Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

600 de doze pediatrice de vaccin anti-COVID disponibile în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » 600 de doze pediatrice de vaccin anti-COVID disponibile în Harghita
600 de doze pediatrice de vaccin anti-COVID disponibile în Harghita

600 de doze pediatrice de vaccin anti-COVID disponibile în Harghita

  • Începând de astăzi, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani pot fi vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2. Prima tranşă de vaccin pediatric, cuprinzând 600 de doze, a fost adusă marţi, de la Braşov

Programarea minorilor sub 12 ani pentru vaccinarea anti-COVID a început în data de 13 ianuarie pe platforma P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali.

În judeţul Harghita sunt active cinci centre de vaccinare pediatrice: la Miercurea Ciuc, pe Bulevardul Kossuth Lajos, nr. 4, lângă sediul BCR (fostul sediu al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, anterior fosta Creşă Borvíz), în municipiile Odorheiu Secuiesc – str. Beclean, nr. 170, Gheorgheni – str. Spitalului, nr. 6 şi Topliţa – la sediul fostului internat al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, precum şi în oraşul Cristuru Secuiesc – str. Sóskút, nr. 30.

Copiilor între 5 şi 11 ani le va fi administrat vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech, schema de vaccinare fiind de două doze a câte 10 micrograme fiecare, administrate intramuscular la interval de 21 de zile.

Pentru vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical, prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor, modelele fiind pe Platforma naţională de vaccinare.

„Sfatul meu pentru părinţi este să îşi vaccineze cât mai repede copiii; vaccinul este protector şi sigur, având în vedere că nu a produs efecte adverse în rândul copiilor vaccinaţi deja în alte ţări. La două miliarde de doze administrate în lume până acum şi din experienţa celor care au început mai devreme vaccinarea copiilor, nu există riscuri pentru copil. Din contră, riscul bolii este mult mai pronunţat şi, din păcate, şi copiii ajung la Terapie Intensivă”, explică dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Specialiştii Centrului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 precizează că în urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice a rezultat că „raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2”.

Tot ei arată că „riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani este extrem de scăzut”, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani. „Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieţi, după prima doza nu a fost înregistrat nici un caz, iar după doza a doua au fost înregistrate 4,3 cazuri la un milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în rândul populaţiei nevaccinate fiind de 0,2 – 1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile”.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentarea directă la cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor, sau în cabinetele medicilor de familie care şi-au manifestat disponibilitatea pentru vaccinare şi au solicitat doze pediatrice.

„Recomandăm programarea, chiar şi prin telefon, pentru că sunt zece doze de vaccin pediatric într-un flacon şi dacă nu vin tot atâţia copii pentru imunizare într-o zi, irosim vaccinul. Centrele de vaccinare sunt pregătite, iar de la Braşov am adus marţi 600 de doze de vaccin pediatric. Numărul flacoanelor de vaccin pe care le cerem depinde de numărul solicitărilor de vaccinare; odată cu scăderea interesului pentru administrarea vaccinului anti-COVID s-a ajuns la distrugerea unor doze de vaccin şi nu este de dorit să repetăm această experienţă”, arată dr. Tar Gyӧngyi.

În context, reprezentanta DSP Harghita a atenţionat că în ultima vreme a scăzut considerabil intenţia de vaccinare în judeţ, în opinia multor harghiteni vaccinarea fiind lipsită de sens, de vreme ce şi persoane imunizate s-au infectat cu noul coronavirus.

„Nu este indiferent. Trebuie spus că dintre cazurile COVID pe care le înregistrăm zilnic, doar 25% sunt persoane vaccinate, cele mai multe cu o singură doză. Vreau să atrag atenţia că între cazurile grave, care ajung la ATI sau decedează sunt foarte puţine vaccinate cu ambele doze şi aproape că nu există persoane vaccinate cu şi a treia doză (booster). Deci recomand încă o dată, ca părinţii şi bunicii care îşi duc copiii şi nepoţii la vaccinarea anti-COVID, să profite să se vaccineze şi să îşi sporească imunitatea cu cea de-a treia doză. Este foarte important în această perioadă, când înregistrăm sute de infecţii pe zi chiar şi în Harghita, unde am ajuns la peste 250 de îmbolnăviri de COVID într-o singură zi”, a subliniat directoarea executivă a DSP Harghita.

În condiţiile în care Serviciul Judeţean de Ambulanţă face faţă cu greu solicitărilor, dr. Tar Gyӧngyi îndrumă persoanele care prezintă simptome specifice gripei sau COVID-19 să se adreseze şi medicilor de familie pentru testarea în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2, în special persoanele din mediul rural.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.