Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A crescut numărul sesizărilor de violenţă domestică | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » A crescut numărul sesizărilor de violenţă domestică
A crescut numărul sesizărilor de violenţă domestică

A crescut numărul sesizărilor de violenţă domestică

În 2016 au fost înregistrate 177 de sesizări, faţă de 136 în anul precedent

De asemenea, a crescut şi numărul victimelor violenţei intrafamiliale care solicită ordin de protecţie împotriva agresorului

În 2016 au fost înregistrate 177 de sesizări de violenţă domestică, în creştere faţă de anul precedent, când au fost 136. Majoritatea sesizărilor – 102 – au venit din mediul rural (79 în 2015), restul fiind făcute de persoane care locuiesc în oraşe. De asemenea, cele mai multe sesizări – 156 (117 în 2015) – au vizat cazuri de violenţă produse la domiciliu, în alte 20 de situaţii agresiunile au avut loc în spaţiul public.

Datele statistice au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, de către comisarul de poliţie Manuela Ionescu, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, cu ocazia lansării în judeţ a campaniei naţionale de prevenire a violenţei intrafamiliale „Aripi frânte”. Potrivit acesteia, în 81 de cazuri (64 în 2015) a fost vorba de violenţă între soţi, în 26 (19 în urmă cu doi ani) de situaţii în care partenerii trăiau în concubinaj, în 20 de cazuri (12 în 2015) au fost agresaţi copii şi alte 30 (24 în 2015) în care părinţii sau tutorii legali au fost victime ale violenţei, fiind agresaţi de proprii copii.

Conform comisarului de poliţie Manuela Ionescu, 15 persoane au solicitat anul trecut ordin de protecţie faţă de agresori, numărul fiind mult mai mare decât în 2015, când s-au solicitat doar patru ordine de protecţie.

În primele trei luni ale acestui an au fost depuse 47 de sesizări privind violenţa domestică (20 în mediul urban şi 27 în rural), din care 46 de agresiuni au avut loc la domiciliu. Totodată, de la începutul acestui an au fost solicitate şase ordine de protecţie.

Manuela Ionescu a declarat că nu se ştie dacă sesizările au crescut pentru că se întâmplă mai multe fapte de acest gen sau datorită campaniilor de informare derulate în ultima perioadă, care le-au arătat victimelor că au şi alte posibilităţi decât de a se întoarce în mediul în care au fost agresate.

În acest context, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspectorul de poliţie Gheorghe Filip, amintea că o sesizare a avut loc chiar în ziua respectivă, în cadrul căreia victima a reclamat nerespectarea hotărârii judecătoreşti, „doar pentru că i-a telefonat fostul soţ, faţă de care fusese emisă o restricţie”.

„Din fericire, victimele au început să conştientizeze şi să ştie că au acest drept şi numărul cererilor ordinelor de protecţie a crescut”, a spus şi Manuela Ionescu.

La rândul său, Marius Alfredo Moldovan, şeful Serviciului Violenţă în Familie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, a spus că, într-adevăr, şi la nivelul instituţiei pe care o reprezintă s-a constatat că sunt mai multe cazuri de violenţă domestică despre care se cunoaşte. Totuşi, acesta a precizat că „nu vreau să ne îmbătăm cu apă rece. Este foarte clar, şi nu este vorba numai despre judeţul Harghita, e vorba la nivel naţional, suntem departe de a cunoaşte toate cazurile de agresiune în familie care se întâmplă”. Marius Alfredo Moldovan a explicat că mai ales în mediul rural sunt cazuri de violenţă intrafamilială despre care nu se ştie la nivelul instituţiilor cu atribuţii în domeniu, deoarece există o ruşine a persoanelor agresate faţă de ceilalţi membri din comunitate, victimele confruntându-se şi cu constrângeri de ordin material ce le determină să se întoarcă alături de agresor. „Şi atunci preferă să ducă acea «cruce» a unei agresiuni a unui soţ, sau a unui concubin, de multe ori se întâmplă lucruri mai grave, se ajunge la tragedii”.

Acesta a amintit că s-a implicat încă de-acum 10 ani într-un proiect care susţinea înfiinţarea unor structuri comunitare consultative pe lângă fiecare primărie, din care să facă parte medici, profesori, poliţişti, lideri ai comunităţii sau reprezentanţi ai cultelor religioase, care pot afla despre cazurile de violenţă în familie, se pot implica în rezolvarea lor şi, în situaţia în care acest lucru nu este posibil, pot anunţa instituţiile specializate. Din păcate, a precizat Marius Alfredo Moldovan, au funcţionat pentru o scurtă perioadă de timp, însă „o să încercăm prin DGASPC reînfiinţarea acestor structuri”.

Un alt aspect evidenţiat de reprezentantul DGASPC a fost că la emiterea ordinului de protecţie există posibilitatea obligării agresorului să se prezinte periodic la Poliţie. O altă obligaţie pentru agresor prevăzută de lege, intrată recent în vigoare, este să urmeze cursuri de consiliere.

Marius Alfredo Moldovan a mai spus că în Harghita, DGASPC „din păcate, nu are nici măcar un centru de primire a victimelor violenţei domestice”, existând „din fericire” doar colaborări cu diverse organizaţii, pentru situaţiile de urgenţă.

În cadrul conferinţei, Balázs Erzsébet, coordonator al Centrului multifuncţional din Miercurea-Ciuc al Fundaţiei „Sfântul Francisc”, a declarat că activitatea principală este de a avea grijă de copii din medii defavorizate. Însă alături de copii mai vin şi mame victime ale agresiunii domestice, care sunt consiliate. E vorba de 15-20 de mame pe an.

Aceasta a mai spus că Fundaţia „Sfântul Francisc” a iniţiat şi derulează, în prezent, un proiect-pilot, în cadrul căruia sunt monitorizate şi consiliate 42 de familii defavorizare, iar atunci când se constată un posibil caz de agresiune familială, se intervine. La rândul ei, Ambrus Magdas Éva, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, a evidenţiat că anul trecut instituţia pe care o reprezintă a derulat o campanie privind violenţa intrafamilială.

În cadrul discuţiilor s-a mai evidenţiat că nu doar sărăcia generează violenţă domestică, fiind şi situaţii în care agresiunile au loc în familii foarte bogate, cu o anumită poziţie socială. De asemenea, s-a mai arătat că în anul 2016, la Serviciul „Telefonul Copilului” au fost primite 421 de apeluri, din care 80 au fost sesizări de abuz, neglijare sau exploatare.

Campania naţională de prevenire a violenţei intrafamiliale „Aripi Frânte”, realizată de Poliţia Română în parteneriat cu Asociaţia Necuvinte, presupune informarea victimelor sau persoanelor aflate în risc de victimizare despre drepturile pe care le au şi unde se pot adresa în cazul în care sunt agresate de vreun membru al familiei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.