Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost lansată a 12-a ediţie a Programului MOL de promovare a tinerelor talente | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » A fost lansată a 12-a ediţie a Programului MOL de promovare a tinerelor talente
A fost lansată a 12-a ediţie a Programului MOL de promovare a tinerelor talente

A fost lansată a 12-a ediţie a Programului MOL de promovare a tinerelor talente

Alături de tinerii sportivi şi artişti din întreaga ţară, o şansă de a obţine sprijin material o au şi harghitenii, indiferent de sportul practicat sau de domeniul artistic în care activează

După ce în primele 11 ediţii au fost acordate peste 2,8 milioane de lei pentru mai mult de 1.800 de tineri sportivi şi artişti, MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate va pune pentru ediţia din acest an a programului 350.000 de lei.

Lansarea celei de-a 12-a ediţii a fost găzduită la Miercurea-Ciuc, la eveniment participând András Imre, directorul executiv al Fundaţiei pentru Comunitate, sportivi, Borviz Levente, din partea MOL România, Ábráhám Előd, consilierul local pe probleme de sport, precum şi sportivi harghiteni care au beneficiat anii trecuţi de sprijinul financiar acordat prin intermediul acestui program.

Vorbind despre ediţia din acest an, András Imre spunea că este o oportunitate pentru a afla cât a crescut acest program de-a lungul timpului, iar unul pentru motivele pentru care s-a ales Miercurea-Ciuc ca punct de lansare a fost şi acela de a-i cunoaşte pe o parte din beneficiari, neavând altă posibilitate de a intra în contact cu ei.

„Mulţi, din cauza banilor, nu pot evolua în mod corespunzător pe calea spre succes şi acesta este motivul pentru care MOL România a iniţiat acest program. Dorim să-i ajutăm să-şi atingă visurile”, spunea Borviz Levente.

Solicitările de finanţare pentru acest an se pot depune până pe 17 iunie, la program putând participa elevi născuţi între 1 ianuarie 1999 şi 31 decembrie 2009, sau orice echipă de sport sau ansamblu artistic compus din elevi din categoria de vârstă sus-menţionată, care îşi desfăşoară activitatea sportivă, respectiv cea artistică în România. Cei cu vârsta de peste 18 ani pot aplica doar dacă în anii anteriori au mai beneficiat de acest sprijin.

András Imre a ţinut să precizeze că procedura de aplicare la program este una simplă. Astfel, în condiţiile în care şi sportul harghitean suferă de subfinanţare, este o şansă pentru tinerii sportivi din judeţul nostru pentru a obţine un sprijin care să le permită să-şi continue drumul. Iar exemplele vin de la beneficiarii programului.

Astfel, Eduard Căsăneanu (medaliat cu aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European, proba de îndemânare la hochei), spunea că din banii primiţi a putut să-şi cumpere o pereche de patine profesionale.

Tóth Krisztina, practicantă de schi alpin, participantă la FOTE, a reuşit cu aceşti bani să-şi plătească cazarea pentru un cantonament în străinătate, lucru ce a ajutat-o să-şi înceapă mai devreme pregătirile în vederea sezonului competiţional.

La rândul lui, Emil Imre (medaliat cu aur la FOTE, la Braşov, în proba de short-track) a reuşit să-şi achiziţioneze, cu banii primiţi prin intermediul acestui program, un aparat de ascuţit lamele patinelor, unic în România. În lipsa acestuia, el era nevoit ca de fiecare dată să-şi trimită patinele în Ungaria.

Robert Tămîrjan (ciclist şi triatlonist), în urma unei căzături şi-a avariat serios bicicleta. În urma finanţării obţinute, a reuşit să şi-o reînnoiască, astfel că poate participa din nou la competiţii.

Tot din judeţul Harghita, au mai beneficiat de pe urma programului ciclistul László Péter, patinatorii Antal Tamás, Tímár Ádám şi Szász Attila István, biatlonista Laczkó Evelin.

Aplicaţiile pentru ediţia din acest an se pot depune deja, important fiind faptul ca dosarele să fie complete şi să fie însoţite şi de o scrisoare de recomandare. Acestea vor fi analizate de un juriu, al cărui preşedinte la secţiunea sport este fosta campioană de atletism Violeta Beclea Székely şi din care mai fac parte Ivan Patzaichin, Laura Badea sau Simona Richter. La secţiunea artă, preşedintele juriului este Albert Márkos, concertmaestru al Filarmonicii Transilvania din Cluj.

Din finanţarea totală a celei de-a 12-a ediţii, 160.000 de lei sunt destinaţi sportului, 120.000 de lei artelor, iar 70.000 de lei celor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Detaliile programului pot fi găsite pe pagina de Internet www.pentrucomunitate.ro.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. O initiativa de admirat pentru sprijinirea copiilor talentati si cu potential. Cred ca investirea in astfel de resurse umane reprezinta un succes din start.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.