Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La fel ca şi în ţară, situaţia donării sângelui în judeţ este „foarte slabă” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » La fel ca şi în ţară, situaţia donării sângelui în judeţ este „foarte slabă”
La fel ca şi în ţară, situaţia donării sângelui în judeţ este „foarte slabă”

La fel ca şi în ţară, situaţia donării sângelui în judeţ este „foarte slabă”

Pandemia actuală, cu frica de infectare, dar şi perioada concediilor şi-au spus cuvântul şi asupra donatorilor de sânge care sunt din ce în mai puţini în centre. Nici judeţul nostru nu face notă discordantă cu restul ţării, lipsa sângelui simţindu-se şi la noi.

Am întrebat-o pe şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita, dr. Kopacz Ildikó, cum se prezintă situaţia la noi în judeţ. Spunea că „foarte slab”, pentru că nici medicii nu mai trimit aparţinătorii celor care au nevoie de sânge, dar din cauza perioadei de concediu şi a fricii de infectare cu coronavirus, nici donatorii benevoli nu mai vin în număr aşa de mare.

Câţi donatori se prezintă într-o zi la sediul din Miercurea Ciuc?

Numărul lor oscilează, spunea dr. Kopacz Ildikó, dar ce e important e faptul că nu e suficient pentru tot judeţul. De exemplu, luni au fost 13 persoane, însă ieri, doar vreo 7 şi alţi 6 la Odorheiu Secuiesc.

Aceasta mai preciza că probleme deosebite sunt pentru grupa AB pozitiv, dar şi pentru RH-urile negative. „Avem solicitare de la Odorheiu Secuiesc pentru masă trombocitară – continua aceasta. Noi nu avem aparat de afereză şi, astfel, pentru 4 unităţi de masă trombocitară avem nevoie de 4 donatori”.

Dacă donatorii obişnuiţi ar veni de 2-3 ori pe an, atunci nu ar mai fi probleme cu sângele

Întrebată de câţi donatori zilnic ar fi nevoie ca să fie asigurat un stoc suficient de sânge, şefa centrului de transfuzie spunea că nu se poate preciza un anumit număr, acesta diferind în funcţie de necesităţi, de cererea din spitale. Însă, continua aceasta, dacă cei care au fost odată şi au donat ar reveni de 2-3 ori pe an, atunci nu ar mai fi probleme.

Conform legii, bărbaţii pot dona de 5 ori într-un interval de un an, ceea ce înseamnă o dată la două luni şi jumătate. Dar, ţinând cont că se recoltează 450 ml de sânge, recomandarea dr. Kopacz Ildikó este între două donări să treacă un interval de 3-4 luni. „Având în vedere că sunt puţini donatori, dacă femeile ar veni de două pe an sau bărbaţii de trei ori pe an, dar regulat, atunci ar fi foarte bine şi nu ar fi probleme”.

Şefa centrului de transfuzie mai spunea că ar fi bine să revină măcar persoanele care au fost prima dată, care au avut experienţa de a dona şi au văzut că nu s-a întâmplat nimic. Dar mulţi dintre ei uită de acest lucru şi revin doar peste un an sau mai mulţi.

Totuşi, spunea aceasta, sunt şi persoane care se fidelizează, cărora le place să facă un act de donare, care se simt mai bine.

Acţiuni suplimentare de recoltare în judeţ şi la centru

Pentru a le permite şi persoanelor care lucrează şi, din motive variate, nu pot să se prezinte la sediul de transfuzii în zilele lucrătoare, s-a primit recomandarea ca în fiecare lună să se aleagă o zi de sâmbătă în care să se facă donări. În august, această zi a fost pe 1, astfel că următoare sâmbătă când se mai poate merge la donare va fi în septembrie, pe data de 19 (între ora 08:00 şi 12:00). În rest, Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita e deschis în fiecare zi, de luni până vineri.

În acelaşi timp, o dată la două luni, se organizează o campanie de recoltare în Topliţa. De promovarea acestei campanii şi de programări se ocupă Kiss Simona, de la Caritas Topliţa. Recoltarea se face în clădirea policlinicii.

Şi în Gheorgheni se fac recoltări în prima şi a treia zi de miercuri din fiecare lună. Aici, responsabilă este tot reprezentanta Caritas, dar a filialei Gheorgheni.

Despre datele de recoltare din aceste municipii se poate afla şi de pe pagina de Facebook a instituţiei – Centrul de Transfuzie Sanguină Harghita. Următoarea zi de donare în Gheorgheni este 19 august, iar programările se pot face la telefon: 0735/55.14.00 (Szász Ramóna).

În Odorhei Secuiesc, pe baza unei înţelegeri prealabile la telefon 0266/21.21.87 (interior 169), se poate dona sânge în fiecare zi de marţi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.