Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dacian Cioloş (PLUS): „Starea actuală a României e una de deznădejde, dar şi o foarte mare oportunitate” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Dacian Cioloş (PLUS): „Starea actuală a României e una de deznădejde, dar şi o foarte mare oportunitate”
Dacian Cioloş (PLUS): „Starea actuală a României e una de deznădejde, dar şi o foarte mare oportunitate”

Dacian Cioloş (PLUS): „Starea actuală a României e una de deznădejde, dar şi o foarte mare oportunitate”

Preşedintele Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), Dacian Cioloş, consideră că în România este „o mare deznădejde”, dar starea actuală poate constitui şi un moment prielnic ca populaţia să îşi asume schimbarea şi un alt viitor

„Este, probabil, un paradox, dar e important să vedem lucrurile din perspectiva asta. E o mare deznădejde, foarte mulţi oameni şi-au pierdut şi îşi pierd speranţa, dar cred, în acelaşi timp, că e o mare oportunitate, dacă oamenii se trezesc şi îşi asumă rolul pe care îl au în societate, fără să mai delege responsabilitatea asta unor lideri politicieni care le vând gogoşi, dacă ies la vot şi se implică, chiar şi în partide politice, indiferent în care. Oamenii de bună credinţă, care consideră că lucrurile nu merg bine în ţara asta, ar trebui să se implice, să rupem bariera asta între casta politică şi categoriile sociale care vor să-şi asume un alt viitor în România. Fără implicare, din punctul meu de vedere, ne plângem degeaba”, a declarat preşedintele PLUS la conferinţa de presă de la Miercurea Ciuc.

Fostul premier susţine că încă se poate construi economic şi social în România, că după 2020 se va putea valorifica potenţialul de creştere economică şi se pot atrage investiţii. „Avem un atú (…) avem 3-4 milioane de români care sunt în diaspora acum, în diaspora apropiată, care nu au rupt complet legăturile cu ţara. Reconectându-i la România, indiferent că unii or să revină definitiv, alţii or să vină temporar, alţii doar or să investească, se poate face o infuzie de altă mentalitate, de un alt mod de a vedea lucrurile şi atunci putem construi”, a justificat Dacian Cioloş.

Liderul PLUS a vorbit şi despre necesitatea reformării statului şi în special a administraţiei publice, afirmând că „acum, statul”, care este condus de politic, „încurcă” dezvoltarea antreprenorială şi dezvoltarea economică „prin incompetenţă, prin politizarea administraţiei publice, prin alte interese decât cele ale cetăţeanului”.

„Soluţia este nu să faci împrumuturi internaţionale, cum face Guvernul PSD-ALDE acum, ci să stimulezi antreprenoriatul şi economia, să produci, ca să ai şi bani la buget, şi ca să creezi locuri de muncă, şi să reduci sărăcia. Statul român în momentul de faţă e politizat, masiv politizat şi acţiunea statului român e o acţiune partizan politică. Cel care ajunge la guvernare, cel care are majoritatea, îşi impune punctul de vedere şi lucrurile acestea trebuie schimbate, de aceea statul trebuie reformat”, a detaliat Cioloş.

Politicianul susţine că actualul Guvern a „secat de resurse o grămadă” de companii de stat cu potenţial important de dezvoltare economică, exemplificând cu cele energetice. De asemenea, a remarcat că este nevoie şi de modificarea Constituţiei, de redefinirea raporturilor dintre puterea executivă, puterea legislativă şi puterea judiciară, precum şi de o reformă a administraţiei publice, având ca obiectiv profesionalizarea şi depolitizarea acesteia. „Şi, odată cu profesionalizarea, va creşte şi eficienţa, şi transparenţa în procesul decizional, dar şi în modul în care se cheltuie fondurile publice. Aici un rol cheie o să-l aibă digitalizarea şi introducerea noilor tehnologii în administraţia publică, atât pentru a evita fraude, pentru a reduce corupţia, cât şi pentru a asigura transparenţa, pentru că lucrurile acestea merg mână în mână”, a mai spus preşedintele PLUS.

Şi descentralizarea trebuie continuată, este de părere fostul premier, dar „trebuie făcută coerent, pentru că „atâta timp cât atribuţiile administraţiei publice centrale nu sunt clar definite (…) dacă facem descentralizarea doar că administraţia publică centrală e ineficientă, nu o să rezolvăm problema, doar o mutăm dintr-o parte în cealaltă”.

Alegerile europarlamentare – un referendum cu privire la actuala guvernare

Dacian Cioloş susţine că însemnătatea alegerilor europarlamentare nu se rezumă la posibilitatea de a trimite candidaţi în Parlamentul European (PE). „La mai bine de doi ani de guvernare PSD-ALDE, din punctul nostru de vedere, aceste alegeri vor fi şi un fel de referendum, în care românii se pot exprima vizavi de modul în care percep această guvernare”, a afirmat Dacian Cioloş.

Potrivit preşedintelui PLUS, dacă va ajunge în Parlamentul European (PE), Alianţa 2020 USR-PLUS se va îndrepta „aproape sigur” către un grup politic din zona centru-dreapta.

„Obiectivul nostru este ca, după aceste alegeri, această alianţă să fie în primele trei forţe politice ale ţării şi să influenţeze în mod clar majoritatea politică ce se va constitui după alegerile parlamentare. Pentru că ăsta e obiectivul nostru principal şi ţelul final al campaniilor electorale care se vor derula în următorii doi ani, să obţinem o majoritate parlamentară după alegerile parlamentare şi să putem guverna”, a conchis Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a efectuat, joia trecută, o vizită în judeţele Harghita şi Covasna, unde s-a întâlnit cu membrii PLUS şi cu simpatizanţii partidului pe care îl conduce, dar şi „pentru a înţelege mai bine problemele locale şi aşteptările oamenilor” care trăiesc în cele două judeţe.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.