Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ştafeta „Invictus” s-a schimbat la Miercurea-Ciuc, iar astăzi iese din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ştafeta „Invictus” s-a schimbat la Miercurea-Ciuc, iar astăzi iese din judeţ
Ştafeta „Invictus” s-a schimbat la Miercurea-Ciuc, iar astăzi iese din judeţ

Ştafeta „Invictus” s-a schimbat la Miercurea-Ciuc, iar astăzi iese din judeţ

Este pentru al patrulea an de când voluntari din cadrul Armatei Române participă la o ştafetă ce însumează peste 2.000 de km şi care este dedicată celor care s-au jertfit pentru libertatea şi independenţa României. În acest an, ştafeta Veteranilor se desfăşoară în perioada 11-25 octombrie şi marchează Anul Veteranilor de Război, precum şi Ziua Armatei Române, care se serbează pe data de 25 a acestei luni. Evenimentul este organizat de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi cel al Afacerilor Interne, precum şi în colaborare cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii”.

Ştafeta a propus trei trasee pe care voluntarii le vor străbate, în alergare ori pe bicicletă, în semn de recunoştinţă şi în memoria eroilor lor, a bunicilor, străbunicilor ori a rudelor care s-au jertfit pentru libertatea şi independenţa României. Aceste trasee leagă Iaşiul, Bucureştiul şi Craiova de oraşul Carei, comparat de către militari cu Mecca.

Iniţiativei Asociaţiei Voluntarilor Invictus România s-au alăturat şi militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte, şeful de stat major, col. Costel Pomană, spunând că prin zona de responsabilitate a Brigăzii 61 trece traseul nr. 2: Bucureşti – Braşov – Sf. Gheorghe – Miercurea-Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Sighişoara – Carei.

Referindu-se la programul evenimentului, acesta zicea că, după ce au preluat ştafeta marţi, la Sfântu Gheorghe, militarii din cadrul Batalionului 22 au predat-o miercuri la Miercurea-Ciuc. Aici a fost preluată de către reprezentanţii Garnizoanei din Miercurea-Ciuc şi predată, joi, mai departe, militarilor din Odorheiu Secuiesc.

Tot în zona de responsabilitate a Brigăzii trece şi traseul nr. 1, de la Iaşi la Vatra Dornei. La acest traseu participă militari de la Vatra Dornei, care mâine vor prelua ştafeta şi o vor duce până la Bistriţa.

La Miercurea-Ciuc, ştafeta plecată din judeţul Covasna şi care a fost alcătuită din 20 de voluntari a fost întâmpinată în faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut de către membrii ştafetei harghitene, de reprezentanţi ai Brigăzii, dar şi de către prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei.

Deşi s-a întors abia luna trecută din Afganistan, maiorul Ciprian Onuţ, reprezentantul echipei Invictus Sfântu Gheorge, s-a alăturat acestei acţiuni, astfel că, miercuri dimineaţă, la ora 8 şi 10 minute, a plecat, pe bicicletă, de la poarta unităţii covăsnene. A ajuns în Miercurea-Ciuc peste aproximativ 6 ore, pe traseu fiind însoţit de o echipă formată din 20 de voluntari, dar şi de fiul său, în vârstă de 5 ani. După ce a ajuns la destinaţie, acesta recunoştea că, fără sprijinul lor, probabil nu ar fi putut face acest traseu, care a măsurat 65 de km şi a cuprins mai multe pante.

„Am fost patru persoane pe biciclete şi ceilalţi au alergat ştafetă. Un singur băiat, Antonio Păun, a făcut tot traseul în alergare. A fost foarte dificil traseul, mai ales că de la Băile Tuşnad până la Miercurea-Ciuc a fost doar ceaţă şi vânt, dar ne-am bucurat că în Miercurea-Ciuc am ajuns la soare”.

Ciprian Onuţ a mai spus că, prin această cursă, a dorit să transmită un mesaj şi băiatului său. „Vreau să înţeleagă că sportul înseamnă sănătate, că este prea mic să înţeleagă el istoria şi eroii. Doar asta am vrut să-i transmit, că sportul înseamnă sănătate”. Dar un mesaj a avut şi pentru colegii lui şi pentru oamenii de pe stradă, care l-au văzut alături de ştafetă: „nu trebuie să uităm niciodată eroii care s-au jertfit sau care au fost răniţi pe câmpurile de luptă pentru ţara aceasta”.

„Fac asta din respect pentru armată şi pentru colegii noştri care s-au sacrificat în teatre de operaţii”

Ştafeta a fost preluată de către echipa din Miercurea-Ciuc, aceasta fiind formată din sg. maj. Mihail Dupu, care a parcurs distanţa până la Odorheiu Secuiesc în alergare şi frt. Ralf Balint, care l-a însoţit pe bicicletă. Cei doi au plecat ieri dimineaţă, iar în municipiul de pe Târnava Mare au predat ştafeta unei alte echipe alcătuită din plt. Marius Afilipoaie (ultramaratonist) şi cap. Gergely Filip (biciclist).

După ce acum doi ani a alergat în cadrul unei ştafete pe traseul Miercurea-Ciuc – Alba Iulia, sg. maj. Mihail Dupu s-a alăturat campaniei, iar acum a parcurs cei 52 de km dintre municipiile harghitene. „Fac asta din respect pentru armată şi pentru colegii noştri care s-au sacrificat în teatre de operaţii, care au dat tot ce au avut mai bun din ei şi facem tot posibilul să ducem la bun sfârşit această campanie” – spunea sg. maj. Mihail Dupu.

Tot pentru a doua oară participă şi plutonierul Marius Afilipoaie, el preluând ştafeta din Odorheiu Secuiesc, iar pentru veterani va parcurge astăzi în alergare drumul până în Sighişoara.

„Am fost şi eu în teatru de misiune şi până nu eşti acolo nu îţi dai seama ce înseamnă asta. Sunt foarte mulţi – chiar dacă nu se ştie – cu sechele, sunt mulţi răniţi”, spunea plt. Marius Afilipoaie. „Am fost în Afganistan în 2013 timp de şase luni de zile – continua acesta. Am avut o misiune foarte grea, cu multe incidente, cu răniţi; am colegi răniţi. Experienţa este încă vie, atunci era ceva extraordinar, dar cu timpul realizezi unde ai fost şi nu este chiar aşa cum e la televizor”.

Despre acţiune, el preciza că realizează o punte între militarii răniţi şi civili, iar prin sport se creează prietenii. Iar despre alergatul în ştafetă spunea că nu e greu şi, dimpotrivă, îl ajută să-şi limpezească gândurile, să se deconecteze de grijile cotidiene.

„Gestul dumneavoastră este o punte către societatea civilă”

Printre cei care i-au felicitat pentru „gestul, efortul şi loialitatea pe care o au faţă de istoria acestui neam şi acestei ţări” s-a aflat şi prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei.

„Gestul este unul extraordinar, mă bucur foarte mult să vă văd astăzi aici, într-o misiune poate mai grea decât alte misiuni pe care le aveţi – le spunea prefectul militarilor sosiţi din Sfântu Gheorghe. Cred că gestul dumneavoastră este o punte către societatea civilă, către cei care ar trebui să înţeleagă istoria şi sacrificiul celor ce şi-au dat viaţa pentru ca noi, astăzi, să fim aici, pentru independenţă şi pentru libertatea acestei naţii. Vreau să vă mulţumesc sincer şi să vă spun că vă apreciez foarte mult, e un efort considerabil să fugi atâţia kilometri şi vedeam că aveţi scris pe tricouri I am Invictus (Sunt Invictus) . Vă rog să mă consideraţi şi pe mine de astăzi I am Invictus”.

Veteranii de război cer doar să fie respectaţi

Vorbind despre veteranii de război, preşedintele Filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonelul în rezervă Nicolae Baltă, spunea că „această categorie de oameni, care a avut foarte mult de suferit, nu cere altceva decât să fie respectată”. „De fiecare dată când vin guvernanţii noştri – continua acesta – întotdeauna se împiedică de această lege, care le-ar da ceva drepturi (veteranilor – n.a.). Imaginaţi-vă că un bărbat care a luptat pe front un an de zile are numai 92 de lei rentă. (…) Comparaţi această rentă cu alte categorii, de la Revoluţie”.

La nivelul ţării, cel mai tânăr veteran de război are 91 de ani, iar în judeţul Harghita mai trăiesc 127 de bărbaţi care au fost în Al Doilea Război Mondial şi 1.115 văduve de veterani de război.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.