Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nouă producători din judeţ au dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Nouă producători din judeţ au dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”
Nouă producători din judeţ au dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”

Nouă producători din judeţ au dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”

Aceştia comercializează 76 de produse din gama brânzeturi, iaurturi, siropuri, dulceţuri, extracte din fructe de pădure, zacuscă de ciuperci sau produse apicole

Până în prezent, la nivel naţional există un număr de 173 de producători care deţin dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru 662 de produse montane.

Consilierul superior Gheorghe Hîrlav din cadrul Oficiului de Dezvoltare Montană Topliţa, instituţie subordonată Agenţiei Naţionale a Zonei Montane (ANZM), a declarat că în judeţul Harghita sunt nouă producători atestaţi cu un număr de 76 de produse din gama brânzeturi, iaurturi, siropuri, dulceţuri, extracte din fructe de pădure, zacuscă de ciuperci, produse apicole.

Importanţa obţinerii atestatului

„Potenţialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calităţi deosebite legate de locul de origine, precum şi de metodele tradiţionale de producţie şi procesare. Menţiunea de calitate produs montan are recunoaştere la nivel european şi vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piaţă caracteristicile şi proprietăţile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât şi în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate. De asemenea, Comisia Europeană doreşte să se evite folosirea termenului munte într-un mod abuziv şi să reglementeze faptul că produsul care a obţinut dreptul de utilizare a acestei menţiuni este verificat şi certificat ca fiind din zona montană. În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative produs montan este Agenţia Naţională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cumpărătorul trebuie să aibă siguranţa că, atunci când achiziţionează un produs cu logo-ul de produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană.

Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obţinut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare”, a explicat Gheorghe Hîrlav

Unde se găseşte lista cu producătorii care deţin dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”

Reprezentantul Oficiului de Dezvoltare Montană Topliţa a spus că ANZM a creat platforma www.produsmontan.ro, care este dedicată producătorilor care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, în vederea promovării produselor montane.

„Prin această iniţiativă, ANZM doreşte să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradiţional, ecologic, DOP, IGP, STG, există şi produsele montane. Producătorii sunt înregistraţi pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanţii agenţiei după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultativă produs montan”, a spus Gheorghe Hîrlav.

Potrivit acestuia, site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii pot fi identificaţi uşor. Pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse şi cu un singur click vor fi redaţi toţi producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opţiunea de a căuta un producător după judeţul de provenienţă.

Fiecare producător are afişate datele de contact, iar unii dintre aceştia au şi site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziţiona produsele de care sunt interesaţi.

Conform sursei citate, datele cu producătorii atestaţi se regăsesc şi în Registrul Naţional al Produselor Montane.

Totodată, producătorii pot fi găsiţi şi prin intermediul unei aplicaţii mobile dezvoltată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin AFIR. Platforma a fost creată sub forma unei aplicaţii denumită „CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care vă duce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiţionali sau certificaţi pe o altă schemă de calitate.

„Prin intermediul acestei aplicaţii consumatorii au acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, căutare în listă de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, precum şi posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.

Haideţi să le mulţumim producătorilor locali care au înţeles beneficiile menţiunii de calitate produs montan, mai departe decât în registrele contabile şi pun zilnic pe masa românilor mâncare sănătoasă şi cu gust de ACASĂ!”, a spus reprezentantul Oficiului de Dezvoltare Montană Topliţa.

Lista producătorilor atestaţi din judeţul Harghita

În judeţul Harghita, producătorii atestaţi sunt: SC Lactis SRL – un produs etichetat (lapte de băut); SC Bomilact Mădăraş SRL – 14 produse etichetate (brânzeturi, iaurturi); SC Gordon-Prod SRL – 3 produse etichetate (iaurt, sana, kefir); Marton Tihamer Întreprindere Familială – 2 produse etichetate (miere polifloră, polen); Mezei Attila Producător – 2 produse etichetate (miere polifloră de munte şi pădure); Mezei Lenke Producător – 2 produse etichetate (miere polifloră de munte şi pădure); SC Karpaten Milk SRL – 23 de produse etichetate (brânzeturi, iaurturi, lapte); Gall Erzsebet Întreprindere Individuală – 28 de produse etichetate (siropuri, extracte şi dulceţuri din fructe de pădure, zacuscă cu ciuperci de pădure); Bartha F. Zsolt Întreprindere Individuală – un produs etichetat (miere polifloră).

„Iar lista rămâne deschisă! Consumând produse montane, contribuim la menţinerea activităţilor agricole tradiţionale în zona montană, la dezvoltarea gospodăriilor montane, precum şi la menţinerea populaţiei în zonele de munte”, a conchis Gheorghe Hîrlav. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.