Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Omagiu lui Grigore Vieru (1935-2009)85 de ani de la naştere și 25 de ani de la oferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură »
Omagiu lui Grigore Vieru (1935-2009)
85 de ani de la naştere și 25 de ani de la oferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa
<h5><i>Omagiu lui Grigore Vieru (1935-2009)</i></h5>85 de ani de la naştere și 25 de ani de la oferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa

Omagiu lui Grigore Vieru (1935-2009)
85 de ani de la naştere și 25 de ani de la oferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa

Pe 14 februarie s-au împlinit 85 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru şi 25 de ani de când acesta primea titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa. Grigore Vieru a fost prima personalitate distinsă cu acest titlu de către Primăria şi Consiliul Local Topliţa, în vara anului 1995. Prof. Ilie Şandru, cel care a propus Consiliului Local începerea formalităţilor în acest sens, povestea în detaliu desfăşurarea evenimentelor de atunci, în cadrul evenimentului desf㺪urat vineri seara, în sala mare a casei municipale de cultură.

Simpozion Grigore Vieru

Evenimentul organizat de Fundaţia Miron Cristea Topliţa, Casa de Cultură, Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita prin Cercul ASTRA Topliţa şi Biblioteca municipală „George Sbârcea”, la care au luat parte oameni de cultură din Harghita, Covasna şi Mureş, a pus în valoare viaţa şi opera poetului Vieru şi a fost un eveniment bogat în activităţi culturale. Publicul a putut urmări prezentări, a audiat recitaluri, recitări şi nu numai. Prezidiul a fost format din înv. Viorica Macarie, moderatoarea evenimentului, prof. Costel Cristian Lazăr, scriitorul Nicolae Băciuţ, poeta Tatiana Scurtu Munteanu şi autoarea Angela Fanea Macarie, de la Biblioteca Judeţeană Târgu Mureş. Fiecare dintre aceştia au luat cuvântul pentru a transmite gânduri despre Grigore Vieru, pentru a recita din creaţia sa şi din creaţia proprie. Prof. Costel Lazăr sublinia faptul că „pentru Topliţa acest eveniment a fost de mare cinste, pentru că a fost primul oraş care a conferit poetului titlul de cetăţean de onoare”.

Prof. Ilie Şandru a spus: „Azi e o mare sărbătoare a Topliţei, la care ar fi trebuit să fie prezentă mai multă lume, să afle sau să-şi amintească cine a fost Grigore Vieru. Azi, primul cetăţean de onoare al oraşului nostru, ar fi împlinit 85 de ani și 25 de ani de la oferirea titlului şi ar fi putut fi alături de noi, la această manifestare”.

În intervenţia sa, scriitorul Nicolae Băciuţ ne-a vorbit despre poet şi i-a recitat versurile în maniera proprie cu care ne-a obişnuit. Spunea printre altele că din cuvinte simple, Grigore Vieru aduna ce-i mai frumos în versurile sale. „Unii l-au acuzat că-i lipseşte modernitatea, însă el, asemeni marilor personalităţi, era preocupat de dimensiunea eternităţii”. Aşa cum a mai spus şi cu altă ocazie Nicolae Băciuţ, poeţii şi scriitorii trebuie citiţi cât mai mult pentru a reuşi să-i înţelegi, să te apropii de ei şi doar atunci poţi exprima idei despre viaţa şi opera lor.

Poeta Tatiana Scurtu Munteanu a ales să recite din creaţia proprie şi astfel să aducă un omagiu omului și poetului Vieru, căruia mărturisea că îi poartă o mare admiraţie. A recitat printre altele „Mănăstirile din gânduri”.

Omagiu adus de elevi şi profesori de la şcolile din Topliţa

Au pregătit momente artistice, în care Grigore Vieru a fost prezentat, recitat şi cântat, elevi şi profesori de la şcolile din oraş, de la Liceul „O.C. Tăslăuanu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” și de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”. Cel mai complex moment a fost cel prezentat de elevii de la Liceul „O.C. Tăslăuanu”, coordonaţi de prof. Luminiţa Csiki. Intervenţia lor a fost împărţită în trei: o prezentare despre viaţa şi opera lui Grigore Vieru şi aspecte mai inedite ale existenţei sale, o prezentare cu fotografii ce-l arată pe poet alături de familie şi de diferite personalităţi cu care a intrat în contact şi o prezentare despre universul tematic al versurilor sale.

Momente muzicale deosebite

Momentele muzicale deosebite au fost cele oferite de elevul Emanuel Stan (Liceul „O.C. Tăslăuanu”), cu o interpretare emoţionantă a poemului „Casa părintească nu se vinde” şi Andreea Mihaela Pop cu interpretarea poemului „Răsai”, Livia Harpa, solista Ansamblului „Rapsodia Călimanilor”, a pus pe note muzicale poemul „Mi-e dor de tine, mamă!”.

Un alt moment muzical inedit a fost cel cu care s-a încheiat evenimentul – un scurt recital de pian oferit de Daria Macarie, de la Liceul de Artă Târgu Mureş. Aceasta a interpretat „Vis de dragoste” de Franz Liszt.

În holul Casei de Cultură, aproape de intrarea în sala mare, am întâlnit o expoziţie de sculptură în lemn, amenajată cu ocazia acestui eveniment, pregătită de sculptorul Kovács László, care conduce un cerc de sculptură în cadrul casei de cultură. Numeroasele piese expuse, lucrate cu pricepere, prezintă motive populare stilizate.

Text Şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.