Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dream Theater se întoarce în România, la Sibiu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Dream Theater se întoarce în România, la Sibiu
Dream Theater se întoarce în România, la Sibiu

Dream Theater se întoarce în România, la Sibiu

Festivalul ARTmania 2019 se conturează ca fiind unul de excepție

După ce în urmă cu câteva săptămâni organizatorii unuia dintre cele mai vechi și importante festivaluri de muzică rock din țară, apărut în 2006, în Sibiu, au făcut publice numele a patru formații care vor cânta în Piața Mare, acum a fost anunțată o altă formație care în perioada 26-27 iulie 2019 va ajunge în municipiul de pe Cibin.

Dream Theater, pionierii genului progressive-metal, vor veni la ARTmania Festival cu următorul lor album de studio – „Distance over Time” – al 14-lea scos în peste 30 de ani de activitate.

Într-un comunicat de presă, remis de organizatorii festivalului, se precizează că membrii formației, „James LaBrie (voce), John Petrucci (chitară), Jordan Rudess (clape), John Myung (bass) și Mike Mangini (tobe), tocmai au terminat de înregistrat viitorul lor album, Distance over Time, și afirmă că frăția dintre ei e mai puternică decât oricând.

Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, cei cinci super-muzicieni au scris și înregistrat albumul locuind practic împreună, timp de mai bine de patru luni de zile, într-un studio din Monticello, New York. Între grătarele făcute cu rândul și lungile taclale cu care spărgeau cele până la 14 ore de lucru în studio, muzica celui de-al 14-lea album al trupei a venit natural, spontan, și s-a așezat ca un soi de pecete peste puternica prietenie care îi leagă. Chimia a fost esențială pentru Dream Theater în această perioadă, mai ales după turbulențele majore prin care trupa a trecut în 2010, când unul dintre fondatorii proiectului a părăsit trupa (toboșarul Mike Portnoy). Mike Mangini, înlocuitorul lui Portnoy în spatele tobelor, face acum cu adevărat parte din Familie, pentru prima oară contribuind total la un album de studio, inclusiv în ceea ce privește textul pieselor”.

Bazele formației, inițial având numele de Majesty, a fost pusă, acum 33 de ani, de Petrucci, Myung și Portney, în acel moment toți trei fiind studenți la un colegiu de muzică. Ulterior și-a schimbat numele în Dream Theater, iar din 1985 și până în prezent formația a adunat două nominalizări Grammy și a totalizat 15 milioane de albume vândute.

Organizatorii festivalului spun că fanii formației care vor ajunge la Sibiu „s-ar putea bucura și de câteva piese din deja clasicul Metropolis II: Scenes from a Memory, albumul lor din 1999”.

Pe lângă americanii de la Dream Thetaer, pentru ediția cu numărul 14 a ARTmania Festival, organizatorii au mai anunțat alte formații importante din scena internațională. Este vorba de Opeth (Suedia) – o formație care „a redefinit un întreg gen, a demontat convențiile muzicale și nu au încetat să își surprindă fanii”; Madruga (Norvegia) – în peste 13 ani de existență, trupa a lansat șase albume, unele ajungând cele mai vândute albume din Norvegia și aducându-le cinci premii în cadrul anualei „Spellemannprisen”, echivalentul norvegian al premiilor Grammy; Wardruna (Norvegia) – formație care a devenit mai cunoscută și datorită serialului Vikings, cu un stil neo-dark, explorând adâncimile și misticismul culturii tradiționale nordice, reinterpretate într-un stil contemporan, cu accentuate note de mister; Myrkur (Danemarca) – în islandeză, Myrkur înseamnă „întuneric” și reprezintă proiectul muzical de black-metal și alter ego-ului artistei și fotomodelului danez Amalie Bruun; Myrkur combină intensitatea brută a energiei masculine cu tonalitățile black metal și cu muzicalitatea vocilor feminine, sofisticate și delicate pe alocuri.

Primele o mie de abonamente

Organizatorii evenimentului din Sibiu au anunțat și prețul abonamentelor pentru ediția din acest an. Primele 1.000 de abonamente se pot achiziționa la prețul de 190 de lei, oferta fiind valabilă până la epuizarea acestora, dar nu mai târziu de 30 noiembrie. Acestea pot fi achiziționate de pe website-ul oficial al evenimentului, www.artmaniafestival.ro.

Ediția a 14-a a ARTmania Festival – gândit ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film – va avea loc în perioada 26-27 iulie 2019.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.