Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea Ciuc nu va fi organizat nici un eveniment public legat de sărbătorile pascale; tradiţionala sfinţire a bucatelor de către credincioşii romano-catolici nu va mai avea loc în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Religie » În Miercurea Ciuc nu va fi organizat nici un eveniment public legat de sărbătorile pascale; tradiţionala sfinţire a bucatelor de către credincioşii romano-catolici nu va mai avea loc în acest an
În Miercurea Ciuc nu va fi organizat nici un eveniment public legat de sărbătorile pascale; tradiţionala sfinţire a bucatelor de către credincioşii romano-catolici nu va mai avea loc în acest an

În Miercurea Ciuc nu va fi organizat nici un eveniment public legat de sărbătorile pascale; tradiţionala sfinţire a bucatelor de către credincioşii romano-catolici nu va mai avea loc în acest an

Noi măsuri luate de CSLU Miercurea Ciuc: comerţul în spaţii de tip piaţă este interzis total, cu excepţia locului amenajat sub arcadele Palatului Administrativ; se identifică noi spaţii de carantinare, în contextul preconizatei veniri în ţară a cetăţenilor români care muncesc în străinătate, în zone roşii

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Miercurea Ciuc a adoptat, în şedinţa de ieri, noi măsuri pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului COVID-19 în municipiul reşedinţă de judeţ.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, care este şi preşedintele CSLU, a declarat după şedinţa comitetului local, într-o conferinţă de presă on-line, că s-a instituit o interdicţie totală în ceea ce priveşte vânzarea produselor în locuri de tip piaţă, tarabă sau comerţul mobil, indiferent dacă este pe spaţiul public sau privat, cu anumite excepţii. Una dintre excepţii se referă la comerţul ce se desfăşoară în spaţiul amenajat sub arcadele Palatului Administrativ din localitate. De asemenea, o altă excepţie o reprezintă magazinele mobile care comercializează alimente de strictă necesitate, cum este cazul produselor de panificaţie, care funcţionează deja în municipiul reşedinţă de judeţ.

Totodată, pentru comercializarea mieilor de Paşti, a spus primarul, se pare că va exista cel puţin un comerciant ambulant, care deţine maşină dotată cu toate autorizaţiile necesare. În acelaşi timp, tot pentru comercializarea mieilor de Paşti, la piaţa agroalimentară se va identifica şi mobila o zonă specială, unde vor fi primiţi câţiva comercianţi, exclusiv din judeţ, care sunt producători.

Noi locuri de carantină în staţiunea Harghita Băi

A doua decizie luată de CLSU Miercurea Ciuc, potrivit edilului, s-a referit la identificarea unor noi spaţii de carantină, la cererea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Conform sursei citate, sunt aşteptaţi să sosească pentru a petrece sărbătorilor pascale alţi cetăţeni români care sunt la muncă în străinătate, iar majoritatea dintre aceştia vin din zone roşii şi aceste persoane trebuie carantinate şi nu izolate la domiciliu.

„Din punctul nostru de vedere, cea mai bună soluţie în momentul de faţă ar fi staţiunea care aparţine de oraş, Harghita Băi, unde sunt cel puţin două imobile care funcţionează ca puncte de carantină şi în momentul de faţă. Şi sunt o serie de imobile, hoteluri, pensiuni care s-ar preta”, a spus Ráduly Róbert, precizând că e vorba de imobile care sunt izolate şi în momentul de faţă de restul staţiunii.

Primarul a spus că în municipiu nu va fi organizat nici un eveniment public legat de sărbătorile pascale (la sfârşitul acestei săptămâni credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele), inclusiv tradiţionala sfinţire a bucatelor, eveniment ce ar fi trebuit să aibă loc în această duminică.

„În mod cert, cine vine din zona roşie şi doreşte să petreacă sărbătorile pascale cu familia, acest lucru este imposibil, pentru că vor intra în carantinare. Informaţii avem în acest sens. Trebuie să spunem că nu va fi nici un eveniment public nici în spaţiul deschis, nici în spaţiul închis legat de sărbătorile pascale în municipalitatea noastră. Biserica Romano-Catolică deja ne-a informat că se pregăteşte să fie o singură slujbă importantă în ziua de duminică, deci nu va mai fi atât de tradiţionalul şi atât de spectaculosul eveniment de sfinţire a mâncării”, a spus primarul.

Peste 200 de persoane vârstnice, care ar putea avea nevoie de sprijin pentru procurarea alimentelor şi medicamentelor, identificate

În cadrul conferinţei de presă, Ráduly Róbert Kálmán a prezentat şi o informare privind aplicarea măsurilor adoptate anterior în şedinţele CLSU Miercurea Ciuc.

Astfel, până în prezent au fost identificaţi 202 vârstnici, peste 65 de ani, care se află în evidenţa primăriei şi care s-au declarat interesaţi de programul destinat persoanelor de vârsta a treia. Aceştia, în caz de nevoie, vor fi sprijiniţi pentru procurarea alimentelor sau medicamentelor.

De asemenea, edilul a spus că dezinfecţia scărilor şi a spaţiilor comune din localitate care a fost programată pentru joia şi vinerea trecută continua şi ieri. Următoarea dezinfectare a acestor spaţii este preconizată a avea loc săptămâna viitoare, în zilele de 14, 15 şi 16 aprilie.

În continuare nu există soluţii pentru asigurarea substanţelor dezinfectante la dozatoarele ce sunt montate în scări

Primarul a spus că dozatoarele pentru soluţii dezinfectante se montează în continuare. Însă, a punctat primarul, în continuare nu s-a găsit o soluţie pentru a se asigura substanţa dezinfectantă. Conform acestuia, au fost identificaţi o serie de potenţiali furnizori, însă preţurile sunt „prohibitive, deja 3 sau 4 ori mai mari decât acum o lună”. „Încercăm şi să soluţionăm, dar să fim şi raţionali în ceea ce priveşte cheltuirea banului public în acest sens”, a declarat edilul.

Acesta a spus că până în prezent nu au fost primite „prea multe” reclamaţii, critici cu privire la dezinfectarea scărilor şi spaţiilor publice, însă a fost remarcat un aspect. Şi anume că au fost mai mulţi responsabili de scară care nu au dorit să sprijine acţiunea de dezinfectare, care „au spus că pe aici nu se trece”.

„Această chestiune nu este aşa. Nu noi am inventat necesitatea acestei acţiuni, ci este articolul 6 din Ordonanţa Militară nr. 4. Şi ordinele nediscutându-se, deci executându-se, toţi cei care sunt implicaţi – responsabilii de scară, preşedinţii de asociaţii de proprietari, administratorii, locatarii – trebuie să ia act de faptul că această acţiune se desfăşoară sub imperativul unei ordonanţe militare şi trebuie pusă în practică chiar dacă nu ne place sau chiar dacă ne place”, a spus Ráduly Róbert Kálmán.

Acesta a mai punctat şi faptul că nouă din cele 13+1 sectoare de management al situaţiilor de urgenţă sunt de vineri operaţionale. La scări sunt afişe colorate A4 în care este trecut un număr (al sectorului managementului), numele şi numărul de telefon al persoanei responsabile de acea zonă. Această persoană răspunde, pe de o parte, de dezinfecţia scărilor şi montarea şi funcţionarea normală a dispozitivelor pentru substanţele de dezinfecţia a mâinilor. În acelaşi timp, persoanele respective sunt responsabile pentru programul destinat vârstnicilor din Miercurea Ciuc. De asemenea, la acele numere de telefon se pot semnala eventuale persoane care au sosit din străinătate sau despre care se ştie că sunt în izolare la domiciliu şi au părăsit locuinţa. Imediat, responsabilul de zonă va comunica informaţia primăriei, care la rândul ei semnalează acest aspect poliţiei, care împreună cu Jandarmeria Română va lua măsurile necesare.

Potrivit datelor furnizate de edil, de vineri şi până ieri numărul persoanelor izolate la domiciliu a scăzut semnificativ, de la 169 la 63. De asemenea, în spaţiile de carantină de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ sunt cazate 31 de persoane.

„Mesajul nostru este cel dintotdeauna: să avem grijă de noi înşine, de cei din jurul nostru, de alţii, să stăm acasă şi dacă suntem nevoiţi să ieşim să evităm contactele interpersonale directe şi atunci nu va fi decât de bine”, a conchis Ráduly Róbert. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.