Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017: Accentul în acest an se pune pe reabilitarea drumurilor judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » A fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017: Accentul în acest an se pune pe reabilitarea drumurilor judeţene
A fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017: Accentul în acest an se pune pe reabilitarea drumurilor judeţene

A fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2017: Accentul în acest an se pune pe reabilitarea drumurilor judeţene

În lista investiţiilor se regăsesc: reabilitarea drumului Ditrău – Tulgheş, drumul care leagă Harghita şi Suceava prin Bilbor şi multe altele

Luni, 13 martie, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă ordinară în localitatea Sânsimion, la invitaţia primarului Kozma István, fost consilier judeţean în mandatul trecut şi care s-a străduit şi a şi reuşit să creeze o atmosferă propice pentru a se lua decizii importante, pe ordinea de zi punctul cel mai important fiind acela de a adopta bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului, pe 2017. Pe de altă parte, primarul a dorit să se revanşeze pentru faptul că în şedinţa anterioară Consiliul Judeţean a acordat localităţii un sprijin financiar în valoare de 45.000 lei pentru proiectarea unei afaceri de prelucrare a cartofului din zonă.

Cu excepţia a trei consilieri PPMT, care nu au votat, bugetul de venituri şi cheltuieli – în valoare de 260 milioane de lei – a fost adoptat de Consiliul Judeţean.

Drumurile în prim-plan

Din reţeaua de aproape 1.000 de km de drumuri judeţene, aproape 350 de km de drumuri nu sunt asfaltate. În anul ce a trecut – spunea preşedintele Borboly Csaba în expunerea generală de motive – au avut loc situaţii în care ceea ce s-a planificat nu s-a realizat, evident, lucrul nefăcut nu a fost plătit şi, astfel, fără voie s-au „economisit” aproape 10 milioane de euro, sumă care va putea fi folosită în acest an. „Doresc să subliniez – spunea preşedintele – faptul că sursele de finanţare ne vin din două categorii: din finanţări europene ne revin 25 milioane de euro pentru proiecte europene, iar restul de bani sunt bani proprii şi guvernamentali şi trebuie spus că şi aici avem alte două tipuri de finanţări: PNDL şi bani pentru inundaţii, bani care pot fi de un real folos pentru reabilitarea drumurilor. Nu excludem posibilitatea, dacă va fi necesar, să recurgem la credite pentru a îmbunătăţi starea drumurilor judeţene”.

Preşedintele a amintit 17 porţiuni de drum care sunt cuprinse în lista de investiţii pentru 2017, printre aceste drumuri s-a menţionat drumul spre Ciba, care trebuie finalizat, s-au amintit îndiguirile din zona Ghimeş, finalizarea drumului de la Păuleni-Ciuc, porţiunile de drum dintre Bălan şi Gheorgheni, porţiunea de drum dintre Suseni-Voşlăbeni, drumul de legătură dintre Tulgheş şi Ditrău, drumul care leagă Harghita de judeţul Mureş, porţiunea de drum de macadam de la Uilac până la hotarul cu judeţul vecin şi înşiruirea ar putea continua. Evident, au fost amintite şi refacerea podeţelor distruse de inundaţii, dar şi construirea de podeţe noi acolo unde va fi cazul.

„Vor fi – spunea preşedintele Borboly – porţiuni de drumuri care se vor finaliza, dar, deocamdată, nu pot numi nici măcar unul. Dacă în România există cineva care ar putea face o astfel de afirmaţie, acela este ori clarvăzător ori este neserios. Pe măsură ce se fac proiectele, vom porni procesul de achiziţii”, a afirmat preşedintele.

În viitorul apropiat, fondurile de la PNDL vor completa bugetul judeţului. Borboly Csaba a precizat că s-a dat ordinul de începere a lucrărilor începând cu data de 16 martie, la Zetea şi Joseni pentru construirea de trotuare, însă consiliul va trebui să decidă dacă acest gen de lucrări va fi sprijinit sau nu pentru ca banii să fie folosiţi numai pentru repararea drumurilor. Important de reţinut, spunea preşedintele, „dacă nu avem proiecte, nu vom avea nici drumuri, fără documentaţii nu se poate lucra”.

Bugetul instituţiilor subordonate şi al aparatului propriu

Acest buget, al instituţiilor subordonate şi al aparatului propriu, este un buget redus. Cu toate acestea, cele 23 de instituţii subordonate Consiliului Judeţean vor avea în acest an bugete de 12-13 milioane de lei, în situaţia în care cheltuielile de funcţionare se reduc la nivelul aparatului propriu prin reducerea personalului de la 240 de persoane la 215.

Spitalele – de urgenţă şi de psihiatrie – vor avea o dezvoltare calitativă – a subliniat preşedintele Borboly – toate lucrările începute vor fi continuate, la fel se va întâmpla şi cu celelalte lucrări începute. Sumele alocate pentru programele sportive şi pentru programul pompierilor au crescut substanţial, pentru sport s-a alocat suma de 600 mii de lei, pentru pompierii voluntari – 300 mii de lei, aceştia din urmă trebuind să folosească banii mai mult pentru prevenţie.

Bugetul iniţial a suferit modificări, în sensul că prin amendamente, bunăoară, repararea acoperişului patinoarului din Gheorgheni a fost inclusă în buget, iar din fondul de rezervă – 190 mii de lei s-au alocat Centrului Cultural Lăzarea.

De ce nu au votat bugetul consilierii formaţiunii PPMT?

Cred că trebuie spus acest lucru, aşadar, motivul pentru care cei trei consilieri nu au votat bugetul este că nu le-a fost pus la dispoziţie, pentru a-l studia, exerciţiul bugetar pe anul trecut. Într-adevăr, execuţia bugetară pe 2016 a fost finalizată, dar, conform legii, termenul legal pentru a fi prezentat este luna mai, prin urmare consilierii vor avea acest document la şedinţa următoare a CJH. Pentru câteva minute şi consilierii PCM s-au aliat PPMT-iştilor, însă, după ce consilierii PSD şi PNL au atras atenţia asupra faptului că „suntem şi aşa în întârziere cu aprobarea bugetului”, PCM-iştii au revenit asupra primei decizii, dar nu şi consilierii PPMT, care, desigur, nici nu au comentat, dar nici nu au votat.

(Cu alte amănunte, într-un număr viitor)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.