nerambursabilă de 114,4 milioane fiind asigurată de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Diferenţa de 37,4 milioane de lei reprezintă contribuţia proprie a municipiului. Însă, preciza edilul, această sumă poate ajunge la 50 de milioane de lei, estimându-se o creştere a valorilor faţă de cele din studiile de fezabilitate sau din DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie), dând exemplul pasajului peste calea ferată unde ar fi o diferenţă chiar de 7-8 milioane de lei.

Pe lângă reabilitarea pasajului peste calea ferată, în cadrul acestui proiect de mobilitate urbană mai este prevăzută reabilitarea autogării şi autobazei (cumpărarea a 23 de mijloace de transport în comun, moderne, pe bază de gaz). Sunt prevăzute lucrări care vizează reabilitări de drum, de trotuare, realizarea de piste pentru biciclete pe porţiunea strada Harghitei (de la intrarea în oraş dinspre Odorheiu Secuiesc) – strada Kossuth Lajos – strada Revoluţiei din Decembrie – strada Márton Áron. De asemenea, proiectul cuprinde şi o componentă verde, respectiv reabilitarea zonei verzi din vecinătatea ştrandului municipal Băile Miercurea.

Legat de termenul de finalizare, Ráduly Róbert preciza că acesta ar trebui să fie 30 aprilie 2023, dar „termenul bătut în cuie este 31 decembrie 2023”. De ce? Pentru că termenul de finalizare a lucrărilor realizate pe finanţare europeană în actualul exerciţiu bugetar este finele anului 2023; iar tot ceea ce nu se realizează până la acea dată, fie urmează să se facă cu bani proprii, fie se va sista lucrarea, cu returnarea sumei primite.

Acest termen de 3 ani şi jumătate este unul liniştitor, spunea primarul municipiului Miercurea Ciuc, singura lucrare unde ar putea apărea probleme fiind pasajul peste calea ferată. „Cu seriozitate şi cu un ritm relativ susţinut, toate aceste lucrări pot fi făcute. Locul îngust este pasajul CFR, pentru că se adresează ca ofertanţi unui segment foarte-foarte redus: cei care ştiu, au experienţă şi pot să facă pasaje sunt, în România, 1-3. Deci, acolo este un risc major, cel mai mare risc este legat de pasaj”, concluziona Ráduly Róbert Kálmán.

Majoritatea constructori locali

Un alt aspect punctat de primar a fost acela că majoritatea lucrărilor au fost contractate de către firme din judeţ sau din Regiunea Centru. Asta înseamnă că cel puţin o pătrime din cele 151 de milioane de lei, care revine forţei de muncă, va rămâne în zonă, banii urmând să fie cheltuiţi la magazinele şi pe serviciile locale.

Executanţi pentru toate cele 13 clădiri ale sistemului de învăţământ

În urmă cu 5 luni, primarul municipiului Miercurea Ciuc lua în calcul să fie abandonate acele proiecte pentru care nu se vor încheia contracte până pe 30 iunie şi nu s-ar fi reuşit începerea lucrărilor până la 1 iulie. Se lua în calcul renunţarea la proiecte tocmai din motivul arătat mai sus: rămânea prea puţin timp până la sfârşitul anului 2023 şi exista un risc mare ca lucrările să nu fie finalizate.

Însă, „minunea”, aşa cum o cataloga edilul, s-a întâmplat, iar primăria a găsit executanţi pentru toate cele 13 obiective de învăţământ (şcoli, internate, clădiri anexe), dar şi pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.