Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 21.000 de fermieri au depus până acum la APIA Harghita cererile pentru acordarea subvenţiei de la Uniunea Europeană | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproape 21.000 de fermieri au depus până acum la APIA Harghita cererile pentru acordarea subvenţiei de la Uniunea Europeană
Aproape 21.000 de fermieri au depus până acum la APIA Harghita cererile pentru acordarea subvenţiei de la Uniunea Europeană

Aproape 21.000 de fermieri au depus până acum la APIA Harghita cererile pentru acordarea subvenţiei de la Uniunea Europeană

Conducerea APIA Harghita a arătat că preluarea cererilor se va face în continuare în aceleaşi condiţii ca pe perioada stării de urgenţă şi dă asigurări că până în 15 iunie, termenul limită, nici un fermier nu va rămâne cu documentele nedepuse, astfel încât toți să obțină banii din subvenție

Aproximativ 21.000 de fermieri din judeţ au depus, până în prezent, cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita pentru acordarea de subvenţii de la Uniunea Europeană, a declarat directorul executiv al instituţiei, Haschi Andrei Peter. În total, în fiecare an, la APIA Harghita depun cereri pentru obţinerea subvenţiei în jur de 26.300 de fermieri. Astfel, cu aproape o lună înainte de termenul de 15 iunie, până când se depune cererile, procentul fermierilor care au solicitat subvenţia se ridică la aproximativ 80%.

Până în prezent, fermierii au depus cereri pentru o suprafaţă de 130.000 hectare, din totalul de 180.000 ha.

Directorul executiv al APIA Harghita a explicat că de la instituirea stării de urgenţă în România, potrivit regulilor instituite la nivel central, instituţia nu a avut relaţii cu publicul, „doar în cazuri extreme, cel puţin în ceea ce priveşte preluarea cererilor de la fermieri”. Astfel, preluarea cererilor s-a realizat online, prin telefon sau prin alte căi, prin evitarea contactului direct cu fermierul. Şi până în prezent nu au fost probleme deosebite sau întârzieri.

„Se pare că ne descurcăm destul de bine. Până în momentul de faţă sunt preluate aproape 80% din cererile fermierilor şi mai avem aproape o lună de zile, în 15 iunie se încheie campania de preluare a cererilor. Cu un ritm de aproximativ 360 de cereri pe zi finalizăm preluarea cererilor. Dar ritmul nostru nu este de 360 de cereri, ci de 500 de cereri zilnice, aşa că lejer ne vom termina activitatea şi putem să garantăm că nu va rămâne în judeţul Harghita nici un fermier fără cererea depusă. În consecinţă, nu va rămâne fără subvenţie”, a declarat directorul APIA Harghita.

Haschi Andrei Peter a spus că este important ca cererile să ajungă la APIA Harghita, „în schimb, fermierul nu va semna documentele respective acum, ci pe timpul verii, când se va elibera starea aceasta”. „Atunci va fi invitat fiecare fermier în parte şi va semna documentele care sunt depuse la dosar”, a precizat directorul APIA Harghita.

Conform sursei citate, fermierii nu au fost afectaţi în procesul de depunere a cererilor pentru acordarea subvenţiei de instituirea stărilor de urgenţă şi, de luni, de alertă, deoarece şi până în prezent erau ajutaţi de o echipă constituită la nivelul localităţii lor de domiciliu la întocmirea documentelor.

„Pentru ei este aproape indiferentă starea aceasta din punctul de vedere al cererii, pentru că şi până acum ei de fapt mergeau la o anumită echipă din comuna lor. Trebuie ştiut că lucrăm foarte strâns cu autorităţile locale, cu asociaţiile fermierilor, cu diverşi oameni care ajută fermierii la depunerea cererii, pentru că un fermier de 70-80 de ani, haideţi să fim sinceri, indiferent că e online sau pe hârtie, el oricum nu se descurcă şi din această cauză are nevoie de ajutor. Sigur că acele echipe care ajută fermierii din comuna lor se descurcă în situaţia actuală. De fapt, ei sunt interfaţa directă între noi şi fermieri. Practic, ei sunt cei care pregătesc dosarul fermierului în totalitate”, a explicat Haschi Andrei Peter.

Acesta a punctat că „este foarte mare nevoie de acest ajutor”, pentru ca un fermier care nu ştie să scrie sau este în vârstă să nu piardă subvenţia acordată de Uniunea Europeană.

„În general, cererile sunt destul de complicate, sunt foarte complexe. Sunt 40-50 de pagini, cu 20 de semnături în total. Fără această echipă, fermierul nu se poate descurca în nici un mod”, a completat directorul executiv al APIA Harghita.

În această perioadă, în care au fost şi sunt instituite măsuri de distanţare socială, în care relaţiile instituţiilor cu publicul în cea mai mare parte au fost sistate, la APIA Harghita, susţine directorul, nu au fost probleme deosebite în preluarea cererilor. „Ba pot să spun că poate merge mai bine decât în alte perioade, pentru că colegii mei nu mai au atâtea alte activităţi de făcut. Mă refer la diverse activităţi administrative, care rămâne pentru conducerea instituţiei. Astfel, conducerea instituţiei se ocupă în primul rând de activităţile administrative şi funcţionarii care se ocupă de preluarea cererilor se pot concentra în totalitate asupra acestei activităţi.

Garantăm că nu va rămâne nici un fermier fără cererea depusă. Asta este cel mai important. Facem tot posibilul ca toată lumea să îşi primească până la urmă banii”, a conchis Haschi Andrei Peter. (Şt. Pătrîntaş)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.