Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Devotaţi pacienţilor în lupta inegală împotriva noului coronavirus | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Devotaţi pacienţilor în lupta inegală împotriva noului coronavirus
Devotaţi pacienţilor în lupta inegală împotriva noului coronavirus

Devotaţi pacienţilor în lupta inegală împotriva noului coronavirus

  • În Harghita, rata de incidenţă a COVID-19 a depăşit pragul de 3 la mia de locuitori. Istovit de avalanşa de infecţii din ultima perioadă, personalul medical rezistă eroic. Autorităţile judeţene fac apel la respectarea măsurilor de protecţie şi aşteaptă suplimentarea numărului de medici promisă de Guvern

Numărul infecţiilor cu noul coronavirus a crescut abrupt în ultimele două săptămâni, dublându-se, de la 1.360 de cazuri înregistrate în judeţ de la începutul epidemiei şi până în data de 11 octombrie, la 2.607 ieri (26 octombrie). Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în municipiile Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc.

La sfârşitul săptămânii, în spitalele din judeţ erau internate 246 de persoane suspecte şi confirmate cu noul coronavirus: 144 la Spitalul suport COVID din Odorheiu Secuiesc, localitate unde coeficientul infectării cu noul coronavirus a ajuns la alarmanta rată de 8 (opt) la mia de locuitori; 77 în Miercurea Ciuc, 22 la Gheorgheni şi 3 la Topliţa. Alte 882 de persoane se aflau în izolare la domiciliu.

La Miercurea Ciuc, numărul paturilor destinate bolnavilor COVID-19 trebuia suplimentat. Aşadar, la nivelul conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a fost convocată o nouă şedinţă pentru reorganizarea secţiilor şi a circuitelor intraspitaliceşti.

„Având în vedere că şi la Spitalul suport COVID din Odorheiu Secuiesc a crescut foarte mult numărul cazurilor, nemaiavând efectiv loc pentru pacienţii noştri, ne-am reorganizat. Secţia Ortopedie a fost mutată integral la etajul III şi va împărţi spaţiul existent cu Cardiologia, iar în locul ei funcţionează zona-tampon galbenă pentru suspecţii COVID-19 şi a fost amenajată şi zona roşie ATI pentru bolnavii COVID-19, care necesită intubare, cu zece paturi de terapie intensivă. Şi la Unitatea de Primiri Urgenţe au fost create noi circuite, pentru gestionarea cazurilor de pacienţi non-COVID. De asemenea, secţia de Neurologie va împărţi spaţiul de la etajul V cu secţia de Boli Interne. În spaţiul eliberat ca urmare a mutării secţiei Boli Interne va fi amenajată o zonă-tampon, disponibilă la nevoie pentru pacienţii cu test RT-PCR negativ care prezintă simptomele bolii. Trebuie să avem grijă ca spitalul judeţean, care nu este un spital COVID, să aibă suficiente locuri şi pentru cazurile non-COVID care ne sunt trimise din tot judeţul, trebuie să funcţioneze şi blocul operator şi celelalte specialităţi în condiţii de siguranţă”, a declarat, luni, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit.

Pentru pacienţii COVID-19 funcţionează în Miercurea Ciuc secţia de Boli Infecţioase de la Şumuleu, secţia externă a spitalului amenajată în Centrul Multifuncţional al Consiliului Judeţean şi secţia de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie a spitalului judeţean pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 asimptomatici şi parţial secţia Dermatologie. Până luni (26 octombrie) în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă au fost tratate 996 de cazuri COVID-19, dintre care 14 s-au soldat cu decesul pacienţilor.

Dublarea numărului de cazuri într-un interval de timp foarte scurt a adeverit cele mai pesimiste temeri ale specialiştilor. Pentru unii medici, mersul acasă a ajuns un lux, din cauza programului extrem de încărcat. Conducerea spitalului a venit în sprijinul personalului, asigurând locaţii de odihnă pentru cei care locuiesc departe, pentru cei care optează să nu locuiască împreună cu copiii sau alături de membrii vârstnici ai familiei, inclusiv consiliere psihologică pentru cei care lucrează cu pacienţii COVID-19.

„Ne-am străduit, dar sunt luni de zile de când se lucrează în această atmosferă apăsătoare şi personalul este foarte obosit fizic şi psihic. Am pierdut pe perioade scurte, de două săptămâni, colegi care lucrau în spital şi care s-au îmbolnăvit, foarte mulţi sunt în concediu medical, surmenaţi. Ne ajutăm mult între noi şi suntem bucuroşi că avem mulţi voluntari – psihologi, asistenţi, infirmieri, chiar şi medici – care vin să ne ajute, oferindu-şi serviciile în anumite condiţii şi doar pe anumite secţii. Avem nevoie de ajutor mai ales acum, când numărul cazurilor a crescut şi nu ne permitem să facem rabat de la calitatea îngrijirilor pe care trebuie să le oferim pacienţilor noştri”, a arătat dr. Konrád Judit.

Şi iată cum arată o zi de lucru la SJU în perioada epidemiei.

„Nu este uşor să stai o zi întreagă în combinezon, cu mască FFP-2, vizieră şi două rânduri de mănuşi. Asistentele lucrează în ture de câte 12 ore, vin, se echipează şi începem munca. După 5-6 ore, fiecare ia, pe rând, câte o pauză de cel mult o jumătate de oră, pentru necesităţile fiziologice, o înghiţitură de cafea, o gustare, apoi se reechipează şi îşi reia activitatea. De multe ori avem doar două asistente la 35 de bolnavi COVID, chiar dacă tratamentul este voluminos, toţi pacienţii au nevoie de perfuzii, unii de recoltare de sânge; este o goană de la un pacient la altul. Ne-ar mai trebui încă o linie de tură cel puţin”, povesteşte asistenta medicală principală Szekeres Ildikó, directoarea de Îngrijiri a SJU.

Angajările în sistemul sanitar se fac pe perioadă determinată şi doar pe durata stării de alertă, prelungită din lună în lună. Asistente tinere, abia ieşite de pe băncile şcolilor postliceale sanitare – oglinda fidelă a unui sistem care s-a perpetuat, în care declarativ totul este perfect, dar insuficient din punct de vedere al practicii – sunt aruncate în vârtejul unor situaţii care le depăşesc de multe ori, în încercarea de a sprijini eforturile personalului medical marcat de ritmul de lucru accelerat şi istovitor.

„Am angajat tineri din rândul celor care au terminat şcoala postliceală anul acesta şi din păcate nu au experienţă. Iar noi, acum, avem mare nevoie de oameni cu experienţă”, a afirmat dna Szekeres.

Responsabilitatea medicală şi presiunea la care este supus personalul medical sunt covârşitoare.

„În general, avem pacienţi buni, dar unii sunt violenţi atât în limbaj, cât şi în comportament, iar aparţinătorii lor sunt şi mai vocali. În plus, este greu să interacţionezi permanent cu oamenii care sunt în suferinţă. Şi suferim cu toţii, atât bolnavul, cât şi personalul; pentru cei de afară e greu de imaginat neputinţa pe care o trăieşte un medic atunci când nu-şi mai poate salva pacientul”, ne dezvăluie as. Szekeres.

Speranţele personalului medical se îndreaptă către medicii rezidenţi, dar fără suplimentarea numărului de medici, promisă de Guvern, şansele sunt mici, în condiţiile în care zilnic ajung în judeţ cereri de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş şi de la alte unităţi medicale, care solicită personal medical din Harghita.

„Când am depus jurământul, poate nu ne-am gândit că o să fie pandemie, dar asta este menirea noastră. Colegelor care se tem să lucreze cu pacienţi COVID – pentru că există în fiecare dintre noi frica de a nu transmite boala celor dragi, părinţilor, avem colegi care s-au izolat de familie, care şi-au dat viaţa peste cap – obişnuiesc să le spun că, dacă bunătatea domină frica, nu se va întâmpla nimic rău. Eu am convingerea că acest mod de a gândi ne poate motiva şi ne poate salva”, apreciază directoarea de Îngrijiri.

Este lesne să critici, să spui: „este meseria lor, nu i-a obligat nimeni” şi să arăţi cu degetul acuzator, uitând că, la urma-urmei, toţi suntem oameni, cu puteri limitate, departe de a fi perfecţi. Ei – medicii, asistentele, infirmierii, personalul auxiliar, sunt mult mai puţini decât noi ceilalţi, mereu aceleaşi persoane care se apleacă asupra celor care au nevoie de vindecare, practicându-şi nobila meserie la Urgenţe, la ATI, în sălile de operaţie, în saloanele pacienţilor, relocaţi de la o secţie la alta, în funcţie de necesităţi, în spitale mobile, în ambulatoriile de specialitate, oriunde este nevoie de cunoştinţele şi de abilităţile lor.

Au smuls vieţi din întuneric, şi-au îngrijit colegii infectaţi la locul de muncă, gândindu-se, inevitabil, că oricând pot fi în aceeaşi situaţie. Cei mai mulţi nu au avut concediu, nu li se plătesc sutele de ore suplimentare lucrate, dar continuă lupta inegală cu boala cu o mie de feţe, sperând ca noi, ceilalţi, să dăm dovadă de mai multă responsabilitate, acordându-le răgaz de odihnă. Recunoştinţa nu a omorât pe nimeni, este chiar onorantă!

Autorităţile fac apel la locuitorii judeţului să respecte măsurile de protecţie sanitară impuse de situaţia epidemiologică gravă cu care ne confruntăm şi admit că deschiderea grădiniţelor şi şcolilor este unul dintre principalii factori care au dus la escaladarea ratei infecţiei. „E greu de acceptat, dar asta este situaţia, difuzarea (noului coronavirus – n.a.) s-a făcut foarte mult prin şcoală, copiii sunt purtători asimptomatici clar (…) incidenţa cazurilor a crescut foarte mult în rândul tinerilor şi al copiilor. Şi mai e ceva: faptul că noi am fost foarte mult timp în capătul celălalt al clasamentului, în partea foarte liniştitoare, a indus o oarecare stare de relaxare în rândul populaţiei, cu toate eforturile noastre de a spune că lupta nu este încheiată. (…) Nu suntem deloc, dar deloc feriţi de această boală”, a declarat prefectul Ion Proca.

„Un lucru aş dori să le spun celor care nu cred că trebuie să respecte măsurile de protecţie, care nu cred în această pandemie, care fac tot felul de comentarii, deşi mortalitatea (provocată de noul coronavirus – n.a.) este de peste 3‰ în Harghita. Oricare dintre noi, şi eu, şi fiecare dintre dumneavoastră am putea fi în această situaţie”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit autorităţilor, dacă rata de infectare la mia de locuitori continuă să crească, se va aplica măsura carantinării localităţilor în care numărul cazurilor COVID-19 atinge cote ridicate.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.