Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A crescut interesul faţă de vânzarea terenurilor situate în extravilan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A crescut interesul faţă de vânzarea terenurilor situate în extravilan
A crescut interesul faţă de vânzarea terenurilor situate în extravilan

A crescut interesul faţă de vânzarea terenurilor situate în extravilan

Dacă prin alte părţi ale ţării ploile din ultima perioadă au provocat necazuri mari, în judeţul nostru, potrivit domnului Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură (DA) Harghita, au completat necesarul de apă la nivelul stratului arabil, în profunzime rămânând încă o zonă ceva mai aridă. Şi asta întrucât, preciza interlocutorul meu, în Ciucul de Sus şi de Jos cantităţile înregistrate pe metrul pătrat au fost aproape de cele ce dau media multianuală, pe terenurile din împrejurimile Odorheiului şi Cristurului Secuiesc puţin peste medie, iar în cele din vecinătatea municipiului Gheorgheni sub medie, dar nu foarte mult, ploile căzute în luna mai adăugând, de la caz la caz, între 18 şi 27 litri de apă în plus pe unitatea de suprafaţă.

Curioasă într-un fel a fost şi campania agricolă de primăvară, activitate care, deşi a debutat cu 2-3 săptămâni mai devreme decât în alţi ani, s-a încheiat cam în aceeaşi perioadă tocmai datorită ploilor ce au impus, în luna aprilie, stagnarea lucrărilor cu aproximativ 19-20 de zile. O dovadă în plus că legea compensaţiei şi-a produs efectele, câştigul din start pierzându-se până la finiş.

Dar pierdere e un fel de-a spune pentru că, în fapt nu s-a pierdut nimic, la această dată 98 la sută din lucrările specifice perioadei fiind încheiate.

Cât priveşte culturile, cele semănate în toamnă arată foarte bine, iar cele semănate în primăvară încă nu se pot evalua în acest moment, aflate fiind în faza de răsărire.

Destul de bine s-a trecut şi peste nopţile mai răcoroase în care termometrele au înregistrat temperaturi între zero şi minus două grade. „A fost, arăta ing. Török, o situaţie la limită, pagubele produse ca suprafaţă şi amploare neridicând probleme la nivel de judeţ, ci doar la nivel de fermă şi fermier. Este vorba practic despre ceva pomi fructiferi şi câteva suprafeţe semănate cu orzoaică şi porumb, în principal din zona nordică a Harghitei”.

Referitor la sectorul de creştere a animalelor, am reţinut faptul că urmare a subvenţiilor acordate efectivele de bovine şi ovine au înregistrat o creştere uşoară, nu au ajuns încă la nivelul celor din anii ’90, dar le-au depăşit pe cele din anii 2008-2009.

În sfârşit nu pot să nu consemnez aici ceea ce mi-a mai spus inginerul Török în finalul discuţiei noastre, şi anume că în judeţ a crescut interesul localnicilor pentru vânzările şi cumpărările de terenuri situate în extravilan. „Lumea a început să ne caute, să ceară amănunte legate de astfel de tranzacţii, dar, pentru a fi cât mai bine informat spre a nu încălca legea, e bine să mai avem răbdare până când vor apărea normele metodologice de aplicare a ei. Oricum, în ceea ce ne priveşte pe noi, Direcţia pentru Agricultură Harghita, trebuie ştiut că, în cazul în care intră în discuţie suprafeţe sub 30 de hectare, verificarea documentelor se face la acest nivel, iar ceea ce depăşeşte 30 hectare intră în atribuţiunile Ministerului Agriculturii”.

Întrebat dacă în afară de localnici şi-au mai manifestat interesul faţă de extravilanul din judeţ şi persoane din alte ţări, directorul Direcţiei Agricole a afirmat că deocamdată nu, răspunsul corect urmând să-l primim într-o perspectivă mai mult sau mai puţin îndepărtată, cunoscând încă din start faptul că oferta de aici nu este foarte ispititoare pentru cineva care doreşte să-şi lucreze pământul mecanizat…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.