Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 30 de persoane din judeţ izolate la domiciliu, după ce s-au întors din Italia | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Peste 30 de persoane din judeţ izolate la domiciliu, după ce s-au întors din Italia
Peste 30 de persoane din judeţ izolate la domiciliu, după ce s-au întors din Italia

Peste 30 de persoane din judeţ izolate la domiciliu, după ce s-au întors din Italia

Potrivit directoarei executive a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, este vorba despre persoane care au călătorit în Italia în scop turistic, care „au trecut prin regiunile afectate de coronavirus, fără a ajunge sau a trece prin localităţile carantinate”, şi care s-au întors, săptămâna trecută, acasă

„La momentul actual avem peste 30 de oameni izolaţi la domiciliu, dar încă nu avem nicio persoană carantinată. Toţi sunt izolaţi pentru 14 zile, cu recomandări ferme să nu părăsească domiciliul şi să nu primească vizitatori. Aceste persoane sunt monitorizate zilnic și la cel mai mic semn de boală vor fi transferate la spital. Dar situaţia este în evoluţie, se poate schimba de la o oră la alta”, a declarat dr. Tar.

Şefa DSP Harghita a precizat că la data izolării la domiciliu persoanele nu prezentau simptome de boală, deci nu este cazul ca populaţia să intre în panică. Ea a adăugat că, dacă se vor deschide centrele de carantină, acolo nu vor fi cazate persoane din alte judeţe, ci persoane care provin din comunitate, făcând apel la calm şi la înţelegere. „Pot fi rude, fraţi, membri de familie şi vecini cu restul comunităţii, plecaţi din comunitate şi care au avut nenorocul să călătorească prin regiunile afectate. Spiritul de colaborare în comunitate poate să ne salveze de panică şi de reacţii nepotrivite. Poate fi oricare membru al familiei noastre”, a arătat dr. Tar.

Directoarea DSP a precizat că, potrivit informaţiilor oficiale, virusul COVID-19 supravieţuieşte în mediul exterior 24 de ore, iar boala se manifestă prin febră mare, stare de slăbiciune, dureri de cap şi dispnee (imposibilitatea de a respira sau greutate în respiraţie).

Măsuri individuale şi colective care se impun

Dr. Tar Gyöngyi a precizat că unele măsuri stau la îndemâna fiecărei persoane, dar există şi măsuri impuse la nivel de colectivitate.

La nivel individual, fiecare dintre noi se poate proteja dacă, atunci când se ştie suspect de infectare cu coronavirus, evită spaţiile publice şi, astfel, nu propagă boala. Pentru cei sănătoşi, importante sunt măsurile de igienă personală, începând cu spălatul pe mâini, dar şi cu evitarea apropierii de persoane care tuşesc şi strănută.

Referitor la măsurile organizatorice pe linie de colectivitate, şefa DSP Harghita atenţionează că, dacă există persoane care prezintă risc de îmbolnăvire, colectivitatea trebuie să semnaleze acest fapt. În acest sens, persoanele care vin din cele 11 localităţi din Italia sunt considerate cu risc.

„Aici aşteptăm şi din partea populaţiei înţelegere şi o contribuţie la oprirea răspândirii bolii – a îndemnat dr. Tar Gyöngyi. „Dacă noi nu suntem disciplinaţi şi nu suntem de acord cu propunerile autorităţilor de autoizolare, atunci contribuim la răspândirea bolii şi punem în pericol alte persoane şi comunităţi”, a punctat şefa DSP Harghita. Trebuie menţionat faptul că legislaţia prevede sancţiuni, inclusiv penale, împotriva celor care periclitează viaţa altora sau a comunităţilor.

Avem şi o veste bună, numărul cazurilor noi de gripă a scăzut considerabil în ultima săptămână. Potrivit celei mai recente raportări, în perioada 17-23 februarie s-au înregistrat 2.384 de infecţii acute – mai multe cu aproximativ 250 de infecţii ale căilor respiratorii superioare, şapte dintre acestea necesitând internarea, 135 de îmbolnăviri de pneumonie, din care 20, mai grave, au fost spitalizate şi doar patru cazuri noi de gripă. „Tendinţa este evidentă, în descreştere, de la 22 de noi cazuri de gripă în urmă cu trei săptămâni, la 15 în urmă cu două săptămâni, ajungând la 4 în săptămâna care s-a încheiat duminică”, a conchis directoarea executivă a DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.