Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 130.000 de cereri au fost înregistrate anul trecut la OCPI Harghita, în creştere faţă de anul anterior | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Aproximativ 130.000 de cereri au fost înregistrate anul trecut la OCPI Harghita, în creştere faţă de anul anterior
Aproximativ 130.000 de cereri au fost înregistrate anul trecut la OCPI Harghita, în creştere faţă de anul anterior

Aproximativ 130.000 de cereri au fost înregistrate anul trecut la OCPI Harghita, în creştere faţă de anul anterior

A crescut considerabil şi numărul solicitărilor on-line pentru extrasele de cărţi funciare, „dar preferabil ar fi să crească şi mai mult” pentru decongestionarea activităţii de relaţii cu publicul

Numărul total de cereri înregistrate în 2019 la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita a fost de aproximativ 130.000, în creştere cu 25.000 de solicitări faţă de anul anterior, reiese din raportul de activitate al instituţiei.

„Volumul de activitate la nivelul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Harghita în cursul anului 2019 este fără precedent. A fost un volum foarte mare de activităţi desfăşurate, iar rezultatele sunt pe măsură”, a declarat jur. Sorin Truţă, directorul OCPI Harghita.

La Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (BCPI) Odorheiu Secuiesc au fost înregistrate cele mai multe cereri – peste 56.000, din care 14.179 cadastru general. La BCI Miercurea Ciuc au fost aproape 49.000 de cereri, din care 11.010 cadastru general; la BCPI Gheorgheni – 16.086; la BCPI Topliţa – 9.461, din care 423 cadastru general.

„Numărul de restanţe, având în vedere volumul mare de muncă la nivelul oficiului, la data de 31 decembrie 2019 era nesemnificativ – 195 de cereri care înregistrau întârzieri”, a spus directorul OCPI Harghita. La BCPI Miercurea Ciuc au fost 142 de restanţe, la BCPI Odorheiu Secuiesc – 42, la BCPI Gheorgheni – 8, şi la BCPI Topliţa – 3.

Autorităţile şi instituţiile publice sunt îndemnate să accepte extrasele de carte funciară online

Anul trecut, numărul cererilor online pentru eliberarea extraselor de carte funciară a crescut semnificativ faţă de 2018. Sorin Truţă a declarat că, în ceea ce priveşte simplificarea accesului cetăţenilor la serviciile publice, aplicaţia informatică a fost funcţională pentru eliberarea extraselor de carte funciară. Prin folosirea acestei facilităţi, au fost înregistrate 7.053 cereri de extrase de carte funciară de informare plătite on-line (3.228 în 2018). Din acestea, cele mai multe solicitări – 4.365 – au fost la BCPI Odorheiu Secuiesc, 1.583 de cereri au fost înregistrate la BCPI Miercurea Ciuc, 677 la BCPI Gheorgheni şi 428 la BCPI Topliţa.

„A crescut considerabil numărul solicitărilor on-line, dar preferabil ar fi să crească şi mai mult de la un an la altul, având în vedere că prin această modalitate se decongestionează activitatea de relaţii cu publicul şi scapă şi cetăţenii de o povară, în sensul că nu mai trebuie să se deplaseze la birourile de cadastru şi publicitate imobiliară, iar preţul pentru un astfel de extras este de 20 de lei în comparaţie cu cel solicitat la ghişeu care este de 25 de lei”, a explicat directorul OCPI Harghita.

Extrasul de carte funciară online se eliberează prin accesarea de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ancpi.ro) a aplicaţiei E-Payment, se creează un cont de utilizator şi este necesar să se cunoască numărul cărţii funciare şi identificatorul (numărul topografic sau cadastral, după caz). Dacă cartea funciară este convertită în sistemul informatic, se eliberează imediat. Dacă nu este convertită în sistemul informatic, se eliberează în termenul prevăzut de Ordinul directorului general al ANCPI nr. 1764 din 2019, respectiv în două zile lucrătoare după ziua înregistrării cererii. Cererea se înregistrează în evidenţele oficiului şi are loc conversia cărţii funciare, după care cetăţeanul poate să şi-o descarce electronic.

„Pe această cale transmit un mesaj către autorităţile şi instituţiile publice care le solicită cetăţenilor extrase de carte funciară să accepte aceste extrase de carte funciară, pentru că ele conţin, printre altele, un cod care este valabil 30 de zile de la solicitarea extrasului, pe baza cărora autoritatea solicitantă poate să verifice în sistem situaţia tabulară a acelor imobile. Deci să nu le solicite cetăţenilor extrase de carte funciară semnate dacă se prezintă cu asemenea extrase. Nu au existat probleme cu privire la aceste extrase de carte funciară în judeţul Harghita. Ele sunt acceptate de către solicitanţi”, a declarat jur. Sorin Truţă

Pe lângă eliberarea extraselor de carte funciară de informare online, începând cu data de 18 martie 2019, ANCPI a creat facilităţi care permit generarea în mod automat a extraselor de carte funciară pentru autentificare în format electronic. E vorba de extrasele solicitate de notarii publici. Acestea se eliberează în aceeaşi zi în care au fost solicitate prin cererea înregistrată de notarul public, dacă vizează imobile înscrise în cărţi funciare electronice.

Începând cu luna decembrie 2019 pot fi eliberate de îndată extrase din planul cadastral on-line numai pentru imobilele înregistrate în aplicaţia informatică cu geometrie, iar preţul pentru un astfel de extras este de 15 lei.

Cuantumul atât la cofinanţare, cât şi la finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică a crescut cu 40% pentru localităţile din judeţul Harghita

Conform bilanţului OCPI Harghita, anul trecut au fost organizate întâlniri periodice, în vederea interpretării unitare a legislaţiei, cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului, consiliului judeţean, consiliilor locale şi altor instituţii, dacă situaţia o impune.

Jur. Sorin Truţă a amintit o întâlnire foarte importantă de lucru cu primarii din judeţ, care a fost organizată în cursul lunii mai, la sediul OCPI Harghita, în care li s-au prezentat condiţiile pentru încheierea contractului pe finanţare V şi modificările legislative aduse Legii nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare şi Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 105/2019.

O altă întâlnire de lucru a avut loc la 1 august 2019 cu persoanele fizice/juridice autorizate să realizeze lucrări de cadastru, geodezie cartografie şi fotogrammetrie din judeţul Harghita, unde s-a analizat stadiul implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară la nivelul judeţului şi principalele modificări legislative.

De asemenea, în 18 decembrie, la sediul OCPI Harghita, a fost organizată întâlnirea de lucru cu primarii din judeţ în care au fost prezentate condiţiile pentru încheierea noilor contracte de finanţare. Cu această ocazie au fost încheiate 19 contracte de finanţare (finanţarea VI). Totodată au fost prezentate propunerile de modificări legislative care între timp s-au şi concretizat, în sensul că preţul atât la cofinanţare, cât şi la finanţare a crescut cu 40% pentru localităţile din judeţul Harghita. „Practic la cuantumul de până acum s-a aplicat o majorare de 40% începând cu această finanţare. Această majorare se aplică numai pentru contractele de achiziţie încheiate după 1 ianuarie 2020. Primăriile se află în perioada de contractare, le-au fost transmise noile specificaţii tehnice şi urmează ca până la jumătatea lunii februarie, în termenul de 60 de zile de la semnarea contractelor de finanţare, să încheie contracte de prestări servicii dacă găsesc prestatori”, a explicat Sorin Truţă.

Conform sursei citate, în 2019 a avut loc un număr semnificativ de instruiri interne şi externe cu întregul personal. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.