Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A crescut implicarea locuitorilor în gestionarea conflictelor om-urs | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » A crescut implicarea locuitorilor în gestionarea conflictelor om-urs
A crescut implicarea locuitorilor în gestionarea conflictelor om-urs

A crescut implicarea locuitorilor în gestionarea conflictelor om-urs

Campanie locală pentru o mai eficientă gestionare a confictelor om-urs, lansată la iniţiativa Consiliului Judeţean la începutul lunii octombrie, s-a încheiat. Scopul ei a fost să informeze şi să implice activ fiecare cetăţean în gestionarea eficientă a situaţiilor generate de apropierea şi pătrunderea urşilor în zonele locuite, dar şi o mai bună evaluare a situaţiei existente. 

„Suntem la final de campanie şi ipoteza noastră, că sunt mai multe cazuri care ar fi trebuit să fie documentate sau pagube care ar fi trebuit să fie plătite, s-a confirmat. (…) Am văzut că mesajele RO-ALERT au crescut, în primele nouă luni au fost 22 de mesaje şi numai în octombrie, după iniţierea acestei campanii, au fost 13 mesaje”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. De la începutul lunii octombrie, locuitorii judeţului au sunat ziua şi noaptea la serviciul de urgenţă, anunţând prezenţa urşilor în apropierea zonelor locuite, a caselor lor, chiar în curţile lor. Acesta a fost, de fapt, primul dintre obiectivele campaniei.

În ordine logică, se impunea documentarea prezenţei ursului – al doilea obiectiv al campaniei – iar cetăţenii, cu sprijinul autorităţilor locale, au completat o mulţime de formulare în acest sens, documente care „pot sta la baza oricărei decizii birocratice în privinţa extragerii, relocării ursului sau la despăgubire”.

În al treilea rând, se punea problema despăgubirilor pentru daunele provocate de urşi. În urma campaniei, a crescut şi numărul dosarelor de despăgubire depuse, fiind înregistrate 28 într-o singură lună, în condiţiile în care în tot anul trecut au fost depuse, spre analiză şi soluţionare, 180 de dosare.

Campania s-a încheiat, dar activitatea de consiliere a cetăţenilor va continua, a precizat preşedintele CJ Harghita. În opinia acestuia, întregul sistem trebuie regândit, deoarece există discrepanţe, „foarte multe greşeli care trebuie corectate” şi destule lacune în ceea ce priveşte acordarea despăgubirilor şi aprobarea intervenţiilor în cazul urşilor care cauzează pagube.

„Cred că sunt lucruri care trebuie regândite, aşteptăm ca Legea (Vânătorii – n.a.) să fie votată şi în Camera Deputaţilor, prin care consiliile judeţene să primească atribuţii, pentru că, momentan, nu avem atribuţii, facem benevol, voluntar (…) pentru că oamenii din judeţ suferă, dar ar trebui să primim şi aceste pârghii legislative”, a afirmat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a amintit că acest domeniu este reglementat la nivel european şi că pe parcursul anului în curs a adus subiectul urşilor şi al problemelor pe care le provoacă în Harghita în atenţia Uniunii Europene, cu reuşite”. În context, a amintit că săptămâna viitoare va avea loc la Miercurea Ciuc workshop-ul cu tema „Platforma Europeană privind coexistenţa omului cu carnivorele mari”, la care şi-au anunţat participarea mai mulţi specialişti europeni. Până în prezent, niciun reprezentant al ministerelor Mediului şi Agriculturii din ţara noastră nu şi-a confirmat prezenţa la eveniment.

„Ceea ce trebuie accentuat este că cei de la Bruxelles au înţeles problema şi vin aici săptămâna viitoare. Nu înţeleg de ce nu o înţelege şi Ministerul Mediului. La workshop-ul regional nu şi-a anunţat prezenţa niciun delegat din partea ministerelor Mediului şi Agriculturii. Se vede că pentru Uniunea Europeană problema urşilor în Harghita este importantă, dar noul Guvern nu consideră că este o situaţie care merită luată în considerare. Acest workshop european  nu este Ceaiul de la ora 5, se organizează foarte rar şi ocazional ajunge în România. Din păcate, nici noul Guvern nu consideră importantă problematica urşilor în judeţul Harghita. Deocamdată nu ne este partener”, a subliniat Borboly Csaba.

La rândul său, conducătorul Grupului de lucru pentru Gospodărirea Durabilă a Peisajelor Culturale în Harghita, biologul Demeter László, a evidenţiat faptul că populaţia judeţului se simte „abandonată” şi, în acest sens, implicarea autorităţilor în înlesnirea comunicării şi a dezbaterii problemelor cu locuitorii este deosebit de importantă.

„Populaţia locală se simte abandonată şi acest aspect este o problemă nu numai din punct de vedere social şi economic, ci şi din punct de vedere al conservării biodiversităţii. Pentru că localnicii, dacă nu simt valoarea speciilor protejate, nici nu o vor aprecia şi vor recurge la comportamente care nu sunt favorabile conservării biodiversităţii, deci scopurilor comune europene şi naţionale. De aceea, este foarte important ca autorităţile locale să se implice la nivel de regiune, la nivel de judeţ şi să faciliteze comunicarea şi dezbaterea problemelor cu populaţia locală şi cu autorităţile”, a concluzionat biologul Demeter László.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.