Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » A fost creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc
A fost creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc

A fost creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc

Din asociaţie fac parte 22 de localităţi plus Consiliul Judeţean Harghita, iar aceasta va permite derularea de programe de investiţii şi dezvoltare economică de la Sândominic până la Băile Tuşnad

Cine a mers cu maşina prin marile aglomerări urbane din ţară a putut observa panouri care semnalau intrarea în Zona Metropolitană. Ei bine, acest lucru ar putea să apară şi la noi, deoarece la începutul acestei săptămâni a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Ciuc, iar odată cu aceasta s-a reuşit înscrierea la tribunal şi din punct de vedere administrativ a zonei metropolitane.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată pe acest subiect, Korodi Attila, care este preşedintele ADI Zona Metropolitană Ciuc şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, spunea că prin înregistrarea asociaţiei se deschide o nouă perspectivă. Acesta spunea că la ideea de înfiinţare a acestei ADI a stat şi decizia Guvernului României de a aduce fonduri de rezilienţă pentru următorii 7 ani către zonele urbane sau către zonele centrate în jurul marilor oraşe.

„De aceea – preciza Korodi Attila – pentru noi, zona metropolitană va fi o structură organizaţională care ne va permite să aducem programe de investiţii, de dezvoltare în zona economică, transport comun, chiar şi rutieră sau alte dezvoltări de infrastructură, de la Băile Tuşnad până la Sândominic, de la Lunca de Jos până la Cozmeni.

(…) Miercurea Ciuc, în sine, nu poate să fie identificată ca o structură socială separată. Suntem foarte legaţi de vecinătate, de localităţile rurale din zonă şi de cele 3 zone mari – Depresiunea Ciucul de Jos, Ciucul de Sus şi zona Ghimeş. Din această cauză, o astfel de structură ne va ajuta să vedem mult mai închegat proiectele următoare”.

Din cadrul ADI Zona Metropolitană Ciuc face parte Consiliul Judeţean Harghita şi 22 de localităţi din Ciucul de Sus şi de Jos, iar pentru alte două – Bălan şi Plăieşii de Jos, aflate la o distanţă de peste 30 de km – se vor căuta alte instrumente prin care să fie ajutată dezvoltarea lor.

După înfiinţarea asociaţiei, continua preşedintele acesteia, următorul pas important este crearea unei echipe care să poată derula proiecte şi să acceseze fonduri. „Vrem să aducem o echipă de profesionişti. Pentru că vorbim de o nouă abordare, avem nevoie de oameni pe care trebuie să-i găsim pe piaţa liberă a muncii, care au experienţă în politici de dezvoltare, în proiecte europene, să putem să începem în forţă, pentru că timpul ne presează. Totodată, trebuie să începem fundamentarea şi după aceea scrierea strategiei zonei metropolitane, care va fi şi fundamentul diferitelor programe de finanţare pentru care vom depune proiecte la nivelul Guvernului României sau în alte resurse”, a mai spus Korodi. De altfel, acesta făcea şi un apel către cei care doresc să se angajeze în cadrul asociaţiei, cei care cunosc la perfecţie limbile română, engleză şi maghiară, dar care au şi experienţă în derularea de proiecte europene, să trimită CV-urile pe adresa de e-mail primaria@miercureaciuc.ro.

Borboly Csaba, vicepreşedintele ADI Zona Metropolitană Zona Ciuc şi, totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că odată cu înfiinţarea acestei entităţi se doreşte ca în următorii 10 ani economia regiunii să se dubleze. Iar acest lucru este posibil pentru că „oraşul alături de comunele din zona Ciuc au o forţă mărită şi avem foarte multe posibilităţi”.

„Noi credem că prin această dezvoltare zonală Ciuc vom reuşi să venim în ajutorul învăţământului profesional, să dezvoltăm, în comun, turismul, mobilitatea în această regiune Ciuc să fie una sustenabilă şi vom reuşi să atragem foarte multe fonduri europene, atât prin Programul de Rezilienţă, cât şi din Programul Operaţional Regional”, mai spunea Borboly Csaba.

Doi dintre primarii localităţilor membre în cadrul ADI, prezenţi la conferinţa de presă, au subliniat posibilitatea dezvoltării comune de proiecte.

„Ca primar din zona Ciucului de Sus pot să zic că în 4 ani, în mandatul 2016-2020, noi deja am făcut demersuri în privinţa asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi am reuşit să realizăm proiecte care separat, o comună ca Tomeşti sau Cârţa, nu putea să le realizeze”, spunea Kedves Róbert, edilul comunei Tomeşti.

„Noi suntem o comună mai îndepărtată şi sperăm că vom avea posibilitatea să ne dezvoltăm, împreună să avem mai multe proiecte pe care să le derulăm”, afirma Gergely Károly, primarul comunei Lunca de Jos.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.