Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A crescut cererea pentru lemnul de foc vândut populaţiei de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » A crescut cererea pentru lemnul de foc vândut populaţiei de Direcţia Silvică Harghita
A crescut cererea pentru lemnul de foc vândut populaţiei de Direcţia Silvică Harghita

A crescut cererea pentru lemnul de foc vândut populaţiei de Direcţia Silvică Harghita

Totuşi, faţă de necesarul de la nivel judeţean, cantitatea de lemn de foc şi de construcţii vândută oamenilor este foarte mică

Direcţia Silvică (DS) Harghita a comercializat către populaţie în acest an, până în prezent, 1.700 metri cubi de lemn de foc şi de construcţii, în ultima lună fiind vânduţi 700 mc.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a reamintit că în urmă cu aproximativ 2 ani şi jumătate autorităţile centrale care răspund de silvicultură – Ministerul Mediului şi Regia Naţională a Pădurilor, ca administratori al fondului forestier naţional – au luat decizia de a se oferi spre vânzare persoanelor fizice mai mult lemn de foc şi de construcţii rurale (lemn cu diametrul mai mic de 24 cm la capătul gros), astfel încât să vină în întâmpinarea cererii populaţiei pentru aceste sortimente.

După cum se ştie, în zona rurală din România încălzirea cu lemn de foc predomină şi nu sunt indicii că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat şi mediu.

„Prin urmare, trebuie să facem ca lemnul existent în pădurile noastre, lemnul de foc, să ajungă în condiţii de eficienţă pentru noi şi în condiţii avantajoase pentru populaţie în curţile oamenilor”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Înainte cu o lună de începerea iernii calendaristice, cererea pentru lemnul de foc oferit de DS Harghita către populaţie a crescut de la 1.000 mc, la sfârşitul lunii septembrie, la 1.700 la finalul lui octombrie.

Ing. Cătălin Mutică a spus că e o cantitate destul de mare pentru o singură lună, „dar faţă de ceea ce ar însemna un necesar al populaţiei la nivel judeţean este foarte puţin”.

În opinia sa, o mare parte a persoanelor fizice îşi procură lemnul de foc şi de construcţii de pe proprietăţile private sau, poate, de la societăţile comerciale care comercializează acest lemn.

De asemenea, a reamintit ing. Mutică, cererea persoanelor fizice nu este una atât de importantă, întrucât oferta direcţiei silvice cuprinde preponderent lemn de răşinoase şi se ştie faptul că nu este o specie care să aibă o putere calorică deosebită, astfel că nu este foarte căutată de populaţie pentru foc.

Conform datelor DS Harghita, aproximativ 16% din lemnul vândut în acest an de direcţie către populaţie este lemn subţire pentru construcţii, cu diametrul la capătul gros mai mic de 24 de cm. Astfel, a precizat directorul direcţiei silvice, nici cererea de lemn de construcţie nu este foarte mare, deoarece acest lemn subţire e bun pentru construcţii mai puţin complexe, care nu necesită grinzi de dimensiuni mari.

Totuşi, potrivit datelor din acest an, „se poate observa că a crescut interesul şi pentru lemnul oferit de Romsilva”.

În total, în acest an, DS Harghita a pus la dispoziţie 8.200 mc material lemnos, însă mai puţin de 20% a fost achiziţionat de persoane fizice

De la începutul anului, din materialul lemnos comercializat la drum auto de DS Harghita, provenit din produse secundare, rărituri, produse accidentale, 8.200 mc au fost puşi la dispoziţia populaţiei.

Din aceşti 8.200 mc, 1.700 mc au fost vânduţi populaţiei, după cum am arătat, iar 5.500 mc au fost valorificaţi prin licitaţie publică la agenţi economici, întrucât persoanele fizice au refuzat să-l cumpere. Conform procedurii, după o anumită perioadă de timp, lemnul necomercializat către populaţie este oferit prin licitaţie publică agenţilor economici.

În momentul de faţă, direcţia silvică mai are în stoc 1.000 mc lemn de foc şi de construcţie destinat populaţiei, care dacă nu se va cumpăra de către oameni va fi vândut prin licitaţie publică. „Însă fiind perioadă de toamnă premergătoare iernii, bănuim că acest lemn se va vinde în totalitate către persoanele fizice”.

Stocurile de lemn de foc şi de construcţie sunt disponibile după cum urmează: la Ocolul Silvic (OS) Tulgheş – 120 mc, la OS Borsec – 440 mc, la OS Topliţa – 440 mc.

„În continuare avem exploatări la ocoalele silvice sus-menţionate. Până la finalul anului vor fi în rampele ocoalelor silvice şi alte cantităţi de lemn. Cred că suntem pregătiţi pentru cererea care există la ocoalele silvice pentru această iarnă”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Preţurile medii au rămas aceleaşi: 137 de lei cu TVA pentru lemnul de foc şi 238 lei cu TVA pentru lemnul subţire pentru construcţii.

Totodată, a precizat şeful DS Harghita, procedura de achiziţie a materialului lemnos oferit spre vânzare populaţiei s-a simplificat. Anul trecut procedura era mai greoaie, pentru că cererile trebuiau depuse la primării, care întocmeau tabele cu ordine de priorităţi, în funcţie de solicitări, după care erau transmise ocoalelor silvice, care trebuiau să respecte acea ordine.

În momentul de faţă, întrucât cererea nu e foarte mare, se pot depune cererile şi la primării, dar şi direct la ocoalele silvice, unde primesc îndrumări în ce district sau canton silvic pot să meargă cei interesaţi să vizualizeze şi să-şi exprime opţiunea dacă doresc să cumpere sau nu materialul lemnos.

„De doi ani şi jumătate noi încercăm să creăm un flux permanent în rampele ocoalelor silvice astfel încât populaţia să fie obişnuită că există undeva lemn de foc şi de construcţie de cumpărat”, a conchis ing. Cătălin Mutică. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.