Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Telegrame ale elevilor „părtaşi” la înfăptuirea Marii Uniri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Telegrame ale elevilor „părtaşi” la înfăptuirea Marii Uniri
Telegrame ale elevilor „părtaşi” la înfăptuirea Marii Uniri

Telegrame ale elevilor „părtaşi” la înfăptuirea Marii Uniri

Expoziţia foto-documentară „Personalităţi covăsnene şi harghitene ale Marii Uniri” a ajuns, miercuri, şi la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc. Profesori, elevi, autorităţi locale şi reprezentanţi ai unor instituţii deconcentrate şi militare au participat la vernisaj. La finalul deschiderii oficiale, elevii de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” au fost invitaţi să se „teleporteze” imaginar în urmă cu 100 de ani, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi să îşi împărtăşească trăirile apropiaţilor, prin intermediul unor telegrame scrise cu pana

Pe mese îi aşteptau foi-telegramă „centenare”, îngălbenite de vreme, pene de scris şi tocuri, călimări şi sugativă, ca în 1918. Au intrat repede în rol şi imaginaţia a început să zboare către marea de participanţi la Adunarea de la Alba Iulia, din care, fictiv, făceau şi ei parte.

„Sunt la Alba Iulia. Este o bucurie de nedescris. Mii de oameni trăiesc emoţia şi bucuria Marii Uniri. Visul şi dorinţa de a ne uni s-au împlinit”, le-a transmis Teodor Bijec părinţilor rămaşi acasă.

Giulia Ţurcă i-a povestit mamei sale că „astăzi, la Alba Iulia” a trăit „cele mai frumoase emoţii, alături de ceilalţi oameni ai neamului nostru, care ne-au susţinut Unirea. Marea Unire este un moment care m-a marcat sufleteşte, acesta fiind motiv pentru care îţi scriu. Atâţia oameni fericiţi, atâtea personalităţi care ne-au ajutat astăzi să fim toţi fraţi, mi-au fost în faţă. Nici nu-ţi pot explica cum toţi ne bucurăm la unison”.

Şi Farkas Kriszta le-a împărtăşit gândurile şi emoţiile părinţilor ei. „Dragi părinţi, vă transmit, cu emoţie în suflet, că mă aflu în Alba Iulia, într-o zi atât de specială, alături de fraţii mei, cu ocazia Marii Uniri. Nu pot descrie în cuvinte emoţiile pe care le am şi fericirea ce o port în suflet. Onoarea de a fi aici este nemăsurabilă. Aştept cu nerăbdare să ne revedem şi să împărtăşesc această experienţă, cu drag Farkas Kriszta”.

Elevul Petru Ioan Coja a ales să-i scrie Primului Patriarh al României, cel care s-a aflat printre fruntaşii delegaţiei care avea să ducă la Bucureşti şi să înmâneze Actul Unirii Regelui Ferdinand I. „Dragă Patriarh Miron Cristea, cu mult respect vreau să vă felicit pentru lupta şi implicarea în unificarea României. Sentimentul de bucurie pe care l-am simţit odată ce mulţimea a răsunat suntem uniţi, suntem fraţi! nu poate fi descris în cuvinte. Am simţit că pot face orice, atâta timp cât sunt lângă fraţii mei, în Alba Iulia. Cu deosebită admiraţie, Coja Petru Ioan”.

Exerciţiului de imaginaţie i s-a alăturat şi prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, prezent la eveniment. „Fraţilor români, vă chem să fim alături de ceilalţi fraţi ai noştri, să participăm fiecare, cu suflet românesc, la înfăptuirea României Mari. Alba Iulia ne aşteaptă, fraţii noştri ne aşteaptă!”.

Muzeograful dr. Ana Dobreanu, de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, filială a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, a relatat că acest demers şi-a dorit să-i introducă pe elevi în atmosfera Marii Uniri, când generaţia de aur a Unirii a fost călăuză în drumul către România întregită.

„Ei trebuie să cunoască foarte bine acest eveniment, ei trebuie să înţeleagă ce a făcut generaţia Marii Uniri. De fapt, am gândit această expoziţie ca fiind o conexiune a generaţiilor actuale, prin intermediul documentelor, cu generaţia Marii Uniri, pentru că generaţia Marii Uniri este o generaţie care a scris istorie, o generaţie care a înfăptuit o nouă Românie, o Românie întregită, generaţia care a realizat un ideal, care a tradus în fapt un ideal”, a declarat dr. Ana Dobreanu.

Din marea galerie a fruntaşilor Marii Uniri, în expoziţia vernisată miercuri la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior sunt prezenţi şi trei harghiteni: Patriarhul Elie Miron Cristea din Topliţa, Mitropolitul Alexandru Nicolescu din Tulgheş, alături de scriitorul şi omul politic Octavian Codru Tăslăuanu din Bilbor.

„Dintre toate personalităţile care sunt în expoziţie, cuprinzând şi pe cele harghitene şi pe cele covăsnene, personalitatea care a ocupat cele mai înalte demnităţi, şi ecleziastice, şi laice, este Miron Cristea, născut în Topliţa. El a fost patriarh, a fost regent, a fost prim-ministru, a făcut parte din delegaţia care a dus regelui actul Unirii, a participat la Marea Adunare Naţională, a participat în procesul de pregătire a Marii Adunări Naţionale, a făcut parte din Marele Sfat Naţional, apoi a ajuns mitropolit primar şi în 1925, când Biserica Ortodoxă Română s-a ridicat la rang de Patriarhie, a fost Primul Patriarh al României Unite. (…) Au fost mulţi alţii, care au participat la Marea Adunarea Naţională de la Alba Iulia, care au fost foarte implicaţi în procesul de pregătire şi de înfăptuire a Marii Uniri”, a subliniat muzeograful dr. Ana Dobreanu.

Mai puţin ştiut este faptul că un rol deosebit în organizarea Marii Adunări Naţionale l-a avut Consiliul Naţional Local (CNL) din Alba Iulia, care a avut în frunte un covăsnean şi un harghitean: preşedintele CNL de la Alba Iulia era episcopul ortodox Iustinian Teculescu din Covasna şi vicepreşedinte era episcopul greco-catolic Vasile Urzică.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a afirmat că „nu toate judeţele se pot mândri cu oameni care au participat, efectiv, la semnarea actului Unirii, care au participat la delegaţia oficială de la Alba Iulia, din 1918” şi că rolul actualei expoziţii este să ne ajute să conştientizăm „importanţa acestui ideal naţional unic, care trebuie să ne cuprindă nu doar în acest An Centenar al Marii Uniri, ci în fiecare zi”.

„Mă bucur foarte mult că la vernisaj sunt prezente şi cadre didactice, şi elevi, pentru că ideea este de a transmite mai departe generaţiilor care vin după noi ce a însemnat Marea Unire, ce însemnătate a avut pentru poporul român, dar şi pentru ca ei să ducă mai departe acest crez şi iubirea de ţară”, a precizat prefectul Andrei.

El le-a mulţumit celor care se preocupă ca „celebrarea Centenarului Marii Uniri” în Harghita şi Covasna „să se desfăşoare ca peste tot”, afirmând că cele două judeţe „sunt implicate în foarte multe proiecte” menite să marcheze acest eveniment de importanţă majoră, „ceea ce este înălţător şi ceea ce înseamnă că am înţeles cu toţii, mai ales cele două judeţe, că avem, în primul rând, nu obligaţia, ci datoria morală şi recunoştinţa necesară pentru înaintaşii noştri, pentru cei care au luptat de-a lungul timpului”.

Expoziţia foto-documentară „Personalităţi covăsnene şi harghitene ale Marii Uniri” a mai fost vernisată pentru prima oară la Araci, la Casa Memorială Romulus Cioflec, ţinând cont că cinci dintre personalităţile prezentate sunt originare din această localitate.

În realizarea expoziţiei, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a avut parteneri Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, Muzeul Bisericii „Sf. Nicolae” din Braşov, prima şcoală românească, şi Mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie” din Topliţa.

Documentele din expoziţie, fie ele fotografii sau documente scrise, au ca sursă Arhivele Naţionale din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Covasna, Mureş, precum şi documente şi fotografii din colecţii private.

Expoziţia a fost finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului Naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.