66% dintre candidaţi au promovat concursul naţional de directori de şcoli în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 17 mai 2022
Home » Învățământ » 66% dintre candidaţi au promovat concursul naţional de directori de şcoli în Harghita
66% dintre candidaţi au promovat concursul naţional de directori de şcoli în Harghita

66% dintre candidaţi au promovat concursul naţional de directori de şcoli în Harghita

  • 20 de participanţi au contestat, până duminică seara, în general felul în care au fost formulate întrebările şi variantele de răspuns

La examen s-au înscris 132 de candidaţi. Opt dintre aceştia nu s-au prezentat, iar unul s-a retras, precizează conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita.

Concursul s-a desfăşurat vineri, 15 octombrie, de la ora 10:00 şi a durat două ore. Candidaţii prezentaţi au avut de răspuns la 50 de itemi, 60% dintre aceştia vizând capacităţile cognitive şi de leadership, 20% competenţele de management, restul referindu-se la legislaţia în vigoare.

La finalul probei scrise, desfăşurată sub formă de examen tip test grilă, candidaţii şi-au putut afla notele obţinute pe loc. Nota minimă pe care trebuie să o obţină participanţii la un astfel de concurs este 7 (şapte).

La proba scrisă organizată în Harghita 81 de candidaţi au promovat şi 42 au fost declaraţi respinşi. Cea mai mare notă acordată de evaluatori a fost 9,20, iar cea mai mică a fost 4,80.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Evaluare, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu, nu au existat tentative de fraudă în Harghita. Cine ar risca eliminarea din concurs şi pierderea dreptului de a ocupa o funcţie de conducere, îndrumare şi control în învăţământul preuniversitar, pentru o perioadă egală cu aceea a două mandate (8 ani)?

„Examenul s-a desfăşurat la Liceul Székely Károly din Miercurea Ciuc, cu monitorizare audio-video în toate sălile, am avut şi monitori din partea Ministerului Educaţiei. Nu au existat incidente, fiecare candidat a avut doi evaluatori şi observatori, iar procesul în sine a fost transparent. Felicitări colegilor noştri care au obţinut note peste şapte şi le urăm mult succes în continuare. În acelaşi timp, ne exprimăm regretul faţă de cei care nu au reuşit să obţină ceea ce şi-au dorit. Le mulţumim autorităţilor publice locale – Poliţiei care a asigurat securitatea în jurul perimetrului şcolii şi Direcţiei de Sănătate Publică – pentru sprijinul acordat”, a precizat preşedintele Comisiei de Evaluare.

Până duminică seara au fost depuse 20 de contestaţii de către participanţii la proba scrisă a concursului naţional de directori de şcoli în Harghita, comisia de specialitate având la dispoziţie trei zile pentru soluţionarea acestora.

Un număr de 134 de dosare de înscriere au fost depuse pe platforma online dedicată organizării concursului dedicat ocupării celor 194 de funcţii vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Harghita, publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

În perioada 21-27 octombrie se vor înregistra opţiunile candidaţilor pentru unitatea la care doresc să îşi depună candidatura şi, în funcţie de opţiune, se vor depune documentele pentru unităţile de învăţământ care necesită avize suplimentare.

Ultima probă, cea de interviu, este programată în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie, iar în 17 decembrie vor fi validate rezultatele finale.

Emiterea deciziilor de numire în funcţiile de director şi director adjunct se va face în perioada 20-22 decembrie, cu aplicare de la 10 ianuarie 2022.

Ultimul concurs naţional de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct în şcoli a fost organizat şi susţinut în anul 2017.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.